Домашни средства при онихомикоза (ръце и стъпала)

Домашни средства при онихомикоза (ръце и стъпала)

Последна актуализация: 28 декември, 2018

Онихомикоза. Може да ви се стори леко странно, но това заболяване е свързано с гъбична инфекция по ръцете и стъпалата. Гъбичките представляват микроорганизми, в този случай, които поразяват най-често ноктите на краката и ръцете.

Всъщност, най-честа жертва на онихомикозата стават пръстите на краката, тъй като именно там размножаването им е най-често срещано.

Какво представлява онихомикоза?

Стъпалата ви често са покрити (с чорапи или заради обувките) и създават условия за задържане на топлина и влага. Именно поради това се превръщат в идеална среда за развитие на тези нашественици. В случай че страдате и от прекомерно изпотяване на краката, превенцията на това заболяване трябва да се превърне във ваша основна грижа.

Гъбичната инфекция не се характеризира точно с чувство за болка, а именно последното ни кара да посетим специалист. Тази инфекция основно причинява дискомфорт, например щипене, зачервяване и белене на кожата на част от тялото ни.

А когато става дума конкретно за ноктите, причина за привличане на вниманието ни става видимата промяна във вида им. Те започват да потъмняват, да стават твърди, да се отделят от кожата и стават чупливи. Освен това не миришат приятно.

Добре е да знаете, че за хората, които страдат от онихомикоза, която отслабва имунната им система, гъбичната инфекция представлява истинска заплаха. В същото време, ако имунната ви система е силна, една гъбична инфекция няма да означава нищо сериозно. Разбира се, като изключим дискомфорта, който ви създава.

В такива случаи винаги ви препоръчваме да лекувате всяко едно заболяване в мига, в който то започне да се развива.

Дори заболяването да не е сериозно и да не крие рискове за здравето ви, не му позволявайте да придобива по-големи мащаби. Защото именно тогава ще ви е по-трудно да се справите с него. Лечението ще бъде продължително и дори много скъпо.

В настоящата статия искаме да ви препоръчаме няколко домашни средства за борба със симптомите на онихомикоза, които можете да си направите у дома. Те ще са ви от полза в началото на развитието на заболяването.

Ако страдате от гъбички по ноктите, независимо дали на краката, или на ръцете, и повредите от заболяването са вече сериозни, препоръчваме ви да потърсите лекарска помощ. Само специалист може да се справи в такъв напреднал стадий.

Превенция

превенцията при онихомикоза е нйа-вече добрата хигиена

Превенцията е най-доброто нещо, което можете да направите за здравето си. Трябва да бъдете много внимателни, когато става дума за вашата лична хигиена. Запомнете, че нещата, които привличат микроорганизмите, са тъмнината, горещината и влагата. Затова не им създавайте подходяща среда за развитие по тялото ви. Поддържайте висока хигиената на ноктите на ръцете и краката си.

Съветваме ви ноктите ви да са къси и чисти. Ако предпочитате дълъг маникюр, трябва да полагате още повече усилия за чистотата им. Правете периодично почистване, като задължително добре ги подсушавате след всяка процедура. За да изпълните последното условие, можете да използваше сешоар за коса. Почиствайте под ноктите внимателно, но не и допускайки порязване. Ако се порежете, докато чистите, гъбичките може да използват тези обстоятелства и да навлязат през кожата ви.

Никога не споделяйте с друг човек собствените си прибори за хранене, обувки, чорапи и т.н.

Медицинското лечение на гъбички по ноктите е различно – може да изисква нанасяне на препарат върху нокъта, прием на лекарства орално и в по-сериозни случаи – премахване на инфектираните нокти.

В следващите редове ще ви предложим няколко домашни средства, които ще ви помогнат в борбата с гъбичките по ноктите.

Оцет

Оцет при онихомикоза

Лечение на онихомикоза може да бъде направено и с оцет. Потопете стъпалата си в литър топла вода, в която сте сипали една чаша ябълков оцет. Оставете краката си вътре за 20 минути. След това подсушете стъпалата си много добре.

Сода за хляб

Можете да си направите паста от сода за хляб и топла вода. Наложете я върху инфектираните места и оставете да престои пет минути. След това изплакнете и добре подсушете.

Лук

нарязан лук при онихомикоза

Блендирайте лука. С помощта на памучен тампон, използвайте получената течност, за да я втриете в инфектираните нокти. Нека сокът от лука подейства в продължение на половин час. След това изплакнете и подсушете добре.

Масло от риган

Направете смес от две капки масло от риган и една супена лъжица зехтин. Нанесете получената смес върху инфектираните нокти.

Тези домашни средства при онихомикоза могат да бъдат използвани в продължение на няколко седмици, тъй като не провокират никакви неблагоприятни последствие. Ако симптомите обаче продължат да са налице, обърнете се към специалист.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Carrillo, L. Hongos. In Microbiología Agrícola. 2003; 10(4): 40-59.
  • Berenguer, J. Hongos. Book. 2000; 3(1): 129-156.
  • Carrillo, L. Estructuras de los hongos. Microbiología Agrícola. 2004.
  • Dalmay J, Roé E, Corella F, García X, et al. Onicomicosis. Farmacia profesional. 2006; 20(10): 62-66.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.