4 ситуации, когато е добре да се съберете отново с бившия партньор

Обмисляте ли да се съберете отново с бившия партньор, но не знаете дали това е добра идея? Днес, ще ви дадем няколко съвета.
4 ситуации, когато е добре да се съберете отново с бившия партньор

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Дали нещата с партньора ви са достигнали момент, когато вече не е възможно да продължите връзката си? Възможно ли е да не се наранявате помежду си? Обмисляте да се съберете отново с бившия си партньор? Това дали е добра идея?

Тези видове съмнения са нормални и много често срещани. В края на краищата, ако връзката ви е приключила, е имало някаква причина. Като цяло, даването на втори шанс е лоша идея, защото можете да попаднете в порочен кръг или в токсична връзка.

Има някои случаи обаче, когато си заслужава да опитате отново.

Днес ще ви разкажем за ситуациите, когато си струва да се съберете отново с бившия си партньор. Това не означава, че трябва да прощавате и да забравяте всеки път, когато този човек ви предаде, но трябва внимателно да прецените дали искате да възродите връзката ви.

1. Добре е да се съберете отново, ако между вас има нещо повече от любов

Да се съберете отново: мъж и жена

Първото нещо, което трябва да имате предвид, е дали този човек ви предлага това, което искате в живота. Не говорим за материални неща – а по-скоро за вашето психологическо и емоционално благополучие.

Един типичен пример за това е, когато връзката е приключила, защото един от партньорите се е преместил, а другият не е искал връзка от разстояние. Ако сега се върнете на същото място и осъзнаете, че вашият партньор продължава да ви предлага сигурност, обич, забавление, лоялност и приятелство, тогава може би ще откриете, че наистина се обичате.

Може да ви се струва, че говорим за удобство и не искаме да си намерите нов партньор. Все пак си струва да се запитате, дали искате да опитате отново от мястото, където сте спрели. В крайна сметка, може да откриете, че времето, когато сте прекарали отделно и сте излизали с други хора, ви е позволило да разберете, че във връзката ви е имало много добри неща.

Връзки, при които партньорите се събират отново, обикновено са по-силни и с по-голяма отдаденост и от двамата партньори.

2. Добре е да се съберете отново, когато проблемът не е бил по-голям от вашата любов

Решението да се съберете отново с бившия партньор е изцяло ваше. Основава се на това, колко важни са за вас причините, поради които сте се разделили. Също така зависи и от това до колко сте „израсли“ двамата, т.е. каква отговорност сте поели за действията си и колко сте работили върху развитието си като личност.

Важно е да обмислите ситуацията и да оставите нещата да се случат в бъдеще. Няма нужда да подлагате нито един от вас на съд или мелодрама. Може да има неща, които да не са от голямо значение, но в момента ги виждате като огромни проблеми, защото сте в лошо настроение, или сте имали тежък ден, или просто преувеличавате.

Също така може да се окаже, че ситуацията вече няма значение, защото условията са се променили или вече не ви засягат.

Тук трябва да определите дали връзката ви е била по-скоро добра от колкото лоша и дали проблемът може да бъде преодолян или не.

Ако решите да опитате още веднъж, бъдете наясно с проблемите и си поставете краен срок за този опит. Най-важното е, окончателно да преодолеете проблема и да не добавяте нови проблеми.

3. Когато действията говорят повече, отколкото думите

Мъж и жена: жената държи телефон

Преди да се съберете отново с бившия си партньор, трябва да решите дали действията му/й наистина съвпадат с това, което казва. Всеки знае, колко красиви могат да бъдат думите, но това не означава, че са искрени. Трябва да сте последователни.

Например, ако връзката ви е приключила, защото вашият партньор е много ревнив/а и сега казва, че се е научил/а да контролира поведението си, може да искате да се съберете отново. Преди да се съгласите да продължите обаче, оценете добре неговото/нейното поведение, за да видите дали наистина е така:

  • Питат ли ви къде сте през цялото време и с кого сте?
  • Взимат ли ви телефона и четат ли ви съобщенията, без да ви попитат?

Трябва да се доверите на интуицията си и да не се хващате в капана на думите, които искате да чуете. Има определени ситуации, като изневяра и ревност, за които трябва да бъдете много внимателни, преди да възобновите връзката си – това не са проблеми, които може лесно да се решат.

4. Когато и двамата сте решили да подобрите връзката си

Последното нещо, което трябва добре да обмислите, преди да се съберете отново с бившия партньор е решението да подобрите отношенията си. Даването на втори шанс означава, че и двете страни ще работят с любов и отговорност за постигането на тази цел. Комуникацията ви трябва да бъде искрена.

Някои хора се стараят много, за да поддържат връзката си, докато се уморят и решат да я прекратят. Точно тогава, другият партньор осъзнава какво е загубил и се опитва да възстанови връзката.

Проблемите идват, когато партньорът, който от дълго време е поддържал връзката, вече не желае да прави това. Ако приемете тази възможност, но се надявате, че този път е ред на другия партньор да положи повече усилия за подобряване на нещата, ситуацията може само да се влоши.

Добър вариант в този случай е да разгледате внимателно предишната си връзка и да установите нови граници за да положите повече усилия и да помогнете нещата между вас да се случат.

Можете да се съберете отново с бившия партньор и нещата да се получат, само ако и двамата полагате усилия за това

Мъж и жена заедно

Има хора, които казват, че щом връзката приключи, трябва да затворите тази глава от книгата напълно. Това не винаги е най-успешната тактика. Важно е, и двамата да сте доволни от решението.

Това решение може да бъде взето само от вас като индивиди и трябва да се основава на вашите емоции, очаквания и лични ангажименти. Вашите аргументи трябва да бъдат основателни. Тогава, говорете с вашия бивш партньор и вижте дали той/тя е на една и съща страница като вас и е готов/а да се възползва от шанса.

Въпреки всичко, винаги се грижете за емоционалното си здраве.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Hoyt, M. F. (2008). Solution-focused couple therapy.
  • Doss, B. D., Thum, Y. M., Sevier, M., Atkins, D. C., & Christensen, A. (2005). Improving relationships: mechanisms of change in couple therapy. Journal of consulting and Clinical Psychology, 73(4), 624.
  • Matson, P. A., Chung, S. E., & Ellen, J. M. (2012). When they break up and get back together: length of adolescent romantic relationships and partner concurrency. Sexually transmitted diseases, 39(4), 281.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.