Стрептококова инфекция от група Б и бременнност

Ако информирате вашия лекар за съществуването на група Б позитивна диагноза за стрептококова инфекция ще му помогне да предпише за лечение, което да приемете за да намалите всякакви рискове за вашето бебе.
Стрептококова инфекция от група Б и бременнност
María Cantos

Написано и проверено от Акушерка María Cantos.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Вагините имат микробиота (флора). Нейната функция е да пази тялото от бактериите, които водят до стрептококова инфекция от група Б (GBS), позната още с латинското си наименование: Streptococcus aqalactiae .

Стрептококите обикновено нямат симптоми, така че не знаем дали ги имаме. Обаче, в определени ситуации, като например по време на бременност, трябва да се постараете да засечете тяхното съществуване за да предпазите бъдещото ви бебе от заразяване.

Тест за стрептококова инфекция от група Б

Стрептококова инфекция от група Б: снимка на стрептококи

Група Б стрепто е един от рутинните тестове, извършвани по време на бременност за предотвратяване на бъдещи усложнения след раждането.

Последващите тестове се извършват по време на бременността за да се оцени здравословно и с нисък рисък за майката и бебето. С тях има кръвни тестове, ултразвук и „положителния бърз стреп тест“.

Наблюдаването на бременността през първите два триместъра е фокусирано върху правилното развитие на бебето и цялостното здравословно състояние на майката. През третия триместър, много от тестовете са насочени към процеса на раждане и дават най-много информация за намаляване на рисковете.

Около 35 седмица, ще си уговорите среща с вашата акушерка или акушер, за да могат те да оценят вашето здравословно състояние и да направят тест за стрептококи.

За да се види присъствието на бактерии, лекарят ще вземе проба от вагиналната течност с тампон- памучни клечки за уши. Тази техника е бърза и безболезна.

Стрептококова инфекция от група Б: намаляването на риска

Снимка на жена по бикики

Тази бактерия е част от нормалната вагинална микробиота и не е задължително да проявява досадни симптоми.

Група B стрептококи е част от нормалната флора на вашия стомашно-чревен тракт. Може случайно да колонизира вашата вагина или пикочни пътища. Също, приблизително 15% от бременните жени са преносители.

Не е възможно да се предотврати появата на позитивни стрептококи от група B. Както казахме отгоре, е част от вагиналната микробиота и това означава, че организмът обикновено не го разпознава като патоген (вреден за тялото).

Обаче, в определени ситуации, като бременност и раждане, трябва да остане изключително наблюдателни.

Новородените обикновено прихващат бактерията след раждането и това представлява голям риск от заразяване. Медицинските специалисти имат ресурси и протоколи за намаляване на рисковете от заразяване. Ето защо, пациентите трябва да съобщават за това при пристигане в болницата.

Резултатът отнема около седмица и ще стигне консултацията на здравния специалист, който е извършил теста. Важно е да има резултат от стреп теста преди отиването до болницата в периода на раждането.

Стрептококова инфекция от група Б и болницата

Бременна жена на преглед при лекар

Позитивният бърз стреп тест, заедно с други параметри, ще информира вашите лекари за всякакви болести, които бихте могли да имате преди раждането. Откриването на позитивен стрептокок е един от последните тестове, които се извършват преди раждането.

Трябва да носите медицинския лист за проследяване на бременността, всеки път когато ходите в болницата. Това е лист, на който здравните специалисти записват резултатите от всички тестове, които трябва да извършат. Има секция с акронима GBS, което означава стреп група Б. Като резултат, те ще запишат ако резултата от теста е отрицателен или положителен.

Когато има положителен резултат, трябва да се издаде протокол за действие. Тези протоколи за действие се съставят от всяка болница според техните клинични практики.

Най-често срещаните протоколи включват:

  • Първо, лекарите трябва да знаят дали има някакъв вид алергия към каквито и да било лекарства, особено към антибиотици. Трябва да им кажете дали някога сте имали някакви реакции особено след прием на антибиотици.
  • Обикновено, те ще предпишат венозен антибиотик на всеки 4 или 6 часа (това е най-честото лечение, въпреки че също има и орален прием) докато не се роди бебето.
  • След раждането, педиатър ще посещава новороденото всеки ден в болницата. Целта е да оцени неговото добро състояние.

Освен това, основната цел на следващия преглед и протокол е да се намалят евентуалните рискове от зараза за бебето. Резултатите от тестовете, улесняват лечението.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.