Сочен веган омлет от тиквички
Този веган омлет от тиквички е отличен заместител на традиционния омлет с картофи и яйца. Той е идеален за строги вегетариански диети, тъй като също не съдържа яйца. Освен това е много подходящ за всеки, който следи теглото си, тъй като тиквичките имат много ниско съдържание на калории.
Хранителна стойност и ползи от тиквичките
Тиквичките съдържат много вода и ниско съдържание на захар благодарение на малкото количество въглехидрати, които съдържат. Разглеждайки хранителната им стойност, заслужава да се отбележи голямото количество основни минерали, които имат: калий, магнезий, фосфор, желязо и калций.
В допълнение, те са богати на антиоксиданти като витамини C, B9 и K. Благодарение на състава си, яденето на тиквички може да осигури много ползи, които ще изброим по-долу.
1. Подобряват вашето сърдечно-съдово здраве
Тиквичките нямат холестерол, следователно трябва да ги ядете, ако страдате от хиперхолестеролемия. Следователно, ако включите тиквички в ежедневната си диета, ще си набавите много хранителни вещества, без да повишавате нивата на LDL (лошия холестерол).
2. Подпомагат храносмилането
Тиквичките съдържат значително количество слуз, вид разтворими фибри, които са много полезни за здравето на червата, тъй като подобряват запека, киселинността и рефлукса.
Освен това, помагат за развитието на полезни бактерии във вашата чревна флора и улесняват усвояването на хранителните вещества, благодарение на пребиотичните си ефекти. Яденето на тиквички е свързано с предотвратяване на стомашни язви и синдром на раздразнените черва (IBS).
3. Предотвратяват артериална хипертония
Тиквичките съдържат калий, минерал, свързан с артериална хипотония, тъй като пречи на екскрецията на натрий с урината, а липсата на калий се свързва с повишаване на кръвното налягане.
Освен това, яденето на ястия с тиквички е свързано с елиминирането на излишните течности, което е много полезно свойство за хора, които страдат от олигурия (производство на необичайно малки количества урина) или камъни в бъбреците.
Прочетете също и: 8 причини да ядете тиквените семки
Рецепта за веган омлет от тиквички
Както ще видите, този веган омлет от тиквички е сравнително лесен за приготвяне и вкусен. Освен това можете да го поднесете със салата, зеленчуков рататуй, крем от моркови и чиа, гаспачо или друга вегетарианска рецепта.
Съставки за веган омлет от тиквички
- 2 средни тиквички
- 1 голяма глава лук
- Екстра върджин зехтин
- 100 грама (4 унции) брашно от нахут
- 1 голяма супена лъжица царевично нишесте
- 200 ml (7 fl oz) растително мляко, за предпочитане соево
- 200 ml (7 fl oz) вода
- Сол, черен пипер и чесън на прах
Прочетете също: Ползи от бадемовото мляко
Как да си направите веган омлет от тиквички
- Първо се обелват лука и тиквичките и се нарязват на филийки.
- За да сготвите тези зеленчуци, можете да използвате тиган или микровълнова фурна. Ако използвате тиган, сложете около 4 супени лъжици олио и оставете сместа да къкри на среден огън, докато омекнат лукът и тиквичките. Ако искате да използвате по-малко олио, можете да използвате микровълновата: добавете зеленчуците в купа с капак, подходящ за микровълнова печка, и ги гответе на интервали от две минути, докато се сварят добре.
- След това, за да направите сместа за яйчен заместител, добавете брашно от нахут, царевично нишесте, вода и растително мляко в купа. Разбъркайте добре с помощта на ръчен миксер и добавете сол и черен пипер на вкус. Можете да добавите всякакви други подправки, които желаете.
- След това добавете тиквичките и запържените лук към вашата смес в купата. Важно е да добавяте малко по малко и да спрете, когато смятате, че сте получили гъста смес. Количеството може да варира в зависимост от водата в зеленчуците и колко се свиват по време на готвене.
Продължаваме!
5. Сместа ще се сгъсти с времето, затова е важно да я приготвите непосредствено преди да я добавите към тиквичките и лука.
6. След това сложете олио в тигана и след като стане достатъчно горещо добавете съдържанието на купата.
7. Може да използвате чиния или капак, за да покриете тигана, за да обърнете омлета. Ще разберете, че е време да го обърнете, когато ръбовете започнат да се оформят и от средата излизат малки мехурчета.
8. След това пригответе и другата страна до златисто кафяво и свалете от котлона.
9. Сега вашият веган омлет от тиквички е готов!
Направете тази рецепта за цялото си семейство и се възползвайте от полезните свойства на тиквичките, които споменахме в тази статия. Това е чудесен начин да включите тези зеленчуци в диетата на най-малките!