Ползите от папаята и семената й

Протеолитичните ензими в състава й свалят щитовете на вирусите, туморите и алергените
Ползите от папаята и семената й

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

В някои тропически страни дърветата папая са навсякъде. Те растат лесно и дават плод, който се характеризира с много безценни свойства. Папаята е дар от природата, който осигурява на човека мощна защита срещу рак и лекува тялото по естествен начин. Доскоро хората оценяваха папаята само като вкусен плод, но изследвания сочат, че тя предлага изобилие от полезни свойства, които я правят изключително ценна храна.

Здравословните ползи от консумацията на папая

Папаята съдържа ензим, наречен папаин. Този химикал е подобен на панкреатичните ензими, които стимулират преработването на протеините. Ензимите, които преработват протеините (наричани още протеолитични ензими), са способни да разтворят протеиновия слой, който се образува около раковите клетки. По този начин имунната система може по-лесно да унищожи злокачествените клетки.

Друг ензим, който присъства в състава на папаята, е химопапаинът. Заедно с папаина той подпомага процеса на абсорбиране на протеините в тялото. Протеолитичните ензими свалят защитните щитове на вирусите, туморите, алергените, гъбичките и други вредни организми. Щом защитните им обвивки паднат, тялото може по-лесно да ги унищожи и успешно да се възстанови.

Папаинът също така редуцира възпаления, лекува изгаряния и тушира белезите по кожата. Той ускорява естествения процес на оздравяване.

Каротеноидите защитават срещу свободните радикали

Качества на папаята

Папаята се характеризира с розово-оранжев цвят. Той се дължи на наличието на каротеноиди, включително бета каротин и ликопен – мощни антиоксиданти, които се борят активно с рака.

Ликопенът понижава риска от развитие на рак на простатата. Той разрушава раковите клетки, повишава антиметастатичната активност и засилва действието на защитните ензими.

Според проучване на изследователи от Китай консумацията на храни, богати на ликопен, и приемът на зелен чай допринасят за понижаване на риска от развитие на рак на простатата.

Изотиоцианатите предпазват от образуване на ракови клетки

Изотиоцианатите представляват друга важна съставка на папаята. За нея знаем, че забавя формирането и развитието на раковите клетки.

В изследвания, проведени с животни, учените са установили, че изотиоцианатите защитават организма срещу рака на гърдата, белите дробове, дебелото черво, панкреаса, простатата, а също така и срещу левкемия.

Други здравословни ползи от консумацията на папая

папаята и семената й
  • Папаята е богата на нутриенти, антиоксиданти, каротин, витамини С, Е и А и флавоноиди. Освен това в състава й присъстват витамини от групата В, фолиева и пантотенова киселина, както и ценни минерали като калий и магнезий. Всички те стимулират оптималната работа на сърдечно-съдовата система и защитават човека от развитието на рак; освен това подпомагат имунната система, предпазват от инфекции на ушите и се борят с настинките и грипа.
  • Папаята е богата на фибри, а това означава, че редуцира нивото на лошия холестерол. Фибрите се прикрепват към провокиращите рак токсини, които се намират в дебелото черво. По този начин те ги извеждат от тялото и подпомагат храносмилателната система.

Употреби на семената на папаята

Семената на папаята са дори още по-полезни от самия плод. Те притежават пикантен и малко горчив вкус, който ги прави трудни за консумация. Въпреки това е важно да познавате лечебните им свойства. Сред тях са:

  • Антибактериални свойства – това ги прави ефикасно средство срещу Ешерихия коли, салмонела и стафилококи.
  • Те предпазват от бъбречна недостатъчност.
  • Подпомагат извеждането на паразитите от червата.
  • Участват в процеса на детоксикиране на черния дроб.

Струва си да включите папаята в своето хранително меню – опитайте да я консумирате веднъж седмично. Заради уникалния си вкус тя можете да бъде използвана в много рецепти – основни ястия, супи, салати, смутита, с кисело мляко и чили.

Съветваме ви да не пропускате възможността да извлечете полза от този природен дар, който носи много съществени ползи на здравето на човека.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Teixeira, J.A.; Rashid, Z.; Tan, D.; Sivakumar, D.; Gera, A.; Teixeira, M.; Tennant, P. F. (2007). Papaya (Carica papaya L.) Biology and Biotechnology. Tree and Forestry Science and Biotechnology. https://doi.org/10.1136/bmj.282.6264.598.

  • Teixeira, J. A., Rashid, Z., Tan, D., Dharini, N., Gera, A., Teixeira, M., … Tennant, P. F. (2007). Papaya ( Carica papaya L .) Biology and Biotechnology. Africa.

  • Melo, E. de A., Maciel, M. I. S., Lima, V. L. A. G. de, & Nascimento, R. J. do. (2008). Capacidade antioxidante de frutas. Revista Brasileira de Ciências Farmacêuticas. https://doi.org/10.1590/S1516-93322008000200005.

  • Harvey, R. (2011). Vitaminas. In Bioquímica. https://doi.org/10.15713/ins.mmj.3.

  • Misas Villamil JC., Van der Hoorn RA., DOehlemann G., Papain like cystein proteases as hubs in plant immunity. New Phytol, 2016. 212 (4): 902-907.
  • Chen YY., Lu YH., Ma CH., Tao WW., et al., A novel elastic liposome for skin delivery of papain and its application on hypertrophic scar. Biomed Pharmacother, 2017. 87:82-91.
  • Chen P., Zhang W., Wang X., Zhao K., et al., Lycopene and risk of prostate cancer: a systematic review and meta analysis. Medicine (Baltimore), 2015.
  • Kim H., Jang M., Kim Y., Choi J., et al., Red ginseng and vitamin C increase immune cell activity and decrease lung inflammation induced by influenza A virus/H1N1 infection. J Pharm Pharmacol, 2016. 68 (3): 406-20.
  • Sima P., Vanucci L., Vetvicka V., B glucans and colesterol (review). Int J Mol Med, 2018. 41 (4): 1799-1808.
  • Amin AH., Bughdadi FA., Abo Zaid MA., Ismail AH., et al., Immunomodulatory effect of papaya (Carica papaya) pulp and seed extracts as a potential natural treatment for baceterial stress. J Food Biochem, 2019.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.