Разликите между артрит, остеоартрит и остеопороза

· 25.04.2018
Могат да се проявят внезапно и не винаги се свързват с напредналата възраст

Артрит, остеоартрит и остеопороза не са едно и също нещо.

Всеки, който страда от тези състояния вече добре знае това. За други обаче е лесно да объркат тези термини.

Това са много обичайни медицински реалности сред днешното население. Едно нещо, което артрит, остеоартрит и остеопороза имат, е, че те засягат жените в по-голяма степен, отколкото мъжете.

Най-проблемният факт е тяхната хронична природа и фактът, че това са дегенеративни заболявания без ефективно лечение.

Има обаче лекарства, които подобряват симптомите. Освен това има терапии за намаляване на възпалението, сковаността или болката.

В днешната статия искаме да обясним разликата между тези три състояния, така че да ги разберете малко повече.

Остеоартрит, най-честият

Сред ревматичните заболявания остеоартритът е най-разпространеният. Това е болест, която произхожда от дегенерация на хрущяла.

Не забравяйте, че хрущялът е тъкан, която покрива краищата на костите. Той им помага да се движат, без да се докосват един друг. Болката обаче обикновено намалява, когато човек лежи или е в покой.

Когато хрущялът загуби своята сила или качество, това може да предизвика триене, болка и възпаление.

Остеоартритът е много разпространен в бедрата, коленете и глезените (всяко място, което поддържа теглото на тялото).

За съжаление няма медикаменти за това състояние. Може да забавите развитието на болестта, но не можете да я спрете.

Ако нямате остеоартрит, но искате да го предотвратите, добре е да практикувате лек спорт и да избягвате затлъстяването.

Трябва също да консумирате балансирана диета, богата на витамин С, тъй като тя действа като предшественик на производството на колаген.

Въпреки това, ако остеоартритът вече е част от вашия живот, трябва да сте сигурни, че никога няма да пропуснете доза витамин С или минерали като калций и фосфор, магнезий, силиций и сяра.

Артритът не е въпрос на стареене

Вярвайте или не, артритът не се развива през годините. В допълнение, това не е заболяване, което със сигурност ще се прояви с напредване на възрастта.

Въпреки че има много различни видове артрит, това заболяване може да възникне при деца и индивиди, които водят активен начин на живот, спортисти и хора, които извършват интензивни или взискателни дейности на работното място.

Артритът може да има различен произход:

  • Имунна система: Вашата имунна система може да атакува синовиалните мембрани (слоят от тъкан, който очертава вътрешностите на ставите).
  • Пост-травматични причини: Това се случва, когато претърпели злополука или сте извършили повтарящи се движения (например работата с компютър може да ускори процеса).
  • Също така натрупването на кристали от пикочната киселина може да доведе до артрит.

Артритът обикновено се проявява с продължителна и интензивна болка. Докато хората с остеоартрит ще намерят облекчение, когато са в покой, артритът има тенденция да е съпроводен с по-упорита болка.

За да предотвратите артрит, следвайте диета, която е богата на калций, омега-3 и омега-6 мастни киселини. Правете умерена физическа активност и също така прекарвайте времето си навън, като се радвате на достатъчно слънчева светлина, за да синтезирате витамин D.

Остеопорозата, много честа при жените

Остеопорозата е системно, хронично и инвалидизиращо заболяване, което засяга костите.

Нормално е да минат много години без да знаете за неговата поява, докато внезапно получите фрактура привидно без причина. Това е много трудна реалност за тези, които страдат от нея.

Не забравяйте, че тъканите на костите постоянно се обновяват, като образуват нови структури и оставят старите тъкани.

Понякога обаче и често по време на менопаузата, този баланс се променя.

Спирате да образувате нова тъкан, която е силна. С течение на времето губите костната плътност, което увеличава риска от фрактури.

При остеопорозата костите стават по-порьозни, особено около китките, бедрата и прешлените.

За лечението на това заболяване ще ви помогнат хранителните добавки, които са богати на калций и витамин С.

Ако лекарят ви препоръча, бифосфонатите са много полезни, и ще позволят на калция да проникне в костната тъкан и да я възстанови.

Любопитен факт е, че има някои лекарства на пазара през последните години, които се правят с моноклонални антитела. Те могат забележително да подобрят качеството на живот при пациенти с остеопороза.