Сок от грозде и ананас за намаляване на холестерола

Ресвератролът в гроздето е мощен антиоксидант, който помага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.
Сок от грозде и ананас за намаляване на холестерола
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 24 ноември, 2023

Холестеролът е липопротеин в кръвта на хора и животни. Въпреки че връзката му със сърдечно-съдовия риск в днешно време започва да се поставя под съмнение, добра идея е да се поддържа в препоръчаните параметри. Растителните храни като сок от грозде и ананас могат да помогнат на тялото да елиминира излишния холестерол.

80% от холестерола се генерира от черния дроб, докато 20% идва от диетичните храни. Това вещество играе важна роля в транспорта на липидите през кръвта.

Когато водим нездравословен начин на живот и особено не се храним здравословно, липидният профил на тялото може да се промени. Тази промяна може да причини определени проблеми на сърдечно-съдово ниво.

За да намалите холестерола и да се насладите на добро качество на живот, е много важно да промените хранителните си навици. Освен това трябва да избягвате храни, които могат да генерират натрупване на това вещество в тялото.

Какъв е този сок от грозде и ананас за намаляване на холестерола?

Този сок за намаляване на холестерола съчетава свойствата на гроздето и ананаса, в напитка, богата на антиоксиданти, която може да помогне за поддържането на този проблем под контрол. За да сме по-ясни за какво се препоръчва, за да се грижим за здравето си, струва си да научим повече за ползите от тези плодове.

Купа червено грозде - отличен ексфолиант с витамин С

Ползите от гроздето за намаляване на сърдечно-съдовия риск

Гроздето съдържа вещества, които могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания според научната литература. Този плод е богат на антиоксиданти, витамини и минерали, които подобряват здравето на сърдечно-съдовата система и забавят стареенето.

Най-актуалните научни статии обаче не показват, че консумацията на тази храна води до промени в нивата на холестерола. Намаляването на сърдечно-съдовия риск се дължи на антиоксидантния му ефект.

Сред ползите от консумацията на грозде откриваме:

 • Високи количества антиоксиданти, които забавят действието на свободните радикали в организма.
 • Високи количества флавоноиди, като кверцетин, катехин и антоцианин. Те осигуряват защитен ефект върху сърцето и предотвратяват появата на заболявания.
 • Флавоноидите предотвратяват образуването на кръвни съсиреци и допринасят за добра циркулация.
 • Поради съдържанието на полифеноли намалява агрегацията на тромбоцитите и намалява риска от атеросклероза.

Ползите от ананаса

Ананасът е плод, богат на вода, витамини, минерали и антиоксиданти. Тези хранителни вещества стимулират елиминирането на токсичните вещества от тялото. Освен това е с много ниско съдържание на калории и може да се включва ежедневно в диетата ви, за да се възползвате максимално от всичките му предимства.

Сред ползите му за намаляване на холестерола откриваме:

 • Има добро съдържание на фибри. Редовната консумация на фибри помага за контролиране на нивата на холестерола според научната литература.
 • Ниската калоричност и високото съдържание на вода го правят идеална храна за включване в нискокалорична диета за отслабване. По този начин действа индиректно при намаляването на холестерола, тъй като енергийното ограничаване променя липидния профил съгласно следната статия.

Още страхотни рецепти тук: 3 салати с ананас подходящи за вечеря

Как да си приготвите сок от грозде и ананас, за да подобрите сърдечно-съдовото здраве

Комбинирайки свойствата на гроздето и ананаса, можем да направим вкусен сок, богат на хранителни вещества, който ще намали риска от сърдечносъдови заболявания. Все пак трябва да се изясни, че това е напитка, която помага в нашата диета и че за оптимални резултати е важно човек с лош холестерол да подобри навиците си на живот.

Съставки

 • ½ ананас
 • 15 зърна грозде, приблизително
 • Чаша вода (200 ml)

Инструкции

 • Първо обелете и нарежете ананаса. Не забравяйте да премахнете сърцевината.
 • След това разполовете зърната грозде, но не отстранявайте кожата или семките.
 • Трето, сложете всичко в блендера заедно с чаша вода.
 • И накрая всичко се блендира и се сервира охладено.

Внимание!

Въпреки че диетата може леко да модулира нивата на холестерола, в много случаи има генетични фактори, които влияят. Както споменахме по-рано, влиянието на холестерола върху здравето започва да се поставя под въпрос.

Препоръчваме да следвате разнообразна и балансирана диета, както и да практикувате физически упражнения.

Важно е да следвате препоръките на лекаря, когато става въпрос за промяна на липидния профил.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Xia, E., He, X., Li, H., Wu, S., Li, S., & Deng, G. (2013). Biological Activities of Polyphenols from Grapes. In Polyphenols in Human Health and Disease (Vol. 1, pp. 47–58). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-398456-2.00005-0
 • Mattivi, F., Guzzon, R., Vrhovsek, U., Stefanini, M., & Velasco, R. (2006). Metabolite profiling of grape: Flavonols and anthocyanins. Journal of Agricultural and Food Chemistry54(20), 7692–7702. https://doi.org/10.1021/jf061538c
 • Kuskoski, E. M., Asuero, A. G., Troncoso, A. M., Mancini-Filho, J., & Fett, R. (2005). Aplicación de diversos métodos químicos para determinar actividad antioxidante en pulpa de frutos. Ciência e Tecnologia de Alimentos25(4), 726–732. https://doi.org/10.1590/S0101-20612005000400016
 • Xia N., Daiber A., Forstermann U., Li H., Antioxidant effects of resveratrol in the cardiovascular system. Br J Pharmacol, 2017. 174 (12): 1633-1646.
 • Haghjghatdoost F., Hairi M., Effect of resveratrol on lipid profile: an updated systematic review and meta analysis on randomized clinical trials. Pharmacol Res, 2018. 129: 141-150.
 • Sima P., Vannucci L., Betvicka V., B glucans and cholesterol (review). Int J Mol Med, 2018. 41 (4): 1799-1808.
 • Santos HO., Macedo RCO., Impact of intermittent fasting on the lipid profile: assessment associated with diet and weight loss. Clin Nutr ESPEN, 2018. 24: 14-21.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.