Сушените плодове укрепват костите и се справят с умората
Сушените плодове са здравословна и вкусна храна, която е хубаво да присъства често в менюто ви. Водното им съдържание е ниско, тъй като водата е извлечена чрез процес на дехидратация. Въпреки това те съдържат много минерали и протеини, които ще помогнат да започнете енергично деня.
Как да им устоите? Сушените плодове са чудесен избор за закуска, помагат при запек и укрепват костите, благодарение на високите си нива на калций и цинк. Те са отличен съюзник в борбата за собственото здраве, стига да ги консумирате в умерени количества.
В днешната статия ще предоставим цялата нужна информация за ползите от тях.
Спомагат ли сушените плодове за качването на килограми?
Може би това е първият въпрос, който сте си задали. Защо е така? Много хора избягват да се хранят със сушени плодове, защото смятат, че в съдържанието им има прекалено много захар. Това наистина е така, ако ги сравним по този показател със суровите плодове (помислете за стафидите). След процеса по изсушаване на плодовете обаче, концентрацията на хранителните вещества в тях, като витамини и минерали, е много по-висока. Това ги превръща в ценен здравословен ресурс, от който не бива да се лишавате.
Ако искате да разбере по-добре ползите от сушените плодове, обърнете внимание на следната информация:
- Те съдържат много хранителни вещества, които осигуряват четири пъти повече енергия от пресните
- Сушените плодове се смилат по-лесно и удовлетворят нуждите на организма. Това означава, че ще се почувствате сити с много по-малко количество
- Много хора използват сушени плодове в хранителните режими: те подобряват храносмилането, като само 100 грама на ден дават нужната енергия, за се утоли глада и да се избегне закуската между основните хранения
- Тайната е в консумирането на правилното количество (100 грама на ден) . То е достатъчно, за да получите основните хранителни вещества за нуждите на организма и костите, както и за борбата с хроничната умора
Ползи от сушените плодове за костите
Неотдавна разказахме как хапването на сушени смокини може да помогне при лечение на остеопороза – важен факт, който трябва да имате предвид, особено ако сте жена. Знаете, че с напредването на възрастта именно жените по-често страдат от загуба на костна плътност.
Като започнем от сините сливи, фурмите, кайсиите и стигнем до горските плодове, всички без изключение ще обогатят хранителния режим. Толкова са вкусни! Освен това са отлично допълнение към закуската, защото се съчетават лесно с всякакви рецепти или месни ястия.
Готовите ли сте да разберете още за техните ползи?
- Сушените плодове са естествен източник на желязо, калций, магнезий и цинк – истинска съкровищница от вещества, които помагат на костите в борбата с остеопорозата
- Благодарение на високото съдържание на витамин Е, витамин C и антиоксиданти, те предпазват от дегенеративни заболявания
- Подобряват храносмилането, щадят червата и предпазват от натрупването на токсини и други вредни за организма вещества
- Сушените плодове са естествен източник на калий и витамин B комплекс, които са полезни в грижата за костите
- Не съдържат натрий и са богати на микроелементи, които помагат за намаляването на кръвното налягане
- Богати са на полезни мазнини, като омега-3 и омега-6
- Идеално средство срещу тревожност и прекомерен апетит
- Предвид високото съдържание на хранителни вещества, много атлети използват сушените плодове в хранителните си режими, за допълнителна енергия и по-голяма физическа издръжливост
- Сушените плодове се считат за добър източник на енергия и добро настроение, което ги прави идеални за жени в менопауза, които се чувстват по-уморени и депресирани. В допълнение; обикновено това е времето, когато започва загубата на калций в костите. Затова е полезно да хапвате около 100 грама сушени смокини на ден, които са с богато съдържание на калций.
Най-добрите сушени плодове, които да хапвате
Както споменахме по-горе, около 100 грама на ден е подходящото количество сушени плодове. Повече или по-малко, можете да измерите спрямо това, което се побира в дланта. Можете да изберете различни плодове, в зависимост от вкуса и нуждите ви. Сушените плодове са отличен избор за междинна закуска между храненията, и в същото време добавят различен и оригинален вкус към ежедневното ви меню.
Те са естествен източник на енергия, който подобрява здравето и заслужава да консумирате в умерени количества. Нека сега видим кои са най-добрите варианти при избора на сушени плодове.
1. Сушени смокини
Те укрепват костите и са отлично разхлабително средство. Най-доброто време за консумацията им е сутрин на закуска, в комбинация с няколко бадема. Вкусни са и осигуряват на организма естествен коктейл от енергия, калций и магнезий.
Прочетете и: Естествени средства за подобряване на вашата памет
2. Сушени сини сливи
Богати на фибри, те са и отлично средство срещу запек. Притежават високи нива на желязо и витамин B комплекс.
3. Сушени фурми
Осигуряват на трапезата разнообразие от минерали, като желязо и магнезий, както и витамини (най-вече витамин А и витамин Б комплекс).
Фурмите са чудесни за повишаването на концентрацията и пъргавината на вашия ум. Богати са на магнезий и калций, което помага за по-добрия сън през нощта. Знаете ли кога е подходящо да ги консумирате? Хапвайте по 5 фурми половин час, преди да си легнете.
Вижте още: Сушени сливи срещу загуба на костна маса
4. Сушени боровинки
Те са най-добрият начин да регулирате холестерола и да подобрите здравето на сърцето, а високите нива антиоксиданти осигуряват още ползи. Кой е най-добрият начин да ги консумираме? Добавете ги към вкусната овесена каша или ги смесете с малко кисело мляко. Толкова са вкусни!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Shahidi, F., & Alasalvar, C. (2013). Dried Fruits. Functional Food Science & Technology. https://doi.org/10.1002/9781118464663
- Sagar, V. R., & Suresh Kumar, P. (2010). Recent advances in drying and dehydration of fruits and vegetables: A review. Journal of Food Science and Technology. https://doi.org/10.1007/s13197-010-0010-8
- Jeszka-Skowron, M., Zgoła-Grześkowiak, A., Stanisz, E., & Waśkiewicz, A. (2017). Potential health benefits and quality of dried fruits: Goji fruits, cranberries and raisins. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.10.049