4 ползи от ежедневната разходка

Като оставим настрана, че ви помага да намалите теглото, ежедневната разходка за поне 30 минути, помага за регулиране на нивата на холестерол, грижи се за сърдечното ви здраве и има още много ползи.
4 ползи от ежедневната разходка
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Наистина има безброй ползи от разходките. Ходенето е най-лесният начин за преместване от една точка до друга. То е основно движение за цялото тяло. Това важи най-вече за долните крайници.

Тук трябва да споменем, че и ръцете ви участват в тази дейност. Това се дължи основно на асиметричния ритъм на краката ви.

Затова ходенето стои в основата на всички видове дейности и упражнения, свързани с физическа сила. Много специалисти в областта на медицината препоръчват разходките. Това е добър начин за възстановяване след  травми и други подобни ситуации.

Затова ритъмът на вървене зависи от поставените цели. Може просто да искате да отидете от едно място до друго.

Например ходенето от дома до работа изисква умерен, нормален ритъм. Въпреки че това също е полезно за тялото ви, резултатите не са толкова видими.

Някои хора предпочитат да натоварват мускулната си система. Затова ритъмът им на ходене трябва да бъде по-контролиран, забързан и да изисква изразходването на повече енергия.

Важно да не си търсите извинение и да не пропускате ежедневната разходка. И да я възприемате като основно физическо упражнение.

Многобройните ползи от ежедневната разходка

Упражненията и физическата активност са основна част от здравословните ни навици и начин на живот. Най-лесният начин за физическа активност е ходенето. Затова е важно да го включите в ежедневния си режим. То е основна и много полезна за здравето дейност.

Същевременно ежедневната разходка ви осигурява редица страхотни ползи, за които ще ви разкажем днес.

1.Спомага предпазването срещу редица заболявания

В процеса на остаряване организмът ви става по-предразположен към появата на някои болести. Но съществуват различни варианти за борба срещу тях. Включително и превенцията срещу тях.

Ходенето е едно от нещата, които ще откриете в списъка с препоръки на лекарите. То предотвратява появата и лекува редица заболявания. Повечето от тях са свързани с дихателната система.

Ежедневната разходка може да ви предпази от появата на диабет тип 2. Освен това намалява вероятността от развитие на деменция.

Вижте още: Предупредителни признаци за диабет: кои са знаците, за които трябва да бъдете подготвени

2.Грижи се за сърцето ви
Ежедневната разходка има много ползи за сърцето

Един от най-важните аргументи за извършване на ежедневната разходка е укрепването на вените. Тази дейност повишава сърдечния ритъм. Затова се счита и за упражнение, натоварващо сърцето.

Разбира се честотата на сърдечния ви ритъм зависи от това колко бързо вървите. Препоръчва се първоначално да започнете с умерено темпо.

Една от основните ползи от ежедневната разходка е намаляването на риска от поява на сърдечен удар. Чрез ходенето ще укрепите и  мускулите около сърцето.

  • Постепенно кръвта ви ще се изпълва с повече кислород. Също така ще се повиши и образуването на повече добър холестерол (HDL).
  • Същевременно нивото на лошия ви холестерол също ще се понижи.

3.Помага ви да отслабнете
Ежедневната разходка спомага отслабването.

Ходенето не е чудодейно упражнение, с което ще отслабнете за една нощ. Няма такава дейност, с която да можете да постигнете толкова бързо желаните резултати.

Но ежедневната разходка със сигурност ще ви помогне да постигнете целта си.

Поддържането на идеалното тегло е мания на почти всеки един човек.

Истината е, че контролирането на теглото е равнозначно на воденето на здравословен начин на живот. Затова ежедневната разходка ще ви помогне много за постигането на целта.

Ежедневната разходка в продължение на поне 30 минути ще увеличи  калориите, които ще изгорите в зависимост от скоростта, с която се движите. Ако вървите с нормално темпо ще изгорите около 500 – 600 калории.

Но ползите от ежедневната разходка съвсем не спират дотук. Бавно и постепенно мускулите на краката и другите части на тялото ви ще започнат да укрепват и да се стягат.

4.Изпълва организма ви с енергия
Тялото ви се съживява и усещате ползите от разходката

Един от основните проблеми на хората е липсата на енергия. Повечето от нас се оплакват от продължителна летаргия. И потъване в ежедневната рутина.

Причината за липсата на енергия е забавеното движение на червата и бавния пренос на кръвта. За щастие ежедневната разходка в продължение на половин час подобрява това положение.

Оплакваме се от умора, като една от причините да не се разхождаме. Но истината е, че разходката изпълва организма ни с енергия.

Една от съществените ползи от ходенето е, че кръвта ни започва да се движи по-бързо. Това става благодарение на забързания сърдечен ритъм и изпълнената с кислород кръв, която достига до всяка част от тялото.

В резултат на това тялото ви се съживява и усещате ползите от разходката. Това важи най-вече за мозъка и сърцето ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Lee, I. M., & Buchner, D. M. (2008). The importance of walking to public health. Medicine and Science in Sports and Exercise. https://doi.org/10.1249/MSS.0b013e31817c65d0
  • Nelson, M. E., Rejeski, W. J., Blair, S. N., Duncan, P. W., Judge, J. O., King, A. C., … Castaneda-Sceppa, C. (2007). Physical activity and public health in older adults: Recommendation from the American College of Sports Medicine and the American Heart Association. Medicine and Science in Sports and Exercise. https://doi.org/10.1249/mss.0b013e3180616aa2
  • Manson, J. E., Hu, F. B., Rich-Edwards, J. W., Colditz, G. A., Stampfer, M. J., Willett, W. C., … Hennekens, C. H. (1999). A Prospective Study of Walking as Compared with Vigorous Exercise in the Prevention of Coronary Heart Disease in Women. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJM199908263410904

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.