Синдромът на телефонната шия: Предотвратяване

Синдромът на телефонната шия се проявява с редица симптоми пряко свързани с употребата на смартфони. Болката в шията е основният симптом. Продължавайте да четете за да научите повече за това.
Синдромът на телефонната шия: Предотвратяване

Последна актуализация: 22 април, 2021

Синдромът на „телефонната шия“ е познат още като синдрома на счупената шия. Обаче последното е препратка към често срещана причина за този проблем с шията: употребата на мобилни телефони. Станало е все по-често срещано поради честотата на употребата на смартфони и други електронни устройства.

Този синдром се проявява с редица болезнени шийни симптоми. Болката обикновено започва в шийната област и се разпространява до раменете и кръста. Може също да има и главоболие. Въпреки че основният проблем тук е болката, има медицински предупреждения за други проблеми, причинени от тези устройства от известно време. Те включват проблеми, произлизащи от излагане към светлината на екраните и увреждания, причинени от повтарящи се движения.

Младите хора са най-засегнати от този проблем, тъй като тази група използва мобилни устройства за по-дълги периоди от време. Обаче, имайки предвид, че има около три милиарда потребители на мобилни телефони по света, населението, което е уязвимо към този проблем, е многобройно.

Синдромът на телефонната шия е разпознат проблем, въпреки че все още не е част от международната класификация на заболяванията. Можете да кажете, че е вид цервикалия или синдром на световъртеж. Обаче, в този специфичен случай, болката в шията е поради положеието на главата.

Синдромът на телефонната шия: причини

Истинският проблем тук е положението на главата, което е пряко свързано с употребата на мобилни телефони. Обаче, това, което наистина предизвиква болката, е необичайния наклон на глава за удължени периоди от време.

Когато главата е изправена или в нормално неутрално положение, теглото, което оказва върху гръбначния стълб, е около 9-10 килограма. Това е обикновеното тегло на черепа. Следователно, когато наклоните вашата глава напред, теглото, което шията трябва да подкрепя, се увеличава. Промяната към четиридесет и пет-градусов ъгъл увеличава теглото.

Синдромът на телефонната шия: жена с телефон

Прекомерната употреба на мобилни телефони е една от основните причини за синдрома на телефонната шия.

И така, проблемът става навик и се влошава и колкото повече използвате вашия телефон, толкова по-голям ъгъла, който използвате за да пишете и четете на него. Случва се прогресивно и много хора едва го забелязват.

А какво ще кажете за компютрите?

Мобилните телефони предизвикват по-голям наклон на главата от компютрите. Учените открили, че има по-малко латерализация на главата и по-ниско повдигане на раменете когато човек използва компютър.

Ергономистите (хората, които изучават позите и как се отразяват на човешкото здраве) използват скала за оценяване на риска. Нарича се скалата RULA и ежедневната употреба на мобилни телефони води до резултат 6, което означава много висок риск.

Синдромът на телефонната шия: Кое е идеалното положение за употреба на смартфон?

Подобно на всяка дейност, която изисква специфична поза, има по-добри и здравословни начини за нейното правене. Има три основни концепции за правилното положение на вашето тяло докато използвате смартфон:

 1. Дръжте вашата глава в неутралното положение от нула градуса.
 2. Винаги дръжте ръката, която държи смартфона на нивото на очите, така че да не надолу черепа ви.
 3. Давайте почивка на вашата шия през различни времеви интервали и променяйте положението.

Тъй като синдрома на телефонната шия е също свързан с продължителната употреба на телефон, горните препоръки важат и за уотребата на компютър. Следователно, дръжте главата си на нула градуса когато използвате компютър. Повдигайте вашия монитор на нивото на очите и правете почивка на редовни интервали.

Мъж, с болка във врата

Шийната болка може също да възникне когато прекарвате много време пред компютъра в неподходяща поза.

Стъпки за предотвратяване синдрома на телефонната шия

Не са необходими драстични мерки за предотвратяването синдрома на телефонната шия. Тук има някои основни препоръки, които можете да приложите незабавно:

 • Оставете мобилния телефон настрана. Взимайте си почивка от екраните, особено от вашия мобилен телефон и позволете на вашите очи и шийни мускули да се облекчат.
 • Разтягайте. Възползвайте се от тази възможност за да движите главата си и да разтягате вашите шийни мускули когато не използвате тези устройства. Можете също да разтегнете вашите горни крайници за да облекчите вашата шия още повече.
 • Повдигайте вашите ръце и използвайте облегалки.  Дръжте вашите екрани на нивото на очите така че главата ви да остане в неутрално положение. Проверете позата на ръката, която държи мобилния телефон и приспособете височината на вашите бюра и маси.
 • Регулирайте светлината на вашия екран. Светлината от телефона може да свръхстимулира вашите очни мускули и те са свързани с контрактурите на шията.
 • Не използвайте мобилния телефон след като сте си легнали. Често срещано е хората да четат и да разглеждат своите съобщения в леглото. Това води до напълно неестествено положение защото трябва да повдигнете ръцете си, да престимулирате вашето зрение и да държите вашата шия без облегалки.

Консултирайте се с медицински специалист ако изпитвате болка поради синдрома на телефонната шия. Той трябва да може да ви диагностицира и да ви даде някои сесии по физиотерапия и болкоуспокоително за да се облекчи моментално. Обаче, не бъдете твърде уплашени от този проблем, но знайте, че ще се чувствате много по-комфортно ако можете да го предотвратите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Chronic Conditions Team. Text Neck: Is Smartphone Use Causing Your Neck Pain? Healthessentials. 2015.
 • Cuéllar J, Lanman T. “Text neck”: an epidemic of the modern era of cell phones?. The Spine Journal.2017;17:901-902.
 • Mössle T, Kleimann M, Rehbein F, Pfeiffer C. Media use and school achievement–boys at risk? Br J Dev Psychol. 2010;28:699–725.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.