Смутита за отслабване и прочистване на черния дроб
Искате ли да научите кои смутита действат благоприятно за отслабване и прочистване на черния дроб?
Не са много хората, които знаят колко е важно здравето на черния дроб, за да функционира тялото по най-добрия начин и да се регулира метаболизмът.
Според Канадската чернодробна фондация този жизненоважен орган извършва повече от 500 задачи, включително:
- Борба с инфекциите
- Неутрализиране на токсините
- Производство на протеини и хормони
- Контрол на кръвната захар
- Производството на жлъчката
- Формиране на кръвни съсиреци
Един от най-интересните аспекти на черния дроб е, че е в състояние да се регенерира и прочисти. За съжаление това е способност, която повечето хора пренебрегват, докато органът не спре да работи правилно.
Днешният забързан начин на живот, неправилният хранителен режим и липсата на физически упражнения потискат естествената детоксация на черния дроб, което е една от причината, поради които се наблюдава такова увеличаване на затлъстяването и развитието на хронични заболявания.
Ето защо са създадени различни техники за детоксикация, които да върнат черния дроб към неговото оптимално ниво на производителност.
Защо трябва да пиете смутита за прочистване на черния дроб и за отслабване?
Натуралните смутита са един от най-добре познатите начини за премахване на токсините и прочистване на черния дроб, което, от своя страна, поддържа здравословно отслабване.
Когато комбинирате определени плодове и зеленчуци, ще получите напитка, която подобрява функцията на черния дроб, усилва метаболизма на мазнините и им пречи да се натрупват в тялото.
И ако това не е достатъчно, техните високи концентрации на хранителни вещества помагат за укрепване на имунната система, осигуряват много енергия и предпазват от появата на някои болести.
Смути от лимон, целина и магданоз за прочистване на черния дроб
Зелените листни зеленчуци като целина и магданоз се характеризират с много високо съдържание на важни витамини, минерали и антиоксиданти. Те улесняват процеса на прочистване и се борят с действието на свободните радикали.
В тази рецепта те са комбинирани с мощен цитрусов плод като лимона, който е известен с лечебните си свойства, особено когато става дума за прочистване на тялото и стимулиране на имунната система.
Съставки:
- 3 лимона
- 1 чаша нарязан магданоз (45 гр.)
- 5 стръка целина
- 1/2 литър вода
Приготовление:
- Добавете всички съставки в блендера и пасирайте, докато се получи хомогенна смес. Пийте 2 чаши преди всяко основно хранене (закуска, обяд и вечеря) в продължение на 2 дни.
Прочетете и: 5 невероятни малко известни качества на целината
Смути от папая и лимон за прочистване на черния дроб и отслабване
Папаята съдържа ензим, известен като папаин, който е отговорен за подобряване на храносмилането и функцията на черния дроб.
Когато се комбинира с лимонов сок, това смути става мощен детоксикиращ агент, който премахва отпадъците от организма и поддържа загубата на тегло.
Съставки:
- 1/2 папая
- Сокът от ½ лимон
- 1 чаша вода (200 мл.)
Приготовление:
- Сложете всички съставки в блендер и разбъркайте добре до хомогенност.
Пийте на празен стомах в продължение на 7 поредни дни и след това починете 10 дни.
Смути от морков и червено зеле за прочистване на черния дроб
От морковите, комбинирани с червено зеле, можете да приготвите страхотно смути за детоксикация, което прочиства черния дроб и подобрява способността на организма за премахване на токсините.
Червеното зеле е съставка, която помага за предпазване на черния дроб от различни хронични заболявания.
Съставки:
- 1 чаша сок от моркови (200 мл.)
- 3 листа от червено зеле
Приготовление:
- Смелете двете съставки в блендер и пийте течността охладена, за предпочитане на празен стомах.
Консумирайте тази напитка в продължение на най-малко 7 поредни дни, 2 пъти месечно.
Смути от цвекло и червена боровинка за прочистване на черния дроб
Червеното цвекло, комбинирано с боровинки, може да се превърне в мощна напитка, която помага за облекчаване на чувството за тежест, прочиства черния дроб и подобрява способността на организма да отслабне.
Високите концентрации на антиоксиданти и витамини стимулират жизнените функции на черния дроб и го предпазват от въздействието на свободните радикали, които могат да му навредят.
Съставки:
- 3 бр. цвекло
- 1/2 чаша боровинки (60 гр.)
- Сокът от 1 лимон
- Студена вода или лед
Приготовление:
- Добавете цвеклото (заедно с кората) в сокоизстисквачка и изцедете течността.
- Смесете боровинките с лимоновия сок, докато станат на хомогенна смес.
- След това добавете сок от цвекло към сместа и смелете за няколко секунди.
За най-добри резултати препоръчваме пиенето на тази напитка на празен стомах.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Pinnamaneni, R. (2017). Nutritional and Medicinal Value of Papaya (Carica Papaya Linn.). World Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, 6(8), 2559-2578. https://www.researchgate.net/profile/Dr_PINNAMANENI_Rajasekhar/publication/319048781_NUTRITIONAL_AND_MEDICINAL_VALUE_OF_PAPAYA_CARICA_PAPAYA_LINN/links/5a93dd2ca6fdccecff05e4f2/NUTRITIONAL-AND-MEDICINAL-VALUE-OF-PAPAYA-CARICA-PAPAYA-LINN.pdf
- Grzanna, R., Lindmark, L., & Frondoza, C. G. (2005). Ginger—an herbal medicinal product with broad anti-inflammatory actions. Journal of medicinal food, 8(2), 125-132. https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/jmf.2005.8.125
- González-Molina, E., Domínguez-Perles, R., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2010). Natural bioactive compounds of Citrus limon for food and health. Journal of pharmaceutical and biomedical analysis, 51(2), 327-345. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0731708509004816
- Sowbhagya, H. B. (2014). Chemistry, technology, and nutraceutical functions of celery (Apium graveolens L.): an overview. Critical reviews in food science and nutrition, 54(3), 389-398. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2011.586740
- Hinneburg, I., Dorman, H. D., & Hiltunen, R. (2006). Antioxidant activities of extracts from selected culinary herbs and spices. Food chemistry, 97(1), 122-129. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814605002840
- Sharma, K. D., Karki, S., Thakur, N. S., & Attri, S. (2012). Chemical composition, functional properties and processing of carrot—a review. Journal of food science and technology, 49(1), 22-32. https://link.springer.com/article/10.1007/s13197-011-0310-7
- de Lima, C. (2017). Arándanos. Obtenido de camaralima. org. pe: https://www. camaralima. org. pe/repositorioaps/0/0/par/estudio8/oportunidadesy-retos-en-la-exportaci% C3% B3n-de-ar% C3% A1ndanos. pdf. https://www.camaralima.org.pe/repositorioaps/0/0/par/estudio8/oportunidades-y-retos-en-la-exportación-de-arándanos.pdf