Лечебни средства за болката в стъпалата

Проблемът е най-осезаем в ранната част на деня – сутринта, когато правите първите си стъпки след дългата почивка през нощта или след като сте били седнали или легнали дълго време.
Лечебни средства за болката в стъпалата
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Болка та в стъпалата, т нар. плантарен фасциит, се проявява в долната част на петата – въпреки че може да се разпростре по цялото стъпало и да ви безпокои с различна честота. Тази болка може да бъде предизвикана от прекомерно напрежение върху стъпалата, предизвикващо разкъсване на ставните връзки и появата на чувство на силна болка и скованост в петата.

Причини за плантарния фасциит

Обикновено този здравословен проблем е резултат на:

  • Излишни килограми
  • Бременност
  • Силно натоварваща физическа работа
  • Носене на неудобни обувки
  • Ако стъпалата ви са плоски или сводовете ви – прекалено високи

Симптоми на плантарния фасциит

Най-често симптомите на това заболяване се изразяват в:

  • Болка
  • Парене под петата (и по дължината на цялото стъпало)
  • Скованост
Болката в стъпалата, т нар. плантарен фасциит, се проявява в долната част на петата

Плантарният фасциит засяга едното стъпало и в по-редки случаи – и двете едновременно.

Проблемът е най-осезаем в ранната част на деня – сутринта, когато правите първите си стъпки след дългата почивка през нощта или след като сте били седнали или легнали дълго време. Болката в стъпалата може да се появи и след дълги тренировки или друг тип активн и занимани я с участие то на краката.

Лечебни средства за болката в стъпалата

В следващите редове ще ви предложим няколко доказани средства за намаляване на възпалението в областта на стъпалата.

Домашни средства
Ходенето боси ще ви помогне да облекчите болката в стъпалата

Първото нещо, което трябва да направите, е да ходите възможно най-много боси както и да налагате лед на стъпалата си поне четири пъти дневно за 20 минути. Тази процедура ще намали възпалението в засегнатата зона.

Добре е да си сложите специални стелки в обувките. Те поддържат свода на стъпалата и по този начин намаляват болезнените усещания.

Желателно е да отделяте поне 20 минути на ден, за да правите разтягащи упражнения.

Приемайте и противовъзпалителни лекарства – например ибупрофен, който ще ви бъде от помощ, но не бива да злоупотребявате с него.

 

Лечение с лекарства

Ако противовъзпалителните средства не постигнат ефекта, който търсите, може да се наложи да пробвате по-ефикасна медикаментозна терапия като инжекции с кортикостероиди. Те се инжектират директно в инфектираната област – в стъпалото или в свода на крака. След това на мястото се пуска електрически ток, като процедурата не е болезнена, за да може стериодите да проникнат в кожата и мускулите.

Наблюдаващият ви лекар може да ви назначи и физиотерапия за разтягането на плантарната фасция (тя свързва стъпалото с пръстите на крака) и ахилесовото сухожилие. Вероятно ще ви бъдат препоръчани и упражнения за укрепване на долните мускули на краката.

В някои случаи се налага използването на шини през нощта . Те ще ви помогнат да разтегнете прасците и сводовете на стъпалата. Така стъпалата ви ще бъдат по-гъвкави, а плантарната фасция и ахилесовото сухожилие – разтегнати. По този начин ще намалите болката, сковаността и дискомфорта, които изпитвате сутрин.

Можете да си купите и ортопедични стелки за обувки , които ще ви помогнат да разпределите тежестта на тялото си равномерно върху стъпалата. Така ще се предпазите от допълнително увреждане на плантарната фасция и ще облекчите болката в стъпалата.

Запомнете…

Изключително важно е да обръщате внимание на всеки един сигнал на тялото си. Ако не почувствате подобрение след като започнете лечението с домашни средства, трябва веднага да посетите специалист и да спазвате назначеното ви лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.