Специални маски за премахване на тъмните петна

Смесете 1 супена лъжица гел или кристали от алое вера с ½ супена лъжица лимонов сок, разбъркайте, нанесете сместа върху засегнатата зона и оставете да престои 20-30 минути
Специални маски за премахване на тъмните петна

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 24 септември, 2022

Тъмните петна могат да се появят върху лицето поради няколко причини. Сред тях са определени заболявания на черния дроб, които най-напред трябва да се излекуват, а след това петната изчезват сами. От друга страна, тъмните петна могат да се развиват вследствие на повишена пигментация, консумация на хапчета, недостатъчно предпазване от слънчевите лъчи и т.н. В тези случаи може да използвате натурални средства, за да подпомогнете премахване на тъмните петна.

Препоръчваме да се консултирате с дерматолог, ако забележите увеличаване на тъмните петна по лицето или ако започнат да потъмняват и да променят цвета си. Чрез някои тестове може да се открие откъде идват тези тъмни петна и да се започне правилно лечение за отстраняването им. Въпреки това, в случай че тъмните петна не са възникнали поради проблеми с черния дроб, а поради проблем с пигментацията, следните домашно приготвени лечебни средства могат да бъдат от голяма помощ за намаляването или за цялостното им отстраняване.

Маска с алое вера

Алое вера е едно от най-използваните растения за третиране на кожата. То е наистина страхотно за премахване на тъмните петна по лицето или някои части от тялото, защото придава на кожата гладкост, хидратира я и я подхранва.

маска за премахване на тъмните петна

За да приготвите тази маска, просто смесете 1 супена лъжица гел или кристали от алое вера с ½ супена лъжица лимонов сок. Разбъркайте, докато се смесят добре. Нанесете сместа върху засегнатата зона и оставете да престои 20-30 минути. Накрая изплакнете обилно с топла вода.

Маска с овесени ядки и лимон

Друг много ефикасен продукт за този вид проблем са смлените овесени ядки. Добавете лимон към тях и ще получите чудесна маска за отстраняване на тъмните петна от лицето. Просто вземете 1 супена лъжица овесени ядки и добавете сока от ½ лимон, разбъркайте тези съставки добре и нанесете върху тъмните петна. Оставете да престои 20 минути и след това измийте с топла вода. Можете да повтаряте тази продецура 2 пъти седмично.

Маска с краставица

Краставица

Краставиците притежават голям брой ползи за кожата, включително подхранване, овлажняване и прочистване. За да приготвите тази маска, настържете 1 краставица заедно с обелката, след това измийте и подсушете лицето добре и нанесете сместа. Можете също така да добавите ½ супена лъжица мед.

Оставете маската върху лицето 20 минути или повече, ако имате време. След това изплакнете с топла вода, подсушете внимателно и нанесете овлажняващ крем. Можете да повтаряте тази процедура няколко пъти на седмица и за нула време ще видите резултатите.

Други ефикасни лечебни средства за премахване на тъмните петна

Кисело мляко

Киселото мляко и млечният крем съдържат компоненти, които помагат за премахване на тъмните петна. Просто нанесете малко от един от тези продукти и оставяйте ½ час всяка вечер в продължение на няколко седмици. Това е един много прост и ефикасен домашен лек.

Моркови

Морков

Морковите са един от природните продукти с най-много хранителни вещества за кожата. Освен това една от най-важните им ползи се състои в подпомагане на премахване на тъмните петна. За да направите това натурално средство още по-ефикасно и полезно, можете да добавите някои продукти, които са силно препоръчителни, за да придадат на кожата здрав вид.

Препоръчителна маска

Съставки:

  • Морков
  • ½ супена лъжица зехтин или бадемово масло
  • 1 или 2 супени лъжици кисело мляко

Приготовление:

Първото нещо, което трябва да направите, е да добавите моркова, ½ супена лъжица зехтин и 2 супени лъжици кисело мляко в блендер. След това смесете всички съставки и нанесете върху лицето. Оставете 20-30 минути и изплакнете с топла вода. Повтаряйте процедурата няколко пъти седмично.

Запомнете!

Имайте предвид, че всички домашно приготвени средства за премахване на тъмните петна и почистване на кожата изискват постоянство. Не мислете, че 2 или 3 приложения ще накарат тъмните петна да изчезнат. Трябва да имате търпение и да видите дали след 4 седмици има промени.

Друго важно нещо, което трябва да имате предвид, е, че домашно приготвените маски, които съдържат лимон, трябва да се прилагат само през нощта, защото когато лимонът влиза в контакт със слънцето, може да влоши състоянието на тъмните петна.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.