Симптоми на възпаление на черния дроб

Един от сигналите, които веднага трябва да ви поставят в бойна готовност, е кожата или очите рязко да придобият жълтеникав цвят
Симптоми на възпаление на черния дроб

Последна актуализация: 23 октомври, 2018

Възпаление на черния дроб или хепатомегалия е заболяване, което трябва да се вземе под внимание. То се появява, когато този незаменим орган страда от инфекция и се увеличава по размер и води до симптоми, които трябва да разпознавате.

Днес ще ви информираме за тези симптоми в името на здравето ви и това на семейството ви. Научете повече по-долу.

Защо се възпалява черният дроб?

Както знаете, черният дроб изпълнява основни и важни функции в организма. Той синтезира витамини, премахва токсините, филтрира, пречиства вредните елементи, регулира нивата на аминокиселини и мазнини… все задачи, които са много важни, за да се осигури правилното функциониране на тялото и така да се насладим на добро качество на живот.

Но понякога по-простата причина е, че при извършване на толкова много процеси нещо може да се обърка, причинявайки щети на определен компонент, което променя предназначението му.

Понякога вируси или бактерии причиняват възпаление на черния дроб.

Друг път то може да се дължи на неправилно хранене, излишни мазнини, алкохол, твърде много преработени храни или на прием на лекарства.

Затова трябва да сте внимателни и да знаете кои симптоми са свързани с това заболяване.

Симптоми на възпаление на черния дроб

bolka drob

1. Грипоподобни симптоми

Точно така, по време на първите дни на възпаление на черния дроб е нормално да се усещат същите симптоми, сякаш страдате от грип – много тежка умора, ниска температура, болки в мускулите, желание за повръщане… Но с течение на времето изгледите за подобряване не са положителни; напротив, чувствате се по-зле.

2. Подуване на корема

При възпаление е обичайно да се забележи, че коремът е по-подут и твърд. Ще почувствате болки в корема и всеки път, когато приключите да се храните, ще имате много неприятно чувство, дискомфорт и усещането, че сте много пълни и тежки. Може да усетите гадене и забавено храносмилане.

3. Чревни проблеми

Друг често срещан признак за възпаление на черния дроб е изпражненията да променят цвета си. Те са по-бели. Това е пряк резултат от възпаление, причинено от вирус. По отношение на урината лекарите казват, че при подобни проблеми обикновено тя е с по-тъмен цвят.

4. Лош вкус в устата

Забелязва се метален или горчив вкус в устата. Не можете да възприемате естествения аромат на храната и всичко изведнъж предизвиква неприятен вкус на небцето, като по този начин апетитът изчезва. Освен това ще забележите, че имате лош дъх, загубили сте апетит и устата ви е суха. Това са много характерни симптоми.

5. Болка и дискомфорт

В допълнение към умората, която вече обсъдихме, е нормално да усетите неприятна болка под ребрата. Това е усещане, подобно на гореща плоча около корема; усещане, което ви кара да изгубите желанието да правите каквото и да е и което ви кара да се чувствате по-уморени и сънливи.

6. Цвят на кожата

Един от симптомите, които веднага трябва да ви поставят в бойна готовност, е кожата или очите изведнъж да придобият жълтеникав цвят. Това е жълтеница – ясен знак, че черният дроб е болен, така че посетете веднага личния лекар.

Какви тестове трябва да се направят, за да се разбере дали черният дроб е възпален?

doctor

Не се притеснявайте, повечето чернодробни проблеми са лечими и най-вероятно ще можете да се възстановите.

Обикновено първото нещо, което лекарят ще направи, е да прегледа корема, за да определи колко е подут. След това той ще ви накара да направите рентгеново изследване на коремната област, за да види дали черният дроб е увеличен, или не.

Може да се наложи да направите ултразвук на корема – тест, който не е нито досаден, нито болезнен. Последната фаза, през която може да преминете, за да получите ясна диагноза, е ЯМР на корема. За този тест е необходимо да ви инжектират контрастно вещество.

Но не се притеснявайте, както казахме, лекарите в днешно време могат да приложат много добри лечения за лекуване на възпаление на черния дроб.

Според д-р Иван Петров, хепатолог, черният дроб е универсален орган, който може да се регенерира. Ако той е увреден на 80-85 процента, чак тогава дава някакви симптоми и започваме да се чувстваме зле. Затова е добре да се взимат винаги навременни мерки.

Съвети за лечение на възпаление на черния дроб

gluharche

Освен лечението, което лекарите предписват, можете да следвате няколко прости насоки у дома, които ще бъдат от голяма полза за лечение на черния дроб. Обърнете внимание на следното:

  • Повече фибри и повече течности: заложете на натурални сокове и зеленчукови смутита. Избягвайте червеното месо, мляко, мазнини и храни с прекалено много подправки или химикали.
  • Отвари от бял трън: някои лечебни растения, като бял трън, са подходящи за черния дроб. Той лекува, детоксикира, регенерира клетките и намалява възпалението. Можете да го намерите в магазините за натурални продукти – както във вид на таблетки, така и в готови пакетчета за отвари. Пийте го всеки ден и ще се почувствате по-добре.
  • Зелен чай: вече знаете, че зеленият чай е напитка с невероятни свойства за здравето. Той помага за храносмилането, представлява диуретик, противовъзпалително, богат е на антиоксиданти и много подходящ за консумация всеки следобед. Не пропускайте тази възможност.
  • Глухарче: имате ли вече от тази билка у дома? Това е едно от основните растения за детоксикация на черния дроб и грижите за него; то е като балсам, който този орган е благодарен да получава всеки ден след обяд. Не се колебайте и си го набавете, това е просто натурално средство, което ще ви повлияе добре.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Senosiaín, M., & Ibáñez, L. (2012). Protocolo diagnóstico de la hepatomegalia. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(12)70372-4
  • Pradhan, S. C., & Girish, C. (2006). Hepatoprotective herbal drug, silymarin from experimental pharmacology to clinical medicine. The Indian Journal of Medical Research.
  • Qureshi, S., Adil, S., El-Hack, M. E. A., Alagawany, M., & Farag, M. R. (2017). Beneficial uses of dandelion herb (Taraxacum officinale) in poultry nutrition. World’s Poultry Science Journal. https://doi.org/10.1017/S0043933917000459

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.