"Сису" - невероятната финландска стратегия за трудни времена

Бъдете постоянни; не бягайте от проблемите, а търсете начини за тяхното решаване; бодете честни със себе си и другите. Научете повече за този северен народ и техните ценности
"Сису" - невероятната финландска стратегия за трудни времена

Последна актуализация: 26 февруари, 2019

Животът може да ни изненада с какво ли не. Ето защо винаги е добра идея да имаме стратегия за трудни времена.

Всички знаем, че никой не е имунизиран срещу несгоди. Въпреки, че никой не ни е научил как, ние сме подготвени на генетично и биологично ниво да се справим с тях.

Човешките същества са стигнали до мястото, където сме сега, благодарение на три “магически” черти: постоянство, устойчивост и смелост.

Всеки от нас е стигнал до настоящия момент, докато се е справял с повече от една трудност, повече от една загуба и стотици проблеми.

Ето защо всички усилия и всяко предизвикателство, което преодоляваме са постижения, с които трябва да се гордеем.

Въпреки това, освен техниките, които вече познаваме за справяне с трудностите, винаги е интересно да знаем как другите култури се борят с тях.

Днес искаме да говорим за финландците. Тези хора с много студен климат всъщност имат много топло сърце, както и силен и войнствен ум … толкова много, че безстрашният им дух се събира в една фантастична дума: сису.

В тази статия ще разгледаме какво означава това.

В трудни времена смели духове

техника за трудни времена

Днес Финландия за мнозина е идеална държава поради страхотните и вдъхновяващи социални политики и ниското ниво на корупция.

Финландската икономика също е една от най-напредналите и е силно демократична държава.

Но отвъд този вдъхновяващ социален модел е техният смел характер, за който историята дава добра представа, когато през ноември 1939 г. Русия обявява война на Финландия.

През 1939 г. 800,000 финландски войници са изправени пред 2,5 милиона руски войници.

Конфронтацията между Финландия и Русия без съмнение е един от най-очарователните конфликти в историята.

Финландия е имала малко повече от 800,000 войници в сравнение с повече от два милиона руски войници. Освен това те са се биели на земя, която не се различавала от тази на всемогъщата Русия.

Въпреки това финландците устояват стоически толкова много, че след една година на свирепи битки те обявяват мир, оставяйки след себе си само една дума: “Сису”.

Сису, потенциалът, който имаш вътре

потенциалът в самият теб в трудни времена

Сису се отнася до тази сила, която всички хора имат вътре и тя почти винаги е спяща.

Понякога обаче, неприязънта я кара да се събужда и ние й даваме живот. Ние я използваме, за да съществуваме, устояваме и преодоляваме своите трудни времена. Точно това прави финландският народ през Втората световна война.

До този момент това продължава да бъдат техният вик на насърчение и напомнянето, което носят, отпечатано в сърцата им, да не се отказват от каквато и да е трудност.

По-нататък ще научите как да го приложите на практика сами.

5-те ключови думи за справяне с несгодите според финландците

"Сису" или как да преодолеем несгодите в трудни времена

1. Контролирайте стреса и не позволявайте на страха да ви доминира

В трудни времена е важно да се справяте с безпокойството и стреса.

Ако позволим на отрицателните емоции да ни съсипят, няма да бъдем нищо повече от един безплоден клон, който се бори срещу ветровете и накрая ще се счупи.

Трябва да сме способни да контролираме страховете си, да рационализираме нашата паника и да контролираме стресиращите емоции.

2. Бъдете постоянни

Постоянството е черта в упадък в днешния свят. Това е така, защото сме нетърпеливи и защото искаме всичко в момента или възможно най-скоро.

Обаче хората, които имат “сису” са търпеливи, приемат чувство на неудовлетвореност и са креативни. Те чакат подходящите времена и напредват стъпка по стъпка, без да се предават и без да се отказват.

3. Бъдете честни

Уважението към себе си и към другите е от съществено значение за финландския народ.

Всеки е загрижен за другите, защото разбира, че чрез съвместна работа ние оцеляваме. Зачитането и грижата един към друг ни дава по-добро качество на живот. Запомнете това.

4. Научете как да разрешавате малки спорове и ще можете да решите големите

Хората със “сису” не бягат от проблемите; те се изправят пред тях и намират решения.

Конфликтът е част от живота и научаването от решаването на основните проблеми ще ни помогне да се справим с по-сложните противоречия, с които можем да се сблъскаме.

5. Бъдете устойчиви днес, утре и винаги

Устойчивостта е знак на смелата и мъдра душа, която се е научила да се справя с трудностите на живота, за да се превърне в някой друг: някой силен и смел.

“Сису” е много устойчив … толкова много, че за мнозина това ще означава почти същото. Това е знак за нещо, което рано или късно животът ни учи и ще трябва да приложим на практика.

Като цяло нещата, които съставляват начина, по който финландците се изправят пред проблемите, не са напълно непознати.

Да се поучим от тях. Нека те да бъдат нашето ежедневно вдъхновение. Да използваме тази стратегия за трудни времена, за да завладеем нашите острови на тъга и да ги превърнем в големи земи на щастие.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.