Разликите между артрит, остеоартрит и остеопороза

25.04.2018
Могат да се проявят внезапно и не винаги се свързват с напредналата възраст

Артрит, остеоартрит и остеопороза не са едно и също нещо.

Всеки, който страда от тези заболявания вече добре знае това. За други обаче е лесно да объркат тези термини. Още полезна информация по темата можете да откриете на сайта Khan Academy.

Това са много обичайни медицински реалности сред днешното население. Едно нещо, което артрит, остеоартрит и остеопороза имат, е, че те засягат жените в по-голяма степен, отколкото мъжете.

Най-проблемният факт е тяхната хронична природа и фактът, че това са дегенеративни заболявания без ефективно лечение.

Има обаче лекарства, които подобряват симптомите. Освен това има терапии за намаляване на възпалението, сковаността или болката.

В днешната статия искаме да обясним разликата между тези три състояния, така че да ги разберете малко повече.

Остеоартрит, най-честиятостеоартрит

Сред ревматичните заболявания остеоартритът е най-разпространеният. Това е болест, която произхожда от дегенерация на хрущяла.

Не забравяйте, че хрущялът е тъкан, която покрива краищата на костите. Той им помага да се движат, без да се докосват един друг. Болката обаче обикновено намалява, когато човек лежи или е в покой.

Когато хрущялът загуби своята сила или качество, това може да предизвика триене, болка и възпаление.

Остеоартритът е много разпространен в бедрата, коленете и глезените (всяко място, което поддържа теглото на тялото).

За съжаление няма медикаменти за това състояние. Може да забавите развитието на болестта, но не можете да я спрете.

Ако нямате остеоартрит, но искате да го предотвратите, добре е да практикувате лек спорт и да избягвате затлъстяването.

Трябва също да консумирате балансирана диета, богата на витамин С, тъй като тя действа като предшественик на производството на колаген.

Въпреки това, ако остеоартритът вече е част от вашия живот, трябва да сте сигурни, че никога няма да пропуснете доза витамин С или минерали като калций и фосфор, магнезий, силиций и сяра.

Прочетете и: Три причини да включите магнезий във вашата диета

Артритът не е въпрос на стареене

артрит и остеоартрит

Вярвайте или не, артритът не се развива през годините. В допълнение, това не е заболяване, което със сигурност ще се прояви с напредване на възрастта.

Въпреки че има много различни видове артрит, това заболяване може да възникне при деца и индивиди, които водят активен начин на живот, спортисти и хора, които извършват интензивни или взискателни дейности на работното място.

Артритът може да има различен произход:

  • Имунна система: Вашата имунна система може да атакува синовиалните мембрани (слоят от тъкан, който очертава вътрешностите на ставите).
  • Пост-травматични причини: Това се случва, когато претърпели злополука или сте извършили повтарящи се движения (например работата с компютър може да ускори процеса).
  • Също така натрупването на кристали от пикочната киселина може да доведе до артрит.

Артритът обикновено се проявява с продължителна и интензивна болка. Докато хората с остеоартрит ще намерят облекчение, когато са в покой, артритът има тенденция да е съпроводен с по-упорита болка.

За да предотвратите артрит, следвайте диета, която е богата на калций, омега-3 и омега-6 мастни киселини. Правете умерена физическа активност и също така прекарвайте времето си навън, като се радвате на достатъчно слънчева светлина, за да синтезирате витамин D.

Остеопорозата, много честа при жените

разлика между остеопороза и остеоартрит

Остеопорозата е системно, хронично и инвалидизиращо заболяване, което засяга костите.

Нормално е да минат много години без да знаете за неговата поява, докато внезапно получите фрактура привидно без причина. Това е много трудна реалност за тези, които страдат от нея.

Препоръчваме ви да прочетете и: 6 съвета кака да се храните, за да се предпазите от остеопороза

Не забравяйте, че тъканите на костите постоянно се обновяват, като образуват нови структури и оставят старите тъкани.

Понякога обаче и често по време на менопаузата, този баланс се променя.

Спирате да образувате нова тъкан, която е силна. С течение на времето губите костната плътност, което увеличава риска от фрактури.

При остеопорозата костите стават по-порьозни, особено около китките, бедрата и прешлените.

За лечението на това заболяване ще ви помогнат хранителните добавки, които са богати на калций и витамин С.

Ако лекарят ви препоръча, бифосфонатите са много полезни, и ще позволят на калция да проникне в костната тъкан и да я възстанови.

Любопитен факт е, че има някои лекарства на пазара през последните години, които се правят с моноклонални антитела. Те могат забележително да подобрят качеството на живот при пациенти с остеопороза.

  • Acosta Hernández Reinaldo R.. ¿Artritis o artrosis?. Rev Cubana Med Gen Integr  [Internet]. 2008  Sep [citado  2018  Dic  12] ;  24( 3 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252008000300001&lng=es
  • Hermoso de Mendoza M.T.. Clasificación de la osteoporosis: Factores de riesgo. Clínica y diagnóstico diferencial. Anales Sis San Navarra  [Internet]. 2003  [citado  2018  Dic  13] ;  26( Suppl 3 ): 29-52. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272003000600004&lng=es.
  • Noa Puig Miriam, Más Ferreiro Rosa, Mendoza Castaño Sarahí, Valle Clara Maikel. Fisiopatología, tratamiento y modelos experimentales de artritis reumatoide. Rev Cubana Farm  [Internet]. 2011  Jun [citado  2018  Dic  12] ;  45( 2 ): 297-308. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75152011000200014&lng=es.