Смутита за укрепване на косата, кожата и ноктите

Загубата на естроген по време на менопаузата може да ускори недостига на силиций
Смутита за укрепване на косата, кожата и ноктите
Karla Henríquez

Написано и проверено от лекар Karla Henríquez.

Последна актуализация: 20 февруари, 2019

В допълнение към витамините, които са необходими за укрепване на косата, кожата и ноктите, тези смутита са много вкусни и питателни, което ги прави идеални за закуска.

Искате да предотвратите появата на бръчки? Тънък косъм, който лесно се къса или пада? Суха кожа? Чупливи нокти с малки бели петна или вертикални линии?

В тази статия ще ви предложим няколко смутита, богати на силиций, биотин, витамин А и много други хранителни вещества, които препоръчваме за укрепване на косата, кожата и ноктите.

Особено хранителни смутита за укрепване на косата, кожата и ноктите

Смутитата са лесен и привлекателен начин да се приемат много витамини, минерали и други хранителни вещества; много удовлетворяващи, засищащи и ви помагат да поддържате здравословно тегло, така че се препоръчват на всички хора.
Сега ще ви предоставим някои рецепти, които са насочени по-специално към подобряването на косата, кожата и ноктите. Ако ги пиете ежедневно, ще забележите и много други ползи, дори осезаемо подобрение на общото състояние.
Най-доброто време на деня, когато да ги пиете, е сутрин, на закуска. Можете да изпиете цялото количество, което ви трябва, наведнъж, или да го вземете в бутилка и да пиете на равни интервали през целия ден.
Можете също така да ги пиете в следобедните часове, но препоръчваме да не пиете повече от една чаша, тъй като смутитата са много питателни.
Опитайте всичките и след това комбинирайте съставките по свой вкус, за да предложите нови рецепти. Цялото ви семейство ще ги хареса!

Хранителни смутита за укрепване на косата, кожата и ноктите

Смути, богато на силиций

Силицият е част от структурата на косата, кожата и ноктите. С течение на времето тялото започва да губи силиций, особено след 40-годишна възраст. Това се случва най-вече при жените, тъй като загубата на естроген по време на менопаузата може да ускори недостига на силиций.

Това смути съдържа храни, богати на силиций, но и такива, предлагащи и други полезни витамини и минерали:

 • Овес: тази зърнена култура е важен източник на силиций (595 мг. на 100 г.) и освен това е отлична закуска, много хранителна и засищаща.
 • Круши: един от най-богатите на силиций плодове, които също придават сладост на смутито.
 • Бирена мая: тази добавка е от съществено значение за всяко физическо третиране на кожата или косата и също се слави с високо съдържание на силиций.

Продукти за 2 порции:

 • 2 супени лъжици овесени ядки, накиснати в продължение на 2 часа, или, дори по-добре, чаша овесено мляко
 • 2 зрели круши
 • Ако използвате валцуван овес, добавете 150 мл. вода към сместа.
Богато на силиций смути за укрепване на косата, кожата и ноктите

Смути, богато на биотин

Биотинът, наричан още витамин Н или витамин B7, е основна хранителна съставка за много телесни тъкани, като например косата, кожата и ноктите, особено когато те са деликатни или чупливи.

За приготовлението на това смути ще използваме следните съставки:

 • Банан: това е един от плодовете с най-високо съдържание на биотин.
 • Ягоди: освен че съдържат този витамин, ще придадат прекрасен вкус на смутито.
 • Орехи: те са чудесен избор, защото съдържат много биотин, както и витамин Е и други здравословни мазнини.

Продукти за 2 порции:

 • 1 узрял банан
 • 6-8 узрели ягоди
 • 5 сурови и обелени ореха
 • 150 мл. вода
  Смути за укрепване на косата, кожата и ноктите

Смути, богато на витамин А

Витамин А се открива главно в оранжеви и зелени на цвят храни; помага за регенерация на тъканите и се бори против сухота на косата и кожата.
Препоръчваме това смути особено силно за хора със суха коса или кожа и тези, които искат косата и ноктите им да растат по-бързо.

 • Моркови: морковите са богати на витамин А и също така са подходяща съставка на всяко смути благодарение на сладостта си.
 • Авокадо: този плод е един от най-пълноценните и здравословни и – следователно – не трябва да липсва в диетата.
 • Мляко: млякото е добър източник на витамин А, ако го консумирате правилно. Ако не, заменете го заменим с кисело, растително мляко или друга напитка.

Продукти за 2 порции:

 • 2 обелени и настъргани моркова
 • 1 узряло авокадо
 • 1 чаша прясно мляко, кисело мляко или растителна напитка

Снимки: Foodmayhemcom, eleana’s pantry и Robin Lee


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.