Токсични семейства: Проблемите, които те могат да провокират

Свръхопеката е един от начините, по които да отгледате нещастни деца.
Токсични семейства: Проблемите, които те могат да провокират

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Възможно е  да сте имали опит с хора от токсични семейства, тъй като последните са по-често срещани, отколкото предполагате. 

Понякога не успяваме да осъзнаем, че сме напълно погълнати от такова семейство. Става дума за сложна ситуация, тип токсичност, от която не можете да избягате и не можете да избегнете. Но, знаете ли че, токсичните семейства могат да провокират и да създават умствени проблеми?

Заслужава си да разгледаме въпроса по-обстойно.

Токсични семейства и умствени проблеми

токсични семейства и умствени проблеми

Семейството е много важно. Именно в него децата се образоват и започват да развиват определени способности за комуникация с другите хора.

Поради тази причина не е трудно да си обясним как прекалената токсичност може да провокира сериозни проблеми, когато не са налице баланс или здравословни емоции.

Съществуват няколко типа семейства, но само деструктивните сред тях засягат негативно малките членове – става дума за семейства с проблеми с прекалената протекция, например. Като резултат децата започват да страдат от психични проблеми, без да осъзнават кой ги провокира.

Затова в следващите редове ще поговорим за интересната връзка между токсичните семейства и менталните проблеми. Време е да я осъзнаем!

1. Ефектът на Пигмалион и влиянието му върху децата

Ефектът на Пигмалион изразява ролите, които децата заимстват от родителите си. Това означава, че всяко нещо, което родителят иска, или, за което се страхува относно децата, се пренася в живота им.

Именно поради това всеки път, когато слагате етикет на детето, казвате му неща от рода на „ти си мързеливо“ и „ти имаш лош характер“, вие сериозно му повлиявате.

Семействата все още не са наясно колко силен ефект има поведението им върху децата. Те не осъзнават, че всеки етикет, който слагат, ще бъде възприет от детето на по-късен етап. По някакъв начин това поведение уврежда неговото поведение.

2. Смъртоносна любов

токсични семейства и любов

Има една фраза, която много родители си позволяват да казват на своите деца: „Никой не може да те обича повече, отколкото аз“. Ако наистина вярвате в това, можете да накарате децата си да се чувстват така, сякаш  не заслужават друга любов, извън тази в семейството.

Проблемът тук е, че провокирате децата да бъдат пасивни и мълчаливи дори в екстремни ситуации, например емоционално насилие или малтретиране.

Важно е да знаете, че семейната любов може да бъде нездравословна. Поради това е важно да я поставяте под въпрос. Да се съмнявате в нея. Семейството не е добро, просто защото е вашето. Понякога то може да бъде много токсично.

3. Родителите, които прекалено покровителстват децата си

Този тип родители провокират проблеми като емоционална зависимост. Какво означава това? Малките деца ще продължат да се осланят на покровителството на родителите си, дори в зряла възраст. Затова е важно да поддържаме баланс и никога да не стигаме до прекаленото покровителство.

Искате ли да имате дете, което е несигурно? Искате ли да отгледате човек, който не е уверен в себе си? Защото именно това прави свръх опеката, наедно с други сериозни емоционални проблеми, които трудно се лекуват.

Всичко, което ни се случва през детството, ни оказва влияние в по-нататъшния ни живот.

4. Проектирани желания и несигурност

Колко пъти сте виждали двойка да се кара, а край тях да стои детето? Дори и да не искате да го признаете, понякога ежедневните проблемите дотолкова ни поглъщат, че игнорираме децата в къщата, а това сериозно им повлиява.

Препоръчваме ви да прочетете и: 5 признака, че сте токсична личност

В много токсични семейства родителите имат навика да разкриват своите проблеми и несигурност пред децата. Това кара последните да изпитват сериозно напрежение. Напрежение, което не бива да изпитват в такава възраст! Децата не са отговорни за проблемите, които съществуват между възрастните.

деца и токсични семейства

Всички тези ситуации могат да провокират депресия, личностни разстройства, ситуации на зависимост и много други психози, които усложняват живота на вече порасналото дете.

Вие самите израснали ли сте в токсични семейства? Какви проблеми ви създаде това? Нито един сред нас няма възможност да избира своето семейство, но разполагаме с друг избор – можем да бъдем наясно с проблемите в семейството, да прекъснем порочната практика и да отгледаме децата си в здравословни условия.

Затова ви призоваваме да поразмишлявате по темата. Трябва да осъзнавате, че вашите проблеми не са по-важни от тези на другите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Altarejos, F. (2002). La relación familia-escuela. 113 ESE Nb003.

  • Valdivia Sánchez, C. (2008). La familia: concepto, cambios y nuevos modelos. La Revue Du REDIF.

  • Garcia de Herrera, L., & Caceres Manrique, F. de M. (1989). Atención primaria en salud mental para escolares: segunda parte TT  – Primary care in mental health for students: second part. Rev. Univ. Ind. Santander, Salud.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.