Различните видове вагинално течение

Различните видове вагинално течение обикновено се класифицират в зависимост от цвета. Но течението се различава и по консистенция, обилност и миризма.
Различните видове вагинално течение

Написано от Carmen Martín

Последна актуализация: 25 август, 2022

Въпреки че повечето хора не са информирани по темата или се притесняват да говорят по нея, трябва да знаете, че има различни видове вагинално течение. Наблюдават се промени по отношение на миризмата, цвета и количеството.

Вагиналното течение, както става ясно от името му, представлява отделянето на секрет от някои от жлезите във вагината. Тази течност е съвсем нормална и необходима, тъй като изпълнява много функции, свързани с грижата за вагиналното здраве.

Една от тези функции е „почистването“ на вагината. Казано по друг начин това течение спомага премахването на мъртвите клетки и бактерии, като по този начин се предотвратява появата на инфекции. Това течение е индикатор за здравословното състояние на женската репродуктивна система.

Всички промени в това течение ни помагат да открием различни заболявания и проблеми. Затова тази статия обяснява кои са различните видове вагинално течение, които съществуват и какво означава всеки един от тях.

Защо се появяват различните видове вагинално течение?

Промените във вагиналното течение са резултат от наличието на инфекции или полово-предавани болести.

Преди да започнем да ви описваме различните видове вагинално течение, трябва да знаете, че чисто физиологично течението се променя по време на менструалния цикъл. Това означава, че през различните етапи на менструалния ви цикъл се наблюдават различни видове течение. Това е съвсем нормално.

Отделяните секрети се променят в зависимост от женските хормони, които също варират по време на цикъла. Когато сте в овулация количеството на течението се увеличава и то се сгъстява. По този начин жената се подготвя да забременее по-лесно.

По същия начин, когато жената е сексуално възбудена, течението се увеличава. Обикновено то е прозрачно или млечнобяло. Но може да бъде воднисто, прозрачно и повече или по-малко обилно.

Трябва да знаете, че всички видове вагинално течение имат специфична миризма, като това не трябва да притеснява жените. Всяка една жена трябва да познава нормалната миризма на течението си, тъй като една инфекция или заболяване могат да я променят.

Видове вагинално течение

Различаваме отделните видове вагинално течение в зависимост от характеристики като цвят, миризма, консистенция и количество. Инфекциите и заболяванията могат да променят всяка една от тези характеристики.

Най-важното нещо по отношение разграничаването на различните видове вагинално течение е цветът. Но не трябва да пренебрегвате и миризмата, консистенцията и количеството. Една инфекция или заболяване могат да ги променят.

Първо както вече споменахме, течението може да бъде бяло, което е нормално. Когато стане по-сивкаво и обилно, това може да бъде лош сигнал. Ако течението е бяло, но се оплаквате от парене или сърбеж, вероятно имате кандидоза.

Кандидозата е често срещана инфекция при жените, причинена от гъбичката кандида. Много проучвания показват, че това е едно от най-често срещаните вагинални заболявания. Свързано е и с промяната във в рН нивото на вагината.

Течението може да бъде жълтеникаво. В тези случаи обикновено е съпроводено със силна миризма и други оплаквания като парене или сърбеж. Това е знак, че страдате от инфекция, предавана по полов път или пък не. Най-често срещаните такива са трихомониаза, хламидии и гонорея.

Течението може да бъде кафеникаво, поради наличието на кръв. Този вид течение се наблюдава преди или след менструация. Може да се дължи и на раничка причинена от сексуален контакт.

Ако течението не промени цвета си, може да бъде индикатор за по-сериозни заболявания като рак. Може да се появи и ако във вагината има чуждо тяло, което води до дразнене и възпаление.

Препоръчваме ви да прочетете и: Често срещани причини за вагиналната сухота

Заключение

Има различни видове вагинално течение, тъй като то представлява секрет, който сам се променя физиологично. Затова е важно да обръщате внимание на различните му характеристики като цвят или количество, които могат да бъдат индикатор за заболяване.

Важно е да обръщате внимание и на миризмата на течението. Това е един от параметрите, които инфекциите засягат. Запомнете, че е препоръчително да посещавате гинеколог винаги, когато имате въпроси или наблюдавате промени в течението си, за да можете да бъдете прегледани. Така специалистът ще прецени дали има нещо тревожно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.