4 ползи от ежедневната разходка

· 04.04.2018
Освен че ви помага да отслабнете ежедневната разходка в продължение на 30 минути спомага регулирането на холестерола и се грижи за здравето на сърцето ви.

Знаете ли, че ежедневната разходка е много полезна?

Разходките имат безброй ползи. Ходенето е най-лесният начин за преместване от една точка в друга. То е основно движение за цялото тяло. Това важи най-вече за долните крайници.

Трябва да споменем, че и ръцете ви участват в тази дейност. Това се дължи на асиметричния ритъм на краката ви.

Затова ходенето стои в основата на всички видове дейности и упражнения, свързани с физическа сила. Много специалисти в областта на науката препоръчват разходките. Това е добър начин за лечение на травмите и други подобни ситуации.

Затова ритъмът на вървене зависи от поставените цели. Може просто да искате да отидете от едно място до друго.

Например ходенето от дома до работа изисква умерен, нормален ритъм. Въпреки че това е полезно за тялото ви резултатите не са толкова видими.

Някои хора предпочитат да натоварват мускулната си система.Затова ритъмът им на ходене трябва да бъде по-контролиран, забързан и да изисква изразходването на повече енергия.

Важно е редовно да правите ежедневната си разходка. И да я възприемате като физическо упражнение.

Многобройните ползи от ежедневната разходка

Упражненията и физическата активност са основна част от здравословните ни навици и начин на живот. Най-лесният начин за извършване на физическа активност е ходенето. Затова е важно да го включите в ежедневния си режим. То е основна и много полезна за здравето дейност.

Същевременно ежедневната разходка ви осигурява редица ползи, за които ще ви разкажем днес.

1.Спомага предпазването срещу редица заболявания

Тъй като организмът ви остарява той става по-предразположен към появата на редица болести. Но съществуват различни варианти за борба срещу тях. Включително и превенцията срещу тях.

Ходенето е едно от нещата, които ще откриете в списъка с препоръки на лекарите. То предотвратява появата и лекува редица заболявания. Повечето от тях са свързани с дихателната система.

Ежедневната разходка може да ви предпази от появата на диабет тип 2. Освен това намалява вероятността от развитие на деменция.

2.Грижи се за сърцето вигрижа за сърцето чрез ежедневната разходка

Един от най-важните аргументи за извършване на ежедневната разходка е укрепването на вените. Тази дейност повишава сърдечния ритъм. Затова се счита и за упражнение, натоварващо сърцето.

Разбира се честотата на сърдечния ви ритъм зависи от това колко бързо вървите. Препоръчва се първоначално да започнете с умерено темпо.

Първата полза от ежедневната разходка е намаляването на риска от поява на сърдечен удар. Освен това така ще укрепите мускулите около сърцето.

  • Постепенно кръвта ви ще се изпълва с повече кислород. Също така ще се повиши и образуването на повече добър холестерол (HDL).
  • Същевременно нивото на лошия ви холестерол също ще се понижи.

3.Помага ви да отслабнетеЕжедневната разходка спомага отслабването.

Ходенето не е чудодейно упражнение, с което ще отслабнете за една нощ. Няма такава дейност, с която да можете да постигнете толкова бързо желаните резултати.

Но ежедневната разходка със сигурност ще ви помогне да постигнете целта си.

Поддържането на идеалното тегло е мания на почти всеки един човек.

Истината е, че контролирането на теглото е равнозначно на воденето на здравословен начин на живот. Затова ежедневната разходка ще ви помогне много за постигането на целта.

Ежедневната разходка в продължение на поне 30 минути ще увеличи броя на калориите, които ще изгорите в зависимост от скоростта, с която се движите. Ако вървите с нормално темпо ще изгорите около 500 – 600 калории.

Но ползите от ежедневната разходка съвсем не спират дотук. Бавно и постепенно мускулите на краката и другите части на тялото ви ще започнат да укрепват и да се стягат.

4.Изпълва организма ви с енергияежедневната разходка ни прави по-здрави

Един от основните проблеми на хората е липсата на енергия. Повечето от нас се оплакват от продължителна летаргия. И потъване в ежедневната рутина.

Причината за липсата на енергия е забавеното движение на червата и бавния пренос на кръвта. За щастие ежедневната разходка в продължение на половин час подобрява това положение.

Умората е една от причините да не се разхождаме. Но истината е, че разходката изпълва организма ни с енергия.

Кръвта ни започва да се движи по-бързо. Това става благодарение на забързания сърдечен ритъм и изпълнената с кислород кръв, която достига до бъбреците.

В резултат на това тялото ви се съживява. Това важи най-вече за мозъка и сърцето ви.