Симптомите на рака на яйчниците

Симптомите на рака на яйчниците могат да бъдат плашещи; това е и ракът с най-висока смъртност. Ранното му откриване може да увеличи продължителността на живота с до 95%.
Симптомите на рака на яйчниците

Последна актуализация: 20 август, 2020

Симптомите на рака на яйчниците невинаги са видими и затова нерядко болестта е наричана “тихият убиец”. Причината за това е, че както при много други видове рак, пациентите нямат оплаквания докато болестта не навлезе в прекалено напреднал стадий. Затова е добре да бъдете запознати с някои от характерните й симптоми.

Този вид рак е вторият най-често срещан гинекологичен тип рак сред жените. Но е с най-висока смъртност. Лекарите рядко го диагностицират навреме според експертите на Американското дружество за борба с рака.

Според доклади от последните години, едва 50% от жените диагностицирани с рак на яйчниците живеят до 5 години след поставяне на диагнозата. Причината за това е, че лекарите откриват заболяването в напреднал стадий. Специалистите подчертават, че ранното откриване на болестта увеличава шанса за живот с до 95%.

Ракът на яйчниците може да засегне жените на различна възраст, но рискът се увеличава след навършването на 50 години. Жените на 65 години са най-уязвими.

Умората е един от симптомите на рака на яйчниците.
Важно е да бъдете информирани за симптомите на рака на яйчниците както и за други заболявания. Запомнете, че тази информация може да ви помогне да прецените кога трябва да потърсите консултация с лекар.

Симптомите на рака на яйчниците – кои са възможните такива

Следните симптоми са типични за рака на яйчниците, въпреки че могат да бъдат индикация и за други здравословни проблеми. Въпреки това познаването им и възможността да ги различите биха помогнали за ранното диагностициране на заболяването.

 • Подуване на корема. Това е често срещан симптом при различни здравословни проблеми. Но подуването на стомаха може да се дължи и на рак на яйчниците. Консултирайте се с лекар, ако често се оплаквате от този симптом.
 • Храносмилателни проблеми. Освен подуването на стомаха, симптоми като затруднено храносмилане, запек, стомашни спазми и дискомфорт или всяка една промяна свързана с храносмилателната система могат да бъдат тревожен признак.
 • Болка в таза. Тя може да бъде важен признак на заболяването. Затова потърсете съвет от лекар и спрете да приемате болкоуспокояващи средства, ако болката се появява често и няма причина за нея.
 • Болка в гърба. Болката в долната част на гърба, без видима причина, може да бъде друг признак на заболяването.
 • Често и неконтролируемо уриниране. Този симптом често е признак за отслабналите мускули на тазовото дъно. Може да бъде и просто симптом на уринарна инфекция. Потърсете съвет от лекар, тъй като може да бъде свързан и с рака на яйчниците.
 • Необяснимо отслабване или напълняване. Това може да е показател за нещо сериозно, случващо се в организма ви. Това важи както за отслабването, така и за напълняването. Освен това може да нямате апетит и да се чувствате сити постоянно.
 • Умора. Може да се чувствате уморени поради здравословен проблем или просто заради стрес. Но този симптом често е свързан и с рак на яйчниците. Постоянната умора и изтощение са признак, че нещо не е наред.
 • Болка по време на секс. Потърсете съвет от лекар, ако често вместо да се наслаждавате на секса, изпитвате болка. Тя често е свързана с рака на яйчниците.
Потърсете лекар, ако имате притеснения.

Други симптоми, на които е добре да обърнете внимание

 • Гадене
 • Повръщане
 • Анемия
 • Честа коремна болка
 • Вагинално кървене (при жените в менопауза)

Препоръчваме ви да прочетете и: Различните видове вагинално течение

Кога да потърсите консултация с лекар?

Не се колебайте да потърсите лекарска помощ, ако имате някой от посочените симптоми. Винаги е добре да поговорите със специалист, когато става въпрос за здравето ви. Лекарят ще прецени състоянието ви, за да прецени дали става въпрос за рак на яйчниците. При никакви обстоятелства не трябва да пренебрегвате гореописаните симптоми. Особено ако ви пречат да се радвате на живота и се влошават прогресивно.

За да ви бъде поставена диагноза лекарят ще назначи изследвания като ехограф, аксиална томография (CT), ядрено магнитен резонанс и кръвен тест – CA-125.

Благодарим ви, че прочетохте тази статия.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.