Предимствата и недостатъците на домашните любимци за развитието на децата

Израстването с животно възпитава ценности и отговорност. Всъщност има много предимства на домашните любимци за развитието на децата. Научете всичко за тях в тази статия!
Предимствата и недостатъците на домашните любимци за развитието на децата

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 26 август, 2022

Наличието на домашни любимци благоприятства физическото и емоционалното развитие, когато става въпрос за развитието на децата. Всъщност хората, които живеят с домашни любимци, се възприемат като по-съпричастни, спокойни, отговорни и по-малко страхливи. Освен това безусловната любов на тези същества повишава самочувствието на децата и ги кара да се чувстват важни.

Кучетата и котките минимизират стреса, намаляват тревожността и са голяма социална подкрепа. Въпреки това, както домашните любимци имат много положителни ефекти върху развитието на децата, също така е необходимо да се вземат предвид възможното отрицателно въздействие и как да се предотврати то.

Предимствата на домашните любимци за развитието на децата

Аржентинското дружество по педиатрия посочва, че връзката на децата с домашен любимец при контролирани обстоятелства им е от полза по отношение на укрепване на личността, привързаността и когнитивното развитие. Домашните любимци също влияят върху здравословния начин на живот и осигуряват редица други предимства.

Те помагат да се осигурят на децата положителни ценности

Любовта, състраданието, уважението и отговорността се открояват сред ценностите, научени благодарение на домашните любимци. Израстването с грижа и споделянето с животното помагат на детето да бъде по-добър човек и да се впише по-лесно в обществото.

Те предлагат приятелство

Домашните любимци са идеален спътник, когато родителите излизат навън или отиват на работа. Те също така осигуряват приятелство в определени ситуации, като например под формата на игра. Освен това ни помагат да се успокоим и могат да ни осигурят силата да се изправим срещу самотата.

Развитието на децата и домашни любимци
Домашните любимци осигуряват компания и подобряват самочувствието на децата.

Те намаляват алергиите, когато са от рано част от семейството

Ако излагате детето си на присъствието на кучета и котки като бебе, то е по-малко вероятно да страда от алергии, в сравнение с тези деца, които нямат животни у дома.

Също така, Affinity Foundation твърди, че животът в среда с високо ниво на ендотоксини има защитен ефект върху имунната система. Това означава по-малък риск от респираторни алергии в зряла възраст.

Подобряват отношенията на децата с околната среда като част от развитието на децата

Контактът с животните е особено полезен за интровертните деца. Всъщност изследванията показват, че домашните любимци стимулират речта и благоприятстват социализацията, така че собствениците им са склонни да се смеят, да говорят и да споделят истории, когато са с тях.

В статията се добавя, че дори само по себе си кучето е участник в разговора. Дори и да не отговаря, кучето излъчва обич и убедителна любов към своя човек.

Носят радост за семейството

Домашните любимци идват при нас, за да зарадват семейството. Всъщност те стават допълнителен член на семейството!

Ако детето е имало тежък ден в училище, котката или кучето със сигурност ще повдигнат настроението му. Когато се чувстват тъжни, домашният любимец ще бъде там, за да осигури комфорт.

Предават сигурност и усещане за благополучие

За разлика от хората, животните не са критични или злонамерени. Тяхната безусловна любов се превръща в мир, доверие и спокойствие за децата.

Според проучвания на Асоциацията Образование за човешко развитие, когато сте близо до домашния си любимец или мислите за него, чувствате сигурност, искрено желание да си поставяте цели и по-малко напрежение.

Те помагат за минимизиране на стреса

Дружелюбното куче намалява значително стреса на децата. В допълнение, лекотата на разбиране между децата и малките животни чрез ежедневни игри и други развлекателни дейности служи за контролиране на тревожността и депресията.

Те помагат на децата да се научат да контролират своята агресия

Домашните любимци в развитието на деца с проблеми с агресията са източник на релаксация и спокойствие. При изблик на лошо поведение домашният любимец е в състояние да предаде спокойствие на детето и дори да го успокои.

Децата с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) и поведенчески разстройства често имат проблеми, свързани с родителите, връстниците и околната среда, като по този начин засилват враждебността, както обяснява Фондация Кантабрия. Тези деца обаче често възприемат животните и хората, които ги притежават, по-положително.

Те могат да помогнат на децата да останат във форма

Световната здравна организация (СЗО) прогнозира, че до 2022 г. затлъстяването при децата и юношите ще бъде по-често от децата с поднормено тегло. Като решение, агенцията насърчава физическата активност чрез спорт и отдих.

Децата с домашен любимец често тренират, като играят или тичат заедно, като по този начин намаляват шансовете си да натрупат излишни килограми.

Насърчават отговорността, ключова част от развитието на децата

Да бъдеш отговорен е добродетел. Един от начините да култивирате отговорност е да се грижите за домашен любимец: нахранете го, изкъпете го и почистете след него. Всички тези задачи са полезни за съзряването на детето.

Важно е родителите да имат предвид, че основната грижа за животното е тяхна отговорност и че не може да бъде оставена само на децата.

Развитието на децата и домашните любимци
Децата се научават на отговорност, когато хранят, чистят или разхождат своите домашни любимци.

Възможните рискове от домашните любимци в развитието на децата

Осиновяването или закупуването на домашен любимец несъмнено е синоним на семейна радост и безброй ползи. Въпреки това е необходимо да сте наясно с потенциалните опасности от включването на домашните любимци в динамиката на домакинството:

  • Те са носители на гъбички, бълхи, кърлежи и инфекции. Националната медицинска библиотека на САЩ отбелязва, че болестите, предавани от животни, се разпространяват чрез директен контакт или чрез околната среда. Ключът към предотвратяването им е да се грижите добре за животното и да гарантирате, че то има всички необходими ваксинации.
  • Може да развие предразположение към алергии при деца с атопия поради коса или пера.
  • Драскотини, ухапвания или наранявания. Ако домашният любимец не живее в дома преди раждането на детето, не забравяйте да изберете домашен любимец според възрастта на вашето дете и който се адаптира към наличното пространство. В противен случай ще трябва да обучите и двамата как да живеят добре заедно.

Съображения за здраве и безопасност по отношение на домашните любимци и деца

Ако животното няма ваксинации или не е подложено на програма за борба с бълхи, глисти и кърлежи, здравето на хората е изложено на риск. Ето защо е важно да посещавате редовно ветеринар, да планирате стерилизация/кастриране и да държите отпадъците или тоалетните далеч от деца, както и да почиствате добре пространството.

При евентуални проблеми инструктирайте детето как да реагира. Основното нещо е следното:

  • Не бягайте и не гледайте директно животното.
  • Дръжте ръцете си отстрани и бавно се отдръпнете.
  • Поставете предмет между вас и домашния любимец.

От гледна точка на безопасността е най-добре да гледате малки животни като зайци, за да привикне детето с контакта с домашните любимци. Също така е от решаващо значение да научите детето как да се отнася с домашния любимец и да действа с уважение и без страх от животните.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.