Сочен веган омлет от тиквички

Този сочен веган омлет от тиквички, приготвен без яйца, е идеален за нискокалорични диети и вегани. Това е универсална рецепта, която съчетава много вкусни съставки.
Сочен веган омлет от тиквички

Последна актуализация: 21 юни, 2022

Този веган омлет от тиквички е отличен заместител на традиционния омлет с картофи и яйца. Той е идеален за строги вегетариански диети, тъй като също не съдържа яйца. Освен това е много подходящ за всеки, който следи теглото си, тъй като тиквичките имат много ниско съдържание на калории.

Хранителна стойност и ползи от тиквичките

Тиквички за веган омлет
Тиквичките са зеленчук с много полезни хранителни вещества и антиоксиданти.

Тиквичките съдържат много вода и ниско съдържание на захар благодарение на малкото количество въглехидрати, които съдържат. Разглеждайки хранителната им стойност, заслужава да се отбележи голямото количество основни минерали, които имат: калий, магнезий, фосфор, желязо и калций.

В допълнение, те са богати на антиоксиданти като витамини C, B9 и K. Благодарение на състава си, яденето на тиквички може да осигури много ползи, които ще изброим по-долу.

1. Подобряват вашето сърдечно-съдово здраве

Тиквичките нямат холестерол, следователно трябва да ги ядете, ако страдате от хиперхолестеролемия. Следователно, ако включите тиквички в ежедневната си диета, ще си набавите много хранителни вещества, без да повишавате нивата на LDL (лошия холестерол).

2. Подпомагат храносмилането

Подобрете храносмилането си.
Съдържанието на фибри в тях е съюзник в борбата срещу запека.

Тиквичките съдържат значително количество слуз, вид разтворими фибри, които са много полезни за здравето на червата, тъй като подобряват запека, киселинността и рефлукса.

Освен това, помагат за развитието на полезни бактерии във вашата чревна флора и улесняват усвояването на хранителните вещества, благодарение на пребиотичните си ефекти. Яденето на тиквички е свързано с предотвратяване на стомашни язви и синдром на раздразнените черва (IBS).

3. Предотвратяват артериална хипертония

Тиквичките съдържат калий, минерал, свързан с артериална хипотония, тъй като пречи на екскрецията на натрий с урината, а липсата на калий се свързва с повишаване на кръвното налягане.

Освен това, яденето на ястия с тиквички е свързано с елиминирането на излишните течности, което е много полезно свойство за хора, които страдат от олигурия (производство на необичайно малки количества урина) или камъни в бъбреците.

Рецепта за веган омлет от тиквички

Веган омлет от тиквички в чиния.
Тази рецепта е 100% веган, така че лесно можете да включите зеленчуци и здравословна храна в диетата си.

Както ще видите, този веган омлет от тиквички е сравнително лесен за приготвяне и вкусен. Освен това можете да го поднесете със салата, зеленчуков рататуй, крем от моркови и чиа, гаспачо или друга вегетарианска рецепта.

Съставки за веган омлет от тиквички

  • 2 средни тиквички
  • 1 голяма глава лук
  • Екстра върджин зехтин
  • 100 грама (4 унции) брашно от нахут
  • 1 голяма супена лъжица царевично нишесте
  • 200 ml (7 fl oz) растително мляко, за предпочитане соево
  • 200 ml (7 fl oz) вода
  • Сол, черен пипер и чесън на прах

Как да си направите веган омлет от тиквички

  1. Първо се обелват лука и тиквичките и се нарязват на филийки.
  2. За да сготвите тези зеленчуци, можете да използвате тиган или микровълнова фурна. Ако използвате тиган, сложете около 4 супени лъжици олио и оставете сместа да къкри на среден огън, докато омекнат лукът и тиквичките. Ако искате да използвате по-малко олио, можете да използвате микровълновата: добавете зеленчуците в купа с капак, подходящ за микровълнова печка, и ги гответе на интервали от две минути, докато се сварят добре.
  3. След това, за да направите сместа за яйчен заместител, добавете брашно от нахут, царевично нишесте, вода и растително мляко в купа. Разбъркайте добре с помощта на ръчен миксер и добавете сол и черен пипер на вкус. Можете да добавите всякакви други подправки, които желаете.
  4. След това добавете тиквичките и запържените лук към вашата смес в купата. Важно е да добавяте малко по малко и да спрете, когато смятате, че сте получили гъста смес. Количеството може да варира в зависимост от водата в зеленчуците и колко се свиват по време на готвене.

Продължаваме!

5. Сместа ще се сгъсти с времето, затова е важно да я приготвите непосредствено преди да я добавите към тиквичките и лука.

6. След това сложете олио в тигана и след като стане достатъчно горещо добавете съдържанието на купата.

7. Може да използвате чиния или капак, за да покриете тигана, за да обърнете омлета. Ще разберете, че е време да го обърнете, когато ръбовете започнат да се оформят и от средата излизат малки мехурчета.

8. След това пригответе и другата страна до златисто кафяво и свалете от котлона.

9. Сега вашият веган омлет от тиквички е готов!

Направете тази рецепта за цялото си семейство и се възползвайте от полезните свойства на тиквичките, които споменахме в тази статия. Това е чудесен начин да включите тези зеленчуци в диетата на най-малките!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.