Точката Линг Гу: незабавно облекчаване на седалищна болка

Тя е толкова мощна, че в никакъв случай не трябва да се докосва при бременни жени, защото може да предизвика раждане
Точката Линг Гу: незабавно облекчаване на седалищна болка
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 15 февруари, 2019

Сигурно знаете, че в областта на акупунктурата съществуват различни жизненоважни точки. При стимулацията им те доставят усещане за добро физическо състояние и помагат да се отърсите от болки и болести. Пълната сесия на акупунктура обикновено се фокусира върху няколко точки. Така може да се отървете от определени видове болка. В тази статия ще говорим за точката Линг Гу, която може да предостави незабавно облекчаване на седалищна болка и болки в гърба. Научете повече.

Линг Гу: точка, на която трябва да обърнете внимание

Точката Линг Гу, което означава “кост на духа”. Може да бъде използвана ежедневно за лечение на редица проблеми, повечето от които са свързани с болки в гърба. Ето защо тази точка е много популярна сред хората, които работят в офис, и чиято работя преполага да стоят седнали на бюрото през целия ден.

Тази акупунктурна точка е била открита от учителя Тунг – китайски лекар, известен с резултатите, които е успял да постигне при пациентите си благодарение на специалните техники, които използва. Той се отличава от другите специалисти по акупунктура, защото използва малък брой игли, а постига голям ефект.

Акупунктурата помага при различни болежки, включително седалищна болка

Точките, открити от учителя Тунг, са били пазени семейна тайна в продължение на няколко поколения. В един момент той решава да ги разкрие пред група студенти. Благодарение на решението му сега и ние имаме достъп до техните предимства.

Точката Линг Гу се намира в горната част на дланта. По-точно, може да я откриете между първата и втората метакарпална кост или между палеца и показалеца. Намира се малко над мекото място, което позволява на палеца да бъде “независим” от другите четири пръста. Ако сложите пръста от другата ръка върху тази точка, ще откриете едно празно пространство.

Стимулация на точката Линг Гу

Ако стимулирате тази точка правилно, това може бързо да се облекчи седалищна болка и болки в гърба. Така ще се спасите от ужасното усещане, което се концентрира в долната част на гърба и надолу в краката и пречи да се движите нормално.

За да се постигне желаният ефект, иглата трябва да бъде поставена в противоположната точка Линг Гу. С други думи, ако имате болка в десния крак, трябва да стимулирате лявата ръка. В 75% от случаите човек изпитва облекчение в рамките само на няколко минути.

Тази точка може да се използва за лечение на други видове болки в гърба, както и главоболие, болки в краката, менструални спазми и парализа на Бел. Точката е толкова мощна, че в никакъв случай не трябва да се докосва при бременни жени, защото може да предизвика раждане.

при седалищна болка опитайте стимулация на точката Линг Гу

Можете да облекчите седалищна болка само чрез притискане на ръката

Според експерти по Линг Гу (известна също като Хегу), когато прилагате натиск върху мястото между палеца и показалеца, може да успокоите безпокойство и болки в гърба. Това важи особено седалищна болка, както и главоболие и зъбобол. Специалистите по акупунктура използват игла за лечение на това място, но прилагане на натиск в тази зона също е вариант.

От повече от 300 точки по тялото, признати от китайската акупунктура, манипулация, която включва точката Линг Гу, изглежда е една от най-ползотворните. Това важи особено за облекчаване на болки в гръбначния стълб и гърба. Въпреки че не са проведени достатъчно научни експерименти, за да се докаже дали това е вярно, традиционната азиатска медицина я включва като едно от своите “любими” лечения повече от стотици години.

Никой не знае как точно работи точката Линг Гу. Едно скорошно проучване за лечение с игли за акупунктура в ръцете показва, че това увеличава притока на кръв. По този начин облекчава въпросната седалищна болка.

Други изследвания посочват, че тя увеличава производството на ендорфин – хормон, известен като естествен аналгетик.

Стимулация на точки при седалищна болка

Опитайте и ще почувствате облекчение

Специалистите по акупунктура са склонни да работят с точката Линг Гу като част от персонализиран план за лечение на болката. Този план включва и редица други точки по цялото тяло. Например, точките, използвани при пациент, страдащ от разстройство на тревожност, са различни от тези за лечение на менструални спазми. Въпреки това, точката на Линг Гу най-вероятно е общ знаменател в тези две процедури.

Ако искате да опитате с вашата точка Линг Гу, специалистите съветват да поставите един пръст върху месестото място между противоположния палец и показалец. Поставете показалеца върху едната страна на дланта и натиснете силно. Ако го правите правилно, бе трябвало да ви заболи при натиска.

Една или две минути могат да бъдат достатъчни, но ще започнете да виждате реални ползи след 20 до 40 минути постоянен натиск. Ако не изпитате облекчение след натискане на едната ръка за известно време, опитайте с другата.

Идеята е, че можете да изпълните тази техника самостоятелно, независимо дали сте у дома, в офиса или на път за работа в автобуса. Не препоръчваме използването на игли без добро познаване на акупунктура или без наблюдение от специалист. Чрез прилагане на натиск върху точката Линг Гу ще бъдете в състояние да сведете до минимум неприятната седалищна болка. Освен това ще облекчите болките в гърба, както и главоболие и менструални спазми.

Опитайте да поддържате натиск за 30 минути и не чакайте, докато болката стане толкова силна, че почти да не можете да се движите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.