Натурални енергийни напитки за укрепване на костите

Смесете спанак, грейпфрут, целина, зелена ябълка и малко джиндифил и пийте при болки в ставите и за цялостно добро въздействие върху организма
Натурални енергийни напитки за укрепване на костите

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Броят на хората, които страдат от заболявания на костите се е повишил през последните години. Това се свързва с воденето на заседнал начин на живот, следването на неправилно хранене и поддържане на нездравословни навици като пушене или прекомерна консумация на алкохол, наред с другите.

Жените, които са достигнали менопауза, са с по-висок риск от развитие на проблеми, свързани със скелетната система. Тялото им произвежда по-малко естроген, един от хормоните, които ограничават способността да абсорбира калций. Този минерал е от съществено значение за поддържане на костната плътност.

В повечето случаи хората, които имат проблеми със скелетната система, също са необичайно уморени или изтощени, което може да им пречи да извършват обичайните си ежедневни дейности.

Най-добрият начин за предотвратяване на костни увреждания и умората е чрез следване на здравословен начин на живот. Той трябва да включва много упражнения и поддържане на диета, която отговаря на всички хранителни нужди на организма.

В подкрепа на тези добри навици, също трябва да опитате тази натурална енергийна напитка. Тя помага за укрепване на костите и ще ви зареди с енергията, от която се нуждаете през деня.

Зелен сок за укрепване на костите и енергизиране на тялото

Укрепване на костите

Тъй като доброто здраве на костите зависи от консумацията на подходящи хранителни вещества в диетата, този сок е пълен с необходимите съединения.

Комбинацията от спанак и ябълка прави тази напитка отличен източник на витамини А и С, калций и други важни антиоксиданти, които могат да предотвратят загубата на костна плътност.

Ако чувствате болки в костите и ставите, или други свързани с тях проблеми, препоръчваме да опитате тази рецепта. Все пак, добра идея е да се посъветвате с личния лекар, тъй като проблемите, свързани със скелетната система може да изискват специално внимание, за да се предотврати развитието на по-сериозни проблеми.

Какви видове хранителни вещества са открити в тази натурална енергийна напитка?

Не се бавете: започнете да пиете този мощен зелен сок редовно, за да се възползвате от хранителните предимства на всяка съставка.

Спанак

Спанак за здравето на костите

Листата на спанака предимно са съставени от вода, и това е един от най-богатите на протеини зеленчуци, който съществува.

Спанакът е с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати. В същото време е с високо съдържание на фибри, витамини A, C, E, K, B витамини (В6, В2, В1) и фолиева киселина (витамин B9).

Сред многото минерали, които съдържаq са калций, желязо, калий, магнезий, манган и фосфор. Той също така осигурява антиоксиданти като флавоноиди и каротеноиди.

Грейпфрут

Този цитрусов плод е съставен от 90% вода, а 100 гр. от него съдържат само 32 калории, 7 гр. въглехидрати 0.6 гр.протеин, и 0 мазнини. И все пак е с високо съдържание на витамин С, фибри, калций, магнезий и калий.

Целина

Целината е съставена от почти 95% вода. Тя все пак съдържа много хранителни вещества, включително витамини В1 (тиамин), В2, В6, В9 (фолиева киселина), бета-каротин, витамини Е и С, както и минерали като калций, цинк, магнезий, желязо, сяра, фосфор, манган, мед, алуминий и силиций.

Зелена ябълка

Зелена ябълка за укрепване на костите

Този плод е отличен източник на фитонутриенти, включително флавоноиди и фенолова киселина, заедно с витамини А, В и С, пектин, протеин, калций, въглехидрати, натрий, магнезий, калий, фосфор и цинк.

Джинджифил

Джинджифилът съдържа незаменими аминокиселини, фибри, витамин С, както и минерали като цинк, алуминий, бор и манган.

Той също е значителен източник на антиоксиданти като кверцетин и капсаицин, както и етерични масла.

Как да приготвим тази натурална енергийна напитка?

Енергийна напитка за укрепване на костите

Рецептата, която ще представим е отлична за подобряване на цялостното здраве както и това на костите, но не трябва да се използва като заместител на медицинско лечение, което е предписано от личния лекар.

Съставки

 • 1 ½ чаши суров спанак (45гр.)
 • ½ грейпфрут (обелен)
 • 2 стръка целина
 • 2 зелени ябълки, нарязани
 • 1 парче корен от джинджифил (обелен)

Приготовление

За щастие този сок е много лесен за приготвяне. Това, което трябва да направите е да смесите всички съставки!

 • Измийте ги добре и ги добавите в блендера. Пасирайте, докато получите гладка смес, в продължение на няколко минути. Ако предпочитате, можете да добавите малко вода, за да улесните пасирането.
 • Сервирайте на стайна температура или добавете няколко кубчета лед.
 • Изпийте сока веднага, за да се възползвате от всичките му предимства за тялото.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Christodoulides S., Dimidi E., Fragkos KC., Farmer AD., et al., Systematic review with meta analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther, 2016. 44 (2): 103-16.
 • Pullar JM., Carr AC., Vissers MCM., The roles of vitamin C in skin health. Nutrients, 2017.
 • Henriques BJ., Lucas TG., Gomes CM., Therapeutic approaches using riboflavin in mitochondrial energý metabolism disorders. Curr Drug Targets, 2016. 17 (13): 1527-34.
 • Zheng J., Zheng S., Feng Q., Zhang Q., Xiao X., Dietary capsaicin and its anti obesity potency: from mechanism to clinical implications. Biosci Rep, 2017.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.