Какво казват формата и цвета на изпражненията ви за здравето ви

Трябва да обръщате внимание на промените във формата и цвета на изпражненията си, защото дори най-малките промени могат да бъдат симптом за нещо нередно.
Какво казват формата и цвета на изпражненията ви за здравето ви
José Gerardo Rosciano Paganelli

Написано и проверено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Изпражненията ви трябва да са кафяви – нито много светли нито много тъмни – за да се считат за нормални. Трябва да са твърди, но не прекалено.

За да бъдат нормални изпражненията е важно да бъдат изпълнени четирите фази на храносмилането:

Поглъщане: когато храна навлиза в тялото ви.

Смилане: химическия процес, при който храната се превръща в малки частици.

Всмукване: тези частици преминават през храносмилателния тракт, за да достигнат до кръвта и да достигнат до органите ви.

Отделяне: Организмът ви изхвърля остатъците от храната, които не са усвоени в процеса на храносмилане.

Изпражненията ви съдържат около 75% вода, а останалото е бактерии от храната, които не могат да бъдат преработени, както и вещества отделяни от червата и черния ви дроб.

Различният цвят на изпражненията

Зелени
изпражненията и цветът им казват много за здравето

 • Причината за този цвят на изпражненията е, че жлъчката няма достатъчно време, за да преработи храната.
 • В резултат на това храната преминава много бързо през тънкото и дебелото черво.

Може би консумирате по-голямо количество хлорофил, съдържащ се в зеленчуците, добавките с желязо или оцветителите.

Жълти

Този цвят може да се дължи на редица фактори. Сред тях са:

 • Заболяване познато като синдром на Гилбърт, което представлява наличието на повече билирубин в кръвта.
 • Бактерията Giardia може да е причина за жълтия цвят.
 • Други заболявания, които могат да променят така цвета на изпражненията са хепатит и проблеми с черния дроб .

В редки случаи жълтият цвят може да се дължи на нарушено усвояване на хранителните вещества.

Тъмночервени
проблеми с изпражненията

Този цвят показва, че има вътрешно кървене заради язви, разширени вени или гастрит. Кървенето може да бъде в хранопровода, стомаха и дори в тънките черва.

В някои случаи то просто се дължи на консумацията на храни с червен цвят като домати, червено цвекло или боровинки.

Кафяви

Кафявият цвят се счита за напълно нормален. Този цвят се получава в резултат на отделянето на вещества от черния ви дроб.

В зависимост от това с какво се храните и количеството вещества, които отделя черния ви дроб този цвят може да варира. Но докато е кафяв или светло зелен няма нищо тревожно.

Черни
изпражненията и проблемите с храносмилането

Ако забележите, че изпражненията са много тъмни или черни трябва веднага да посетите лекар.

 • Сред възможните причини за появата на този цвят е кървене в горната част на храносмилателния тракт –  в хранопровода, стомаха или тънките черва.
 • Друга причина може да бъде натрупването на съсирена кръв.
 • В някои случаи този цвят се дължи на приема на някои лекарства като такива съдържащи желязо.

Бели

Белите изпражнения са сигнал за нещо нередно в организма. Може да имате проблеми с черния дроб или жлъчката.

Белите изпражнения могат да бъдат симптом за хепатит, цироза и антиациди отговорни за отделянето на вещества, водещи до много по-светлия цвят на изпражненията.

Внимавайте с какво се храните

 • Едно от най-важните вещества за храносмилането са фибрите, които се борят срещу запека, понижават нивото на холестерола и предотвратяват появата на ракови клетки в дебелото черво.
 • Дъвчете храната си бавно. Често сме толкова забързани в ежедневието си, че не отделяме достатъчно време за хранене и похапваме на крак. Това оказва влияние върху храносмилането ви, тъй като стомахът не може да преработи 100% от храната.
 • Избягвайте консумацията на храни, които не са с растителен или животински произход. Оцветителите, ароматизаторите и другите токсични вещества не само оцветяват изпражненията, но и увреждат здравето ви.
 • Приемайте редовно пробиотици. Киселото мляко и някои хранителни добавки съдържат полезни бактерии, които спомагат храносмилането и поддържат консистенцията на изпражненията.

Промените в текстурата и цвета на изпражненията могат да се дължат на редица фактори.

Добре е да посетите специалист, за да разберете дали не се касае за определено заболяване – по-леко или по-сериозно. Както видяхте промяната на цвета понякога се дължи просто на приема на натурални или изкуствени оцветители в храната, която консумирате.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Lewis, S. J., & Heaton, K. W. (1997). Stool form scale as a useful guide to intestinal transit time. Scandinavian Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3109/00365529709011203
 • Vandeputte, D., Falony, G., Vieira-Silva, S., Tito, R. Y., Joossens, M., & Raes, J. (2016). Stool consistency is strongly associated with gut microbiota richness and composition, enterotypes and bacterial growth rates. Gut. https://doi.org/10.1136/gutjnl-2015-309618
 • Robertson, D. J., & Dominitz, J. A. (2014). Stool DNA and Colorectal-Cancer Screening. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMe1400092

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.