Средства за справяне с напуканите пети

· 30.06.2016
Смесете малко лимонов сок и захар. След това направете нежен масаж с кръгови движения.

Напуканите пети са ясен знак, че не им обръщате достатъчно внимание. Съществуват различни здравословни състояния, които могат да провокират този проблем, но най-вече той се дължи на носенето на отворени обувки или ходенето на бос крак.

Медицинският термин за това състояние е познат като фисура на петата. Характеризира се с напукана и суха повърхност, която нарушава епидермиса и дори дермиса в някои случаи, провокирайки силна болка.

Подобно на други проблеми със стъпатала, много хора имат навика да неглижират напуканите пети, докато неразположението се влоши още повече и болката стане нетърпима. На този етап увреждането на кожата е ясно видимо и е съпроводено със силен дискомфорт.

Добрата новина е, че познаваме няколко начина за справяне с напуканите пети, които ще подобрят вида на кожата и ще ви позволят да водите обичайния си начин на живот. Дали не страдате от напукани пети в момента?

Накисване на стъпалата

nakisvane na stupalata

Всяка вечер преди лягане, накисвайте стъпалата в топла вода за 15-20 минути. След това ги почиствайте с пемза, като внимавате да не наранявате зоната, която вече е напукана.

Целта е да премахнете нежно мъртвите кожни клетки, които формират най-твърдите зони и провокират сухота.

Накрая изплакнете стъпалата, нанасете овлажняващ крем и сложете чорапи за през нощта. Така кожата на краката ще се хидратирани максимално добре.

Препоръчително е да повтаряте тази процедура всеки ден до подобряване на състоянието. Щом се отървете от напуканите пети, продължете да накисвате редовно краката като превантивна мярка.

Крем с авокадо и банан

Този крем с авокадо и банан е нежен и ще се бори с твърдата кожа и сухотата на кожата, която провокира напукването на петите.

Съставки:

Начин на приготовление:

Намачкайте двете съставки. Трябва да получите паста, която да нанесете подобно на маска върху кожата на стъпалата. Увийте ги след това в найлоново фолио за 30 минути. Изплакнете с топла вода.

За максимален резултат прилагайте тази процедура ежедневно или поне 3 пъти седмично.

Скраб с лимон

eksfoliant s limon

Това натурално средство ексфолира мъртвите кожни клетки и омекотява грубата кожа на стъпалата.

Ако напукването на петите е сериозно, не е препоръчително да използвате този скраб, тъй като киселинността на лимоните може да провокира парене.

Съставки:

Начин на приготовление:

Пригответе паста, като използвате двете съставки. Потопете стъпалата в топла вода и използвайте нежни кръгови движения, за да ги почистите със скраба.

Накрая почакайте 10 минути, преди да изплакнете стъпалата с топла вода. Повторяйте тази процедура 3 пъти седмично за оптимален резултат.

Кокосово масло

Това натурално масло притежава редица полезни свойства за здравето на кожата, особено когато става дума за стъпалата.

Антибактериалните свойства на кокосовото масло се борят с гъбичките по краката и бактериите, отговорни за неприятната миризма на стъпалата.

Благодарение на способността си да хидратира кожата това масло се смята за отличен начин за облекчаване на състояние като напуканите пети. Освен това регенерира кожата и елиминира мазолите.

Какво да направите?

Нанесете кокосово масло върху засегнатата зона и добре втрийте.

В идеалния случай повтаряйте тази процедура 2 пъти дневно до подобряване на състоянието.

Какаово масло

kakaovo maslo

Подобно на кокосовото масло, какаовото е отлично средство за грижа за кожата. То я възстановява и елиминира сухотата.

Какво да направите?

Купете си висококачествено какаово масло. Потърсете такова в магазините за здравословно хранене и аптеките. Нанасяйте го върху сухите пети всяка вечер преди лягане.

Съвети за справяне с напуканите пети

Всяко едно от представените натурални средства ще бъде от полза, когато искате да се справите с напуканите пети, стига обаче да ги използвате редовно.

hidratirane

Трябва да знаете, че тяхната ефикасност зависи от други мерки, които са ключови за подобряване на здравето на стъпалата.

  • Опитайте се да поддържате стъпалата чисти и далеч от мръсотия.
  • След дълъг и уморителен ден, накисвайте стъпалата в топла вода.
  • Запомнете, че хидратирането и ексфолирането на стъпалата трябва да става редовно.
  • Избягвайте носенето на обувки, които са прекалено стегнати.
  • Не ходете боси продължително време.
  • След душ хидратирайте кожата на стъпалата и нанесете антибактериална пудра, която предпазва от развитието на гъбички и появата на неприятна миризма.