След развод: как да преодолеете ситуацията и какво да очаквате

След развод всеки с нетърпение очаква да отвори очи един ден и да остави цялата тази болка след себе си. Обаче, както и при всичко, отнема време да се преосмисли и евентуално да се преодолее ситуацията.
След развод: как да преодолеете ситуацията и какво да очаквате
Bernardo Peña

Прегледано и одобрено от психолог Bernardo Peña.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Никой не се жени с мисълта, че бракът няма да трае вечно. Така, че след развод е много трудно да приемете, че сте ”се провалили”.

Няма значение дали сте го потърсили или не, разводът означава символичен край на съня и следователно е болезнен.

Знайте, че преодоляването му никога не е лесно и ще отнеме време, за да се излекувате.

Колко трудно ще ви бъде да прекратите една връзка зависи до голяма степен от това какви отношения сте създали помежду си. Също така, това зависи от други фактори, като времето, в което сте били заедно, качеството на вашите отношения и ангажираност помежду си и взаимните връзки като деца, домашни любимци, собственост и други общи неща.

Дори вашата възраст, позиция и социални отношения ще окажат влияние при възстановяването ви. Колкото повече връзки сте имали един към друг, толкова по-трудно е да ги разплетете. Същото важи и за всяка друга връзка.

Както виждате, няма магическо решение за преодоляване на развод. Имайки това предвид, ще ви предложим няколко общи съвета, за да ви помогнем.

Как да се съвземете след развод

След развод: какво казва науката?

След развод: снимка на мъж и жена, разкъсана на две

Периодът на приемане на емоционалния разпад на една връзка и последващ развод зависят от двойката. Тези периоди може да бъдат повече или по-малко дълги и скъпи.

Въпреки, че е трудно да се измерят човешките чувства, има учени социолози, които се опитват да разберат процеса на развода, както и времето, необходимо за преодоляването му.

Някои проучвания на университета Бингхемптън в Ню Йорк сочат, че повечето хора преодоляват развода за около 6 месеца до 2 години след раздялата. Според това изследване жените усещат по-силно емоционално въздействие, но често се възстановяват по-бързо от мъжете. Всъщност мъжете имат по-големи трудности да преодолеят раздялата.

Това проучване разкрива, че има 6 фази в процеса на преодоляване на развода:

 1. Има смесени чувства от депресия и гняв един срещу друг и моменти на безпокойство поради раздялата.
 2. Дезориентация, причинена от промяната и несигурността.
 3. Болка и тъга, мъка за нещо скъпо, което бихте могли да имате.
 4. Отражение. Тук става дума за търсене на причини, обяснения и опит да се разбере защо не се получи.
 5. Асимилация. На този етап започвате да приемате развода си и скъсвате връзки с миналото.
 6. Откриване. Това е моментът, в който най-накрая преодолявате развода и сте в състояние да срещнете нови хора. Започвате да се сблъсквате с бъдещето, без негодувание или връзки с миналото.

След развод: как да преодолеете ситуацията?

Една разтревожена жена и друга жена, вероятно психолог, и държи ръката

Правилното контролиране на емоциите, по време на процеса на приемане, може да бъде от полза за вашето самочувствие, както и за вашето самоприемане, зрялост и вземане на решения.

Какво да правите

Когато се разведете, губите една ценна система за поддръжка и взаимоотношения. Колкото и самоуверени да сте, разводът е като загуба на част от вас.

За да се възстановите по-добре след развода, можете да следвате няколко стъпки:

 • Споделете с някого това, което чувствате.
 • Потърсете помощ от всеки, който може да ви разбере. Не потискайте чувствата или тъгата и не се опитвайте да ги прикривате. Ако говорите по искрен и обективен начин, скоро ще намерите отговори, които ще ви помогнат да се справите.
 • Намерете положителна история, която да разкажете. Ако постоянно говорите за разпадането и отхвърлянето и загубата на щастие, възстановяването ви ще бъде по-бавно. Ако обаче търсите положителен подход към личната си история, ще се излекувате по-бързо. Учете се от предишната си връзка и последващата раздяла. Всички лични уроци са добри уроци за вашето бъдеще.
 • Намерете себе си. Не се фокусирайте върху онази част от себе си, която смятате, че сте загубили, когато сте се разделили. Вместо това, предефинирайте себе си и установете кой сте, независимо от вашите отношения.
 • Възстановете онези части от вас, които сте пожертвали за предишната си връзка. Започнете да виждате себе си като цялостен човек, а не като половинка, която е непълна без другата половинка.
 • Намерете своя собствен път. Търсете и постигайте всичко, което ви интересува. Поставете си цели и пътеки, за да ги постигнете и следвайте този маршрут. Когато се озовете по този път, свържете се с нови хора и устоявайте себе си.

Какво да не правите

Снимка на лице на тъжна жена, която глед през прозореца, а навън вали дъжд

Не се изолирайте и не се колебайте да показвате чувствата си след раздялата. По този начин окончателното ви приемане на ситуацията, ще бъде по-поносимо.

Терапевтът Сюзън Пийс също препоръчва ситуации и действия, които трябва да избягвате:

 • Не се изолирайте и не сдържайте чувствата си. Потърсете помощ и се опитайте да споделите как се чувствате.
 • Не очаквайте обаче другите да ви кажат какво да правите. Да, говорете с другите, но в крайна сметка не забравяйте, че решението зависи от вас.
 • Освен това, не очаквайте възстановяването да се случи спонтанно. Вземете мерки, за да преодолеете развода си.
 • Освен това, не се преструвайте, че сте добре, когато не се чувствате добре. Не се чувствайте зле от това да се чувствате зле. Нормално е да изпитвате гняв и тъга. Приемете го като част от лечебния процес.
 • И накрая, не бъдете перфекционисти и не си мислете, че не сте правили грешки. Връзка се прави от двама души и двамата сте направили грешки. Приемете своето, но не прекарвайте твърде много време, като обвинявате себе си и се чувствате виновни за това. Приемете случилото се като житейски опит.

Някои експерти смятат, че хората, на които им отнема повече от две години за да се съвземат след развода, вероятно правят едно или повече неща, които не би трябвало.

Затова имайте предвид всичко по-горе и отделете време, за да преодолеете мъката си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Morris, C. E. (2015). The Breakup Project: Using Evolutionary Theory to Predict and Interpret Responses to Romantic Relationship Dissolution.
 • Larson, G. M., & Sbarra, D. A. (2015). Participating in research on romantic breakups promotes emotional recovery via changes in self-concept clarity. Social Psychological and Personality Science, 6(4), 399-406.
 • Gadoua, S. P. (2007). Contemplating divorce: A step-by-step guide to deciding whether to stay or go. New Harbinger Publications.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.