Храни, които детоксифицират черния дроб и подобряват здравето ви

14 Февруари, 2019
Здравословната диета е най-ефективният начин за детоксикация на черния дроб и избягване на възможните нежелани странични ефекти. Чрез консумирането на тези детоксикиращи храни може да получите допълнителни хранителни вещества, които са от полза за цялото ви тяло.
 

Черният дроб е основен орган в нашето тяло и правилното му функциониране е от ключово значение за запазването на здравето ни. Ето защо, за да се грижим за него от време на време е полезно да го детоксикираме, за да поддържаме доброто му здраве.

Авокадо

Авокадо за здравето

Освен че е вкусно, авокадото се препоръчва за здравето на черния дроб благодарение на високото му съдържание на глутатион.
Той е най-мощният антиоксидант, произвеждан от тялото, който можем да си набавим и чрез авокадото.

Алое вера

Алое за здравето

Растението алое вера не само е полезно за кожата, но и е много ефективно при активирането на черният дроб и производството на глутатион.

Това е възможно благодарение на високото съдържание на полизахариди, който могат да помогнат за отстраняване на токсините в организма.

Освен това, то е идеална растителна храна за забавяне процеса на стареене. Най-доброто решение е да имате растение от алое вера, от което можете директно да си набавите гела.

Важно е да внимавате при закупуването на алое вера от магазина. Докато гелът от растението е доста полезен, продуктите с него може да не са толкова ефективни, колкото гела от растението.

Чесън и ползите му за здравето

 
Чесън за здравето

Чесънът е богат на сяра, което го прави добра храна за отстраняване на тежките метали, които се натрупват в черният дроб. Това е особено важно за живака, който има тенденция да се загнездва в клетките.
Също така, чесънът е храна, която помага да се активират ензимите в черния дроб. Това помага да се премахнат излишните тежки метали от целият организъм.

Грейпфрут и ябълки

Ябълки за здравето

Грейпфрутът е богат на глутатион.
Консумиран под формата на чаша сок, грейпфрутът ще спомогне произвеждането на ензими в черния дроб, които са отговорни за елиминирането на канцерогенни вещества и токсините в тялото.
Без съмнение, това е най-добрият начин за детоксикация на черният дроб.
Когато става дума за ябълки, благодарение на тяхната ябълчена киселина, можете да намалите размера на бъбреците, жлъчния мехур и камъните.
 

Лимон и лайм

Лимоните и лаймът са два вида цитрусови плодове, богати на витамин С. Те помагат да се превърнат разтворимите токсични вещества в смилаеми такива.
Лимонената киселина също така почиства храносмилателното съдържание, което ще доведе до по-дълбока детоксикация.
Обърнете внимание, когато купувате лимоните и се опитайте да намерите такива, които имат семена.

Това е така, защото тези, които нямат семена, са били генетично модифицирани и нямат същите лечебни свойства.

Ядки

Ядки за здравето

Ядките съдържат голямо количество аминокиселина аргинин, така че те са идеални за почистване на черния дроб.

В допълнение,ядките са богати и на глутатион, както и на омега-3 мастни киселини. И двете са много ефективни при детоксикацията на черният дроб.

Зехтин

Зехтин за здравето

Зехтинът има високо съдържание на фитонутриенти. Те спомагат за предпазването на черния дроб от износване, което може да бъде причинено от токсини.

Зехтинът спомага за свиване на жлъчният мехур и позволява на жлъчката да тече свободно през чернодробните канали.

С този прост процес черният дроб може да освободи всички токсини и да поддържа чиста трахея.

Сок от цвекло

Ползите от цвеклото за здравето

Цвеклото е друга препоръчвана храна, ако искате да постигнете детоксикация на черният дроб.

Детоксичните свойства се дължат на количеството метил, което цвеклото осигурява. Това е необходимо за премахване на живака и другите токсини от човешкото тяло.

Препоръчваме: Защо е препоръчително да ядете червено цвекло

Моркови и ползите им за здравето

Ползите от морковите за здравето

Морковите са богати на бета-каротин, който помага на органите ни да се самолекуват.

Те също така имат висока концентрация на биофлавоноиди, които отговарят за атакуване на канцерогенни агенти. Установено е, че тези агенти увреждат функцията на черния дроб.

 
  • Klein, A. V., & Kiat, H. (2015). Detox diets for toxin elimination and weight management: A critical review of the evidence. Journal of Human Nutrition and Dietetics. https://doi.org/10.1111/jhn.12286
  • O'Neill, G. (2011). Detox. Australian Life Scientist. https://doi.org/10.1211/fact.14.3.0001
  • Heaner, M. (2013). Detox Diets: Myths vs. Reality. IDEA Fitness Journal.