Сок от лук против окапване на косата

Някои проучвания показват също така, че лукът помага за предотвратяване на ранното побеляване.
Сок от лук против окапване на косата
Karla Henríquez

Написано и проверено от лекар Karla Henríquez.

Последна актуализация: 11 декември, 2018

Освен че предотвратява окапване на косата, сокът от лук може да се справи с проблеми като пърхот и други гъбични заболявания.

Хиляди хора по света страдат от алопеция или косопад. Други пък страдат от бавен растеж или фина, чуплива коса. Един домашен лек за този проблем е сок от лук. Научете в следната статия повече за това, как да приготвите сок от лук, за да предотвратите окапване на косата.

Косопад и чуплива коса

Счита се за нормално хората да губят между 50 и 100 косъма на ден. Въпреки това алопецията се е превърнала в проблем за милиони хора, като ги кара да търсят съвети от лекарите. Някои от причините, поради които хората страдат от косопад, включват стрес или неправилно хранене, което не съдържа достатъчно протеини и витамини.

Окапването на косата може да се отрази на самочувствието, водейки до депресия или повишена тревожност. Това от своя страна предизвиква загубата на още повече коса. Съществуват много естествени средства за лечение при окапване на косата и заздравяване на чуплива коса. Едно от най-ефикасните е с лук.

Използване на лук за предотвратяване на косопад

Това е естествен, безопасен и ефикасен начин за предотвратяване на окапване на косата. Стимулира на растежа й с нулеви странични ефекти (с изключение на миризмата на лука) и никакви алергични реакции. Това означава, че така не само ще спре проблема с окапване на косата, но и тя ще порасне отново по-силна и по-бързо.

Няма нужда да се притеснявате, че прилагате агресивни, скъпи или химични методи, които увреждат скалпа и косата. Лукът е зеленчук с много полезни свойства и няма проблем да прилагате тази процедура в продължение на дълъг период от време.Това ще накара всички “плешиви петна”, причинени от загубата на коса, да изчезнат и да бъдат запълнени с нови и силни кичури коса.

Трябва да лекувате и причината за окапване на косата.

Имайте предвид обаче, че лукът не е магически елемент, който ще свърши чудеса. Ако искате да видите реални резултати, трябва да лекувате и причината за окапване на косата. Това означава да се храните здравословно и балансирано, да намалите нивата на стрес и да си дарявате достатъчно сън всяка нощ.

Много хора са скептично настроени относно това, колко ефикасно наистина може да бъде едно домашно приготвено средство против косопад. Въпреки това много научни изследвания са показали, че лукът (и най-вече сокът му) е много полезен за предотвратяването на окапване на косата. Освен това се справя и с други проблеми, свързани с пърхот и гъбични инфекции. Някои проучвания показват също така, че лукът помага за предотвратяване на ранното побеляване.

Защо лукът кара косата да расте?

Лукът съдържа множества компоненти, които са полезни за растежа на косата, особено сярата. Когато нанесете сок от лук върху скалпа, ще подобрите кръвообращението, което кара новите кичури коса да растат по-лесно. Освен това, сярата е известна със способността си за подобряване на производството на колагенни тъкани, които са необходими за растежа на космите.

Трябва да знаете, че косата расте от космените фоликули, разположени в скалпа, и тези фоликули се нуждаят от достатъчно кръвоснабдяване, за да бъдат силни и да произвеждат нови косми. В допълнение към споменатите по-горе характеристики, лукът е антибактериален, което означава, че изчиства гъбичките и бактериите, които живеят върху кожата на главата и пречат на нормалното израстване на косата.

Пригответе си сок от лук против окапване на косата

От друга страна, сокът от лук не позволява косата да стане тънка и чуплива. Той я прави силна и допринася за предотвратяване на накъсването. Можете да постигнете голям обем коса чрез това лечебно средство.

Как да използваме лук за растеж на косата

Начин на приготвяне

Най-напред извлечете сока от няколко глави лук и след това приложете течността върху скалпа с лек масаж. Толкова е лесно! За тази цел обелете 2 или 3 глави лук и ги нарежете. След това ги пасирайте в кухненски робот или с пасатор (можете също така да ги настържете). Важното е да получите сок. След това приложете сока директно върху скалпа или навлажнете памучен тампон и го поставете върху кожата на главата.

Не забравяйте, че миризмата е доста силна. Препоръчваме да извършвате тази процедура вечер или през уикенда, като използвате и малко парфюм, за да прикриете миризмата.

Оставете сока от лук върху скалпа за ½ час

Покрийте главата с шапка за душ или найлонова торбичка, така че сокът да навлезе дълбоко в кожата. След това изплакнете обилно с топла вода и използвайте обичайния шампоан – добре е, ако не съдържа никакви химикали. Повтаряйте тази процедура 3 пъти седмично и ще започнете да виждате резултатите до 2 месеца.

Може би си мислите, че 8 седмици е твърде дълъг период от време, за да се сгъсти косата или косопадът да намалее. Все пак, това е дълготрайно лечебно средство, а не разтвор, чието действие трае само ден. Затова ви съветваме да опитате с продължително лечение, вместо с някое бързо и временно решение.

Консумирайте суров лук

За да повишите ефикасността на това лечение при окапване на косата, препоръчваме да консумирате суров лук в салати. Някои хора го смесват с малко ром, оставят го да престои през нощта, след което прецеждат сместа, преди да използват сока на следващия ден. Може да приготвите смес без алкохол, като смесите сока на 1/4 глава лук с 1 супена лъжица мед. Приложите я върху косата или добавете към сутрешната закуска.

Интересувате ли се от още 1 рецепта с лук против окапване на косата? Смесете 1 супена лъжица сок от лук с 1 супена лъжица лимонов сок. Втрийте тази течност в косата и оставете да престои 3 часа. След това измийте както обикновено.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.