Страдате от ревматоиден артрит? Включете тези 6 храни в закуската
Заболяването ревматоиден артрит е хронично и болезнено състояние, характеризиращо се с отслабване на ставите и техните съединителни тъкани.
Това е едно от автоимунните възпалителни заболявания, които оказват влияние върху качеството на живот на страдащите от него.
Тези, които страдат от това състояние, често се чувстват схванати и изпитват болки в ставите, които ограничават способността им да се движат. Това състояние също причинява деформации, когато става по-сериозно.
Въпреки че се развива по различни начини и в различни места на тялото за всеки човек, повечето хора трябва да се справят с повтарящи се болки, дължащи се на възпалението.
За щастие много от тези реакции могат да бъдат смекчени. Това е благодарение на свойствата на някои храни, които подобряват ефектите от лечението на ревматоиден артрит.
В това отношение е добре да знаете, че можете да добавите някои важни източници на хранителни вещества към закуската си, които ще помогнат в борбата с това състояние.
Искаме да разкрием 6-те най-добри храни, които може да ядете, за да си помогнете при това състояние.
Пробвайте ги и вие!
1. Горски плодове при ревматоиден артрит
Вижте още: Сушените плодове укрепват костите и се справят с умората
Повечето плодове са полезни за пациентите с ревматоиден артрит, но сред най-препоръчителните са червените горски плодове, които заслужават специално внимание.
Този вид плодове е един от основните източници на антиоксиданти и противовъзпалителни съединения. Те помагат за облекчаване на симптомите на това състояние, след като тялото ги абсорбира.
Високото съдържание на витамин С спомага за подобряване на синтеза на колаген, за да се постигнат по-здрави връзки и сухожилия.
Плодовете съдържат също антоцианини и каротеноиди – две мощни лекарствени вещества, които контролират нивото на възпаление, причинено от свободните радикали.
Уверете се, че консумирате следните плодове по време на закуската:
- ягоди
- череши
- къпини
- боровинки
- грозде
- сливи
2. Пълнозърнести храни
Пълнозърнестите храни са силно препоръчителни за хора, които се борят със симптомите на ревматоиден артрит.
Тези естествени източници на комплексни въглехидрати и фибри са страхотни съюзници в борбата с възпалението. Това ще успокои болката и ще се отървете от чувството за схващане.
Освен това те имат храносмилателни и детоксикиращи свойства, които в действителност спомагат за облекчаване на токсините, които се задържат в дебелото черво.
Техните високи нива на селен помагат да се контролират възпалителните дисбаланси и от своя страна помагат за регулирането на телесните течности.
3. Ленено семе
Лененото семе става популярно в световен мащаб като здравословна добавка за отслабване, удължаване на чувството за ситост и подобряване на сърдечните функции.
Други важни ползи, за които е добре да знаете е, че лененото семе също е много полезно за хора с възпалителни заболявания като артрит.
Това се дължи на високото съдържание на витамин Е и омега-3 мастни киселини. Усвояването на последното хранително вещество оказва противовъзпалително действие върху ставите.
В допълнение съдържанието на диетични фибри помага за подобряване абсорбцията на течности и създаване на натурален гел, който помага за придаване на естествена смазка на ставите.
- Не се колебайте да добавяте ленено семе в сладкиши, бисквитки и други здравословни закуски. Няма дори да го забележите!
4. Сок от киви
Натуралният сок от киви предоставя на организма значителни количества витамин С, мощен антиоксидант. Витамин С е от решаващо значение за защита на колагена, който поддържа хрущяла в добро състояние.
Това хранително вещество насърчава прочистването на кръвта и също така премахва излишните токсини като пикочна киселина.
Трябва също да знаете, че сокът от киви съдържа големи количества диетични фибри, ключово хранително вещество за добро метаболитно и храносмилателно здраве.
5. Зехтин екстра върджин
Прочетете и това: Хляб и зехтин: перфектната комбинация
Въпреки че много хора предпочитат да консумират зехтин по всяко време на деня, добре е да знаете, че здравословните мазнини, които съдържа, са много полезни, когато се приемат по време на първото хранене сутрин.
Яденето му за закуска, самостоятелно или с хляб или шейкове дава на тялото много омега-3 мастни киселини и антиоксиданти. Когато се абсорбират в организма, омега-3 подпомагат контрола на възпалението.
В допълнение към това е чудесен източник на енергия за организма. Също така зехтинът поддържа метаболитната функция след приемането му.
6. Банани
Бананите са засищащ и енергиен плод, който помага на тялото да бъде сито и активно през целия ден, когато се консумира по време на закуска.
Нещо повече, тяхната висока концентрация на калий, магнезий и други важни минерали ги прави чудесен съюзник на страдащите от артрит. Това е така, защото помагат за регулиране на възпалението и елиминиране задържането на течности в тялото.
Лечението на ревматоиден артрит трябва да се приравни с други здравословни навици. Въпреки това, добре е да се имат предвид тези храни, за да се запазят симптомите под контрол.
Включете ги в закуската си и ще откриете колко са полезни за поддържане на вашето благосъстояние.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Barrera-Cruz A, Beltrán Castillo D, Blanco-Favela D, Flores-Aguilar D, Jara-Quezada D, Neri-Gómez, D et al. Diagnóstico y tratamiento de artritis reumatoide del adulto. Sistema Nacional de Salud. México: Gobierno Federal; 2010.
- Sánchez-Ramón S, López-Longo FJ, Carreño L. Interleucinas en la fisiopatología de la artritis reumatoide: más allá de las citocinas proinfl amatorias. Reumatol Clin. 2011; 6 (S3): S20-S24.
- Smolen JS, Aletaha D, Koeller M, Weisman MH, Emery P. New therapies for treatment of rheumatoid arthritis. Lancet. 2007; 370 (9602): 1861-1874.
- Ángel Fernando Cisneros Caballero, María José Felgueres Planells, Elisa Vela Jarquín, Diana Gómez Martín. Therapeutic strategies for rheumatoid arthritis: towards biotechnological therapies (2017) medigraphic.com/pdfs/invdis/ir-2017/ir172d.pdf
- Clínica Mayo. Artritis Reumatoide. (2019). Recuperado el 30 de abril de 2021. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/rheumatoid-arthritis/symptoms-causes/syc-20353648#:~:text=La%20osteoartritis%2C%20la%20forma%20m%C3%A1s,y%20causa%20dolor%20e%20hinchaz%C3%B3n.
- Arthritis Foundation. Best Fruits for Arthritis. Recuperado el 30 de abril de 2021. https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/nutrition/healthy-eating/best-fruits-for-arthritis#:~:text=Berries%2C%20for%20example%20are%20among,give%20berries%20their%20deep%20color.
- Harvard Medical School. Foods that fight inflammation. (2020). Recuperado el 30 de abril de 2021. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/foods-that-fight-inflammation
-
Kajla, P., Sharma, A., & Sood, D. R. (2015). Flaxseed-a potential functional food source. Journal of food science and technology, 52(4), 1857–1871. https://doi.org/10.1007/s13197-014-1293-y
-
Arthritis Foundation. Best Oils for Arthritis. Recuperado el 30 de abril de 2021. https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/nutrition/healthy-eating/best-oils-for-arthritis#:~:text=Extra%20virgin%20olive%20oil%2C%20the,reduced%20joint%20damage%20in%20RA.