Сок с антиоксиданти за облекчаване на артрита
Няма как да не сте чували за мощта на антиоксидантите и значението им за здравето на човека. Те защитават здравите клетки в организма от вредното влияние на свободните радикали. Последните представлява молекули, които се създават в резултат на разграждането на приетата храна и оказват въздействие върху организма чрез замърсена околна среда, тютюнев дим и радиация. Свободните радикали се натрупват в тялото и в дългосрочен план могат да провокират развитието на сериозни здравословни проблеми, сред които сърдечни болести, артрит, респираторни заболявания, рак.За да се покрият дневните нужди на организма, включете в хранителния си режим богати на антиоксиданти храни – най-вече разнообразие от зеленчуци и плодове.
Какво правят антиоксидантите?
Антиоксидантите притежават способността да се свързват със свободните радикали и спират вредното им влияние в организма. Това ги прави жизненоважни за предпазването от редица сериозни заболявания и общи здравословни проблеми, пред които се изправят съвременните хора.
Какви са ползите от антиоксидантите?
Много научни изследвания са доказали, че антиоксидантите са ключови за превенцията и понижаването на риска от развитие на болести като:
- Рак
- Хипертония
- Сърдечно-съдови заболявания
- Диабет
- Преждевременно стареене
- Дегенеративни заболявания
- Отслабване на имунната система
Човешкото тяло притежава способност ежедневно да се бори срещу свободните радикали. Проблемът е, че начинът на живот, силно замърсената среда, нездравословното меню и редица други фактори създават прекомерно количество свободни радикали в тялото. Това е капката, която прелива чашата – и не след дълго ние заболяваме. Тук на помощ идват плодовете и зеленчуците, които са богати на антиоксиданти.
Как да приготвите сок с антиоксиданти
Този сок съдържа микс от плодове, зеленчуци и подправки, които изобилстват от мощни антиоксиданти, осигуряващи на организма необходимата грижа и защита. Макар да можем да ги консумираме директно, най-добрият начин да извлечем ползите от съдържащите се в тях множество антиоксиданти е под формата на сок.
Съставки:
- 1 супена лъжица куркума на прах
Тази мощна подправка се характеризира с над 300 антиоксиданта, които действат болкоуспокояващо и противовъзпалително. Те облекчават болезнените усещания и лекуват артрита. Подобряват здравето на сърцето, борят се с храносмилателните проблеми, предпазват от рак и укрепват имунната система.
- 5 cм. корен джинджифил
Този мощен корен е богат на антиоксиданти, които възпират преждевременното стареене, а също така заболявания като рак, диабет, проблеми с кръвообращението, сърцето и мускулите. Джинджифилът оказва силно противъзпалително действие. Затова лекарите често го препоръчват с цел облекчаване на болки, спазми и проблеми като артрит.
- 5 моркова
Те се характеризират с високо съдържание на антиоксиданти, сред които бета каротен (провитамин А), витамин (токоферол), витамин C. Консумацията на моркови се препоръчва с цел предпазване от преждевременно остаряване, засилване на имунната система, профилактика срещу сърдечни заболявания и дори рак.
- 2 лимона и 1 портокал
Цитрусовите плодове се отличават с високо съдържание на различни видове антиоксиданти. Трябва да отбележим сред тях витамин С, флавоноиди, бета каротен, витамини В комплекс. Тези антиоксиданти са полезни за поддържането на здрава кръвоносна система, добро сърдечно здраве и лечение на възпаления и облекчаване на болка. Консумацията на цитрусови плодове е препоръчителна за хората, които искат да се справят с инфекциите на дихателните пътища и подобни проблеми. Свойствата на плодовете предпазват от сериозни заболявания: рак, диабет, хипертония и преждевременно стареене.
- 1 краставица
Краставицата е известна със свойството си да прочиства тялото заради високо съдържание на вода в състава й – в него влизат станоли и витамини А, В, С и Е. Освен това тя е храна, богата на антиоксиданти. Краставиците редуцират негативното въздействие на свободните радикали връху тялото и кожата, подобряват храносмилането, притежават противовъзпълително действие и стимулират процеса на отслабване.
Прочетете и това: 5 детоксикиращи смутита с краставици, които трябва да опитате
Начин на приготовление:
Обелете цитрусовите плодове, джинджифила и морковите. Смесете съставките в блендер до хомогенна смес. Необходими са ви около 5 минути. Водата в краставицата може да се окаже недостатъчна за смути, затова добавете малко допълнително, докато прецените, че напитката се получава достатъчно течна.
За да извлечете максимален положителен ефект от този сок с антиоксиданти, препоръчваме да го консумирате сутрин, половин час преди закуска.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Fang, Y. Z., Yang, S., & Wu, G. (2002). Free radicals, antioxidants, and nutrition. Nutrition. https://doi.org/10.1016/S0899-9007(02)00916-4
- Kaur, C., & Kapoor, H. C. (2001). Antioxidants in fruits and vegetables – The millennium’s health. International Journal of Food Science and Technology. https://doi.org/10.1046/j.1365-2621.2001.00513.x
- Rosenbaum, C. C., O’Mathúna, D. P., Chavez, M., & Shields, K. (2010). Antioxidants and antiinflammatory dietary supplements for osteoarthritis and rheumatoid arthritis. Alternative Therapies in Health and Medicine. https://doi.org/10.1128/AAC.03728-14
- Jackson, J. K., Higo, T., Hunter, W. L., & Burt, H. M. (2006). The antioxidants curcumin and quercetin inhibit inflammatory processes associated with arthritis. Inflammation Research. https://doi.org/10.1007/s00011-006-0067-z