Борба срещу бръчки и отпусната кожа с краставица и алое

Нанесете този гел с мека четка и го оставете да действа през нощта, за да проникне дълбоко в кожата, докато спите. На сутринта просто изплакнете лицето с топла вода.
Борба срещу бръчки и отпусната кожа с краставица и алое

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Не е нужно да харчите много пари за скъпи процедури. Възползвайте от свойствата на тези две прости съставки – краставица и алое .

Застаряването на кожата е естествен процес, който продължава през годините и през етапите на живота след 30-годишна възраст.

Съвременният начин на живот ускорява процеса на стареене. Кожата да губи своята елестичност преждевременно и се появяват бръчките и отпуснатата кожа.

След като сме наясно с факторите, които влияят на здравето на кожата, можем да се възползваме от страхотните качества на натуралните продукти. Те могат да помогнат в борбата с бръчките, да намалят признаците на стареене и да стимулират регенерацията на клетките.

Два от продуктите с най-невероятни свойства са краставица и гел от алое вера. Всъщност и двата са включени в търговски козметични продукти. Предназначението им е да се преборят с бръчките, както и да подхранят, стегнат и подмладят кожата.

В днешната статия ще споделим с вас една специална домашна рецепта за изглаждане на бръчките и стягане на кожата.

Какви са ползите за кожата от краставицата?

Краставицата се състои от 97% вода и е пълна с хранителни вещества, които са в полза на цялостното телесно здраве и, разбира се, на кожата.

Благодарение на освежаващите и възстановителни свойства на краставиците,  те биват добавяни към множество козметични продукти. Краставиците помагат за лечението на проблеми като торбички и тъмни кръгове под очите, 

Високото съдържание на вода, прави краставиците отлични за възстановяване, хидратиране и защита на клетките на кожата.

И ако това не е достатъчно, краставиците съдържат антиоксиданти, които помагат в борбата с действието на свободните радикали. Тяхното влияние върху кожата и предизвиква преждевременно стареене,  чрез намаляване на производството на колаген и еластин.

Накрая, краставиците имат стягащи свойства, които помагат за дълбоко почистване на кожата, като контролират излишните мазнини и свързаните с тях проблеми като акне.

Какви са ползите за кожата от алое вера?

Гелът от алое е мощен естествен овлажнител

Алоето е растение, което е високо ценено в индустрията за красотата благодарение на съдържанието си на хранителни вещества и полезните свойства, които може да осигури за кожата.

Едно от основните му предимства са стягащите свойства. Гелът дълбоко почиства кожата, премахва замърсяванията и предотвратява запушването на порите.

Гелът от алое също е мощен естествен овлажнител, който помага за поддържането на еластичността на кожата и предпазва от изсушаване.

Що се отнася до предотвратяване на преждевременното стареене, алоето засилва способността на кожата да подновява тъканите. Стимулира производството на колагенови и еластинови влакна и  помага за предотвратяване и намаляване на появата на бръчки.

В допълнение на това е естествен антибиотик, който лекува и предпазва от акн. Той помага да се избегнат белезите, които толкова често остават, когато страдате от хронични проблеми с пъпки.

Как да приготвим този гел от краставица и алое, за да се преборим с бръчките

Гел от краставица и алое е естествена процедура против стареене

Този гел, приготвен от краставица и алое, е естествена процедура против стареене, която съчетава предимствата на тези 2 съставки, за да регенерира клетките на кожата и предотврати увисването.

Лесен е за приготвяне и може да го добавите към обичайните процедури за красота и за предотвратяване на и борба срещу бръчките и признаците на стареене.

Съставки:

 • 1/2 чаша дестилирана вода (125 мл.)
 • 1/2 чаша краставица, нарязана и без семената (50 гр.)
 • 1/2 чаша алое гел
 • 1 капсула витамин Е (по избор)

Приготовление:

 • Добавете дестилирана вода, нарязаната краставица и алое гел в блендер.
 • Смесете добре всички съставки, докато получите гладка смес. По избор добавете капсула витамин Е.
 • Когато сте готови, изсипете този гел в съд с капак и съхранявайте в хладилник.

Как да го използвате:

 • Преди да си легнете, измийте добре лицето с вода и мек сапун.
 • Нанесете този гел с мека четка и го оставете да действа през нощта, за да проникне дълбоко в кожата, докато спите.
 • На сутринта просто изплакнете лицето с топла вода.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Tanaka, M., Misawa, E., Yamauchi, K., Abe, F., & Ishizaki, C. (2015). Effects of plant sterols derived from Aloe vera gel on human dermal fibroblasts in vitro and on skin condition in Japanese women. Clinical, cosmetic and investigational dermatology, 8, 95-104. doi:10.2147/CCID.S75441
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4345938/
 • Cho, S., Lee, S., Lee, M. J., Lee, D. H., Won, C. H., Kim, S. M., & Chung, J. H. (2009). Dietary Aloe Vera Supplementation Improves Facial Wrinkles and Elasticity and It Increases the Type I Procollagen Gene Expression in Human Skin in vivo. Annals of dermatology, 21(1), 6-11.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2883372/
 • Rajeswari, R., , M. Umadevi, C. S. R., & , S. Selvavenkadesh, K. P. Sampath Kumar, D. B. (2012). Aloe vera: The Miracle Plant Its Medicinal and Traditional Uses in India. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 1(4), 118–124.
  http://www.phytojournal.com/vol1Issue4/Issue_nov_2012/17.1.pdf
 • Mukherjee PK. (2013). Phytochemical and therapeutic potential of cucumber. DOI:
  10.1016/j.fitote.2012.10.003
 • Nema NK, et al. (2011). Cucumis sativus fruit-potential antioxidant, anti-hyaluronidase, and anti-elastase agent. DOI:
  10.1007/s00403-010-1103-y

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.