Средства за поддържане на черния дроб здрав

Най-високите нива на антиоксиданти се съдържат в сливи, стафиди, боровинки, къпини, ягоди, портокали, пъпеши, ябълки и круши.
Средства за поддържане на черния дроб здрав

Последна актуализация: 07 януари, 2019

Черният дроб е вторият най-голям орган в тялото, предшестван единствено от кожата. В допълнение към това, че е от съществено значение в храносмилателния процес и детоксикацията, този орган извършва около 500 различни задачи, като една от основните е да филтрира около 1 л. кръв на минута, когато функционира оптимално. По време на този процес на филтрация черният дроб прочиства кръвта от вещества като хормони, лекарства, химикали, микроорганизми и токсини. Грижата за  поддържане на черния дроб здрав е многа важна за осигураване качеството на живота ви.

Около 500 милиона души в световен мащаб са заразени с хроничен вирусен хепатит, а почти 1 милион от тях умират всяка година от чернодробна недостатъчност или рак на черния дроб. Въпреки това много от тези смъртни случаи могат да бъдат предотвратени чрез диета. Тя предоставя на черния дроб грижа и осигурява оптимално функциониране. Нека се съсредоточим върху средствата за  поддържане на черния дроб здрав. Основното е здравословна диета, която избягва алкохол и, доколкото е възможно, предпазване от заразяване с какъвто и да е вид хепатит.

Симптоми на чернодробни проблеми

 • Жълтеница, петна, червен нос, акне и различни кожни заболявания. Лепкава уста, нарушено храносмилане, гадене, газове, втрисане в първите часове на храносмилането.
 • Трудно изхождане, запек или диария, изпражнения с интензивен цвят, чревни спазми, подуване на корема, анален сърбеж, паразити, деминерализация, анемия, диабет, затлъстяване или слабост, апендицит, трудно заспиване.
 • Потъмняване на урината, болка в десните ребра, главоболие, цироза, абсцеси, камъни в жлъчката в черния дроб, зрителни или слухови дефекти, подути крака, ревматизъм, склероза, дисбаланс на жлезите, дискомфорт по време на менструация.
 • Стерилитет или мъжка импотентност, емоционални проблеми и нестабилност, хроничен бронхит и туберкулоза, склонност към кървене, предразположение към ухапване от комари и дори рак.

Този орган изпълнява толкова много сложни задачи, че може да страда от проблеми с правилното функциониране. Вижте кои натурални продукти могат да помогнат за по-здрав черен дроб.

Натурални продукти, поддържат черния дроб здрав

Болдо

Болдо - за здрав черен дроб

Наречено “растение на черния дроб”, болдото е известно със своите свойства, които помагат за регенерация и грижа за този орган. Това растение съдържа болдин – алкалоид, стимулиращ производството на жлъчка, секрецията на пикочна киселина и стомашни сокове, които помагат на черния дроб да извършва функцията си и да е по-ефективен. В допълнение, това растение е фунгицид и антиоксидант, а по-важното е, че е противовъзпалително средство. То може да се консумира под формата на отвара или чай, приготвен от листата. Болдо може да се открие и под формата на таблетки, продавани в магазините за здравословни храни. Можете да го пиете след обяд и вечеря за подобряване на храносмилането и функционирането на черния дроб. В допълнение, през нощта, когато черният дроб увеличава работата си, пиенето на отвара след вечеря ще помогне за по-ефикасно премахване на токсините.

Чесън

Без съмнение чесънът е една от най-добрите храни за прочистване на черния дроб по естествен път. Той активира ензимите, които премахват токсините, докато селен и алицин в чесъна поддържат черния дроб чист и здрав. Също така много е лесно да го добавите към храни, така че действайте смело – яденето на повече чесън е здравословен навик, който гарантирано ще подобри здравето на черния дроб.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни подпомагат функцията на черния дроб.

Кафявият ориз и другите пълнозърнести храни съдържат високи нива на витамин В-комплекс. Те помагат за функцията на черния дроб по няколко начина, включително подобряване на метаболизма на мазнините, деконгестия и повишаване на цялостната функция на органа. Опитайте да избягвате храни, приготвени с бяло брашно, и вместо тях пробвайте пълнозърнести алтернативи.

Кръстоцветни зеленчуци

Тези зеленчуци са мощни за детоксикация на черния дроб, тъй като съдържат химикали, които неутрализират някои токсини, например нитрозамините, открити в цигарения дим. Те също съдържат глюкозинолати, които помагат на черния дроб да произвежда ензими, от които се нуждае за процеса на детоксикация. Сред кръстоцветните зеленчуци са броколи, брюкселско зеле, карфиол, зеле.

Антиоксиданти от плодовете

Проучване на Университета Тъфст е установило, че следните плодове съдържат най-високите нива на антиоксиданти:

 • Сливи
 • Стафиди
 • Боровинки
 • Къпини
 • Ягоди
 • Малини
 • Портокали
 • Розов грейпфрут
 • Пъпеш
 • Ябълки
 • Круши

Антиоксидантите предпазват черния дроб от високите нива на свободните радикали, които се произвеждат естествено по време на процеса на детоксикация – така че не се колебайте да включите тези плодове в диетата си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.