4 страхотни здравословни рецепти, които да включите в седмичното ви меню, за да използвате повторно остатъците

Със следните рецепти ще спестите пари и ще подобрите качеството на храната за вашето семейство. Добавете ги към седмичното си меню, за да оползотворите обичайните остатъци!
4 страхотни здравословни рецепти, които да включите в седмичното ви меню, за да използвате повторно остатъците
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Чудите се какво още можете да включите към седмичното ви меню?

Има редица страхотни рецепти, които трябва да знаете, защото освен че са много питателни, те са чудесно допълнение към седмичното ви меню и могат да бъдат приготвени с лесни за получаване съставки, които често остават от други ястия. В края на месеца това се превръща в значителни спестявания!

Въпреки това е важно винаги да помните, че хранителният ни режим трябва да бъде разнообразен и балансиран, за да можем да поддържаме добро здравословното си състояние. Също така е от решаващо значение той да се състои главно от пресни храни.

Въпреки това, нека да разгледаме някои страхотни рецепти, които да добавите към седмичното си меню!

1. Пълнени с ориз патладжани за седмичното ви меню

Често е обичайно да имате остатъци от ориз след хранене. Тази храна е източник на висококачествени въглехидрати. Също така съдържа фибри, елемент, който подобрява чревния транзит, като помага за намаляване на запека. Това се доказва от изследване, публикувано в списание Nature Reviews.

За да направите вкусни патладжани, пълнени с ориз, ще ви трябват следните съставки:

Съставки:

  • 1 глава лук
  • 1 домат
  • 4 патладжана
  • Сварен ориз
  • 1 щипка сол
  • 2 скилидки чесън
  • 1 щипка черен пипер
  • 600 милилитра зеленчуков бульон
  • 6 супени лъжици екстра върджин зехтин

Как да го приготвите:

  1. Първо, загрейте фурната до 180 градуса по Целзий (около 375 градуса по Фаренхайт).
  2. През това време измийте и почистете патладжаните, като отстраните дръжките и листата.
  3. След това ги разрежете наполовина по дължина.
  4. След това полейте със зехтин и ги поставете върху тава за печене. Те трябва да останат във фурната поне 20 минути. Когато ги извадите, извадете средната им част с лъжица и запазете получените лодки.
  5. Дойде времето за приготвяне на плънката. За целта нарежете чесъна заедно с лука и домата на ситно.
  6. След това запържете зеленчуците в тиган с екстра върджин зехтин. Когато  сте готови, добавете средната част на патладжана.
  7. Остава само да добавите зеленчуковия бульон и да подправите ястието. Когато течността се изпари частично, смесете всичко с ориза, напълнете лодките от патладжана и сервирайте.
Прекрасни рецепти за седмичното ви меню
Винаги след хранене остава ориз, така че е добре да можете да използвате остатъците от него в нова рецепта.

2. Ориз с чушки, лесна рецепта за повторно използване на остатъчния ориз

В този случай ще ви представим рецепта, която се откроява със съдържанието си на витамин С благодарение на чушките. Това хранително вещество е ключово за поддържане на здравето на имунната функция.

За да приготвите изискан ориз с чушки, ще са необходими следните съставки:

Съставки:

  • Сварен ориз
  • 1 зелен лук
  • 1 щипка сол
  • 1 зелена чушка
  • 1 червена чушка
  • 1 щипка черен пипер
  • 2 супени лъжици зехтин

Как да го приготвите:

  1. Започнете, като нарежете зеления лук на лентички жулиени.
  2. Сотирайте го в тиган с екстра върджин зехтин и след това добавете чушките.
  3. След като омекнат, загрейте сварения ориз и го смесете със зеленчуците.
  4. Просто добавете малко сол и черен пипер и след това извадете от тигана и сервирайте.

3. Салата от киноа за седмичното ви меню

Киноата е една от най-полезните храни с високо съдържание на въглехидрати, които могат да бъдат включени във вашата диета. Осигурява качествени въглехидрати, в допълнение към значителното си количество фибри.

За да направите тази рецепта, ще са ви необходими следните съставки:

Съставки:

  • 1 чаена лъжичка кориандър
  • 1/2 глава лук, ситно нарязан
  • 1 червена чушка на ивици
  • 20 зелени маслини без костилка
  • 12 нарязани бадеми
  • 1 лимон, нарязан наполовина
  • Екстра върджин зехтин
  • 2 чаени лъжички прясна мента
  • 2 домата без семки, нарязани на малки кубчета
  • 1/2 тиквичка без семки, нарязана на тънки филийки

Как да го приготвите:

  1. Първо, загрейте олио в тиган на среден огън. Когато се сгорещи, добавете лука и подправките и запържете.
  2. Добавете киноата заедно с тиквичките, доматите, маслините и бадемите.
  3. След задушаване за няколко минути всичко е готово за сервиране. Също така е възможно да изчакате, докато се охлади, за да консумирате салатата на стайна температура.

4. Торта от бутер тесто със зеленчуци и мед

Сега ще ви покажем опция, която се откроява с концентрацията на здравословни фитохимикали. Тези елементи имат висок антиоксидантен капацитет.

Те неутрализират образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите на тялото. Този механизъм е свързан с по-нисък риск от развитие на сложни заболявания според проучване, публикувано в European Journal of Medicinal Chemistry.

Мед
Медът добавя сладък нюанс към някои пикантни продукти, които се комбинират много добре с него.

За да приготвите този изискан тарт от бутер тесто със зеленчуци и мед, ще са необходими следните съставки:

Съставки:

  • 1 правоъгълно бутер тесто
  • 600 грама червен лук
  • 180 грама червен пипер
  • 180 грама зелена чушка
  • 50 грама черни маслини
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 60 супени лъжици мед
  • Мащерка, сол и черен пипер на вкус

Как да го направя:

  1. Процесът на подготовка е много прост. Започнете с обелване и нарязване на лука.
  2. Междувременно чушките също трябва да се измият и след това да се нарежат, като се отстранят семките. Докато тази стъпка е завършена, добра идея е предварително да загреете фурната до 200 градуса по Целзий (около 425 градуса по Фаренхайт).
  3. След това задушете зеленчуците на слаб огън. Започнете с лука за около 5 минути.
  4. След като изтече времето, добавете чушките и ги полейте с меда, заедно с лъжица мащерка, сол и черен пипер. Около 10 минути по-късно лукът ще стане прозрачен и готов за поставяне върху тартата.
  5. За окончателното сглобяване разточете бутер тестото в тава за печене. Важно е пергаментовата хартия да е отдолу, за да не залепне.
  6. След това разпределете крехките зеленчуци върху тестото и поръсете с още една чаена лъжичка мащерка.
  7. Поставете тавата с баницата във фурната за 15 или 20 минути.
  8. След изтичане на това време ястието е готово за консумация!

Добавете тези прости рецепти към седмичното ви меню

Има много различни рецепти за приготвяне, за да се възползвате максимално от остатъците от храна. Добра идея е да сте запознати с тях, тъй като са лесни за приготвяне и могат да ви помогнат да спестите добра сума пари в края на месеца.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.