Открийте свойствата на лилавите моркови: те са хранителни и идеални за отслабване

Някога опитвали ли сте лилави моркови? Те са богати на антоцианин - антиоксидант, който им придава характерния цвят и помага да преборите възпаленията и някои видове рак. Научете за някои от множеството ползи на този вкусен и цветен зеленчук.
Открийте свойствата на лилавите моркови: те са хранителни и идеални за отслабване
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 11 август, 2023

Вероятно е трудно да си представите морков, чиито цвят е различен от оранжевия, който сте свикнали да виждате. Колкото и странно да ви изглежда обаче, лилавите моркови всъщност са били по-често срещани в миналото и са се консумирали в Азия и Европа повече от всеки друг вид моркови.

В миналото морковите са се предлагали в множество различни цветове. В зависимост от региона и състава на почвата, в която се отглеждат, те могат да варират от бели, жълти, до много тъмни – почти черно-лилави.

Лилавите моркови са били по-често срещани в миналото

Добре тогава… какво можем да кажем за оранжевите моркови?

Тази разновидност се е появила първо в Холандия през 17 век.

Тя е хибрид, комбинация, създадена от холандските фермери, които искали да отдадат почит на кралското семейство.

Този вид моркови пожънали такъв успех, че скоро започнали да се продават извън границите на страната, проправяйки пътя към установения пазар на оранжеви моркови, който съществува днес.

Тази история е интересна и добре документирана и обяснява защо в днешно време не откриваме твърде често лилави моркови на пазара.

Въпреки това сега те се завръщат с пълна сила и дори придобиват статус на “суперхрана”.

Да видим на какво се дължи това.

Хранителните лилави моркови

Историята на лилавите моркови

Да започнем с характеристиките на отличителния им цвят.

Лилавият цвят на тези моркови се дължи на водноразтворимото вещество в тях, наречено антоцианин.

Антоцианинът е антиоксидант, открит в състава на множество храни, като например червеното грозде, патладжана, боровинките, фасула, червеното зеле и нара.

Като знаете колко са полезни споменатите храни, вероятно вече се досещате за удивителните лечебни свойства на лилавите моркови:

 • Те могат да подобрят сърдечното ви здраве.
 • Антиканцерогенни са.
 • Намаляват лошия холестерол (LDL).
 • Свойствата на антоцианина в лилавите моркови се препоръчва също и за хора, страдащи от диабет. Редовната им концумация контролира нивата на кръвна захар.
 • Антиоксидантите в състава им предпазват кръвоносните съдове и неутрализират ензимите, увреждащи колагена и съединителните тъкани.

Лилавите моркови и отслабването

Ще се радвате да научите, че лилавите моркови съдържат малко калории. Може да ги консумирате сурови или задушени. Те са засищащи и ви предлагат високо съдържание на фибри.

Освен това трябва да отбележим, че този зеленчук подпомага храносмилането. Той не просто намалява нивата на кръвната захар, но също така допринася за по-лесното усвояване на хранителните вещества, благодарение на фибрите в състава си.

По-голямата част от фибрите в лилавите моркови са разтворими. Разтворимите фибри абсорбират водата от храносмилателния тракт, образувайки подобна на гел субстанция. Малко по малко по време на пътя си през червата тази субстанция улавя токсините, а след като достигне до кръвта, тя намалява нивата на холестерола.

Полезни са за лекуване на разширените вени

Лилавите моркови са полезни за лекуване на разширените вени

Ако страдате от разширени вени, лилавите моркови могат да ви помогнат да облекчите болката и тежестта.

Антоцианинът в тях допринася за облекчаването на симптомите, благодарение на противовъзпалителните си свойства. Освен това подобрява притока на кръв в засегнатите зони.

Лилавите моркови активират поредица от протеини, които са способни да лекуват увредените стени на кръвоносните съдове, което подобрява цялостното състояние на сърдечно-съдовата система.

Имайте предвид, че макар и да не премахват напълно разширените вени, те ще ви помогнат да облекчите симптомите.

Предпазват от рак на дебелото черво

Лилавите моркови, също както боровинките, репичките и червеното грозде, съдържат минерали и антиоксиданти, които ви предпазват от разпространение на ракови клетки.

Според проучване, проведено от Катедрата по хранене и хранителни науки в Университета на Мериленд, редовната консумация на посочените храни потиска растежа на злокачествени клетки в дебелото черво.

Не забравяйте обаче: винаги избирайте органичните продукти, за да сте сигурни, че получавате всички хранителни вещества, от които се нуждае организмът ви.

Сега да разгледаме една страхотна рецепта с лилави моркови.

Пресен сок от лилави моркови и ябълки

Пресен сок от лилави моркови и ябълки

Страхотен начин да се възползвате от полезните свойства на лилавите моркови е да си приготвите вкусно смути с тях. Това е идеално средство за начало на деня или пък за допълнение към вечерята ви.

Ето как да го приготвите.

Съставки

 • 2 лилави моркова
 • 1 ябълка
 • сокът от 1/2 лимон
 • 1 чаша вода (200 мл)

Начин на приготвяне

 • Първо, измийте добре лилавите моркови и ябълката.
 • След това, разрежете ябълката на четири парчета, за да може да я пасирате по-лесно.
 • После пасирайте морковите и ябълката и изсипете сместа в любимата си чаша.
 • Прибавете водата и лимоновия сок.
 • Разбъркайте напитката добре и й се насладете!

Сладко-киселият вкус на това смути ще ви допадне, а освен това ще насърчи доброто ви здраве!

Опитайте го!

Ако все още не сте се насладили на невероятните ползи от лилавите моркови, сега е време да го направите!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Charron, C. S., Kurilich, A. C., Clevidence, B. A., Simon, P. W., Harrison, D. J., Britz, S. J., … & Novotny, J. A. (2009). Bioavailability of anthocyanins from purple carrot juice: effects of acylation and plant matrix. Journal of agricultural and food chemistry, 57(4), 1226-1230.
 • Metzger, B. T., Barnes, D. M., & Reed, J. D. (2008). Purple carrot (Daucus carota L.) polyacetylenes decrease lipopolysaccharide-induced expression of inflammatory proteins in macrophage and endothelial cells. Journal of agricultural and food chemistry, 56(10), 3554-3560.
 • Poudyal, H., Panchal, S., & Brown, L. (2010). Comparison of purple carrot juice and β-carotene in a high-carbohydrate, high-fat diet-fed rat model of the metabolic syndrome. British journal of nutrition, 104(9), 1322-1332.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.