Симптоми на кръвен съсирек в крака

Съществуват 2 типа венозна тромбоза: повърхностна и дълбока, която крие по-висок риск от усложнения
Симптоми на кръвен съсирек в крака

Последна актуализация: 29 октомври, 2018

Много жени страдат от разширени вени на краката – състояние, което не само е неприятно, но и опасно. Никога не бива да игнорирате разширените вени. Независимо дали са големи или малки, важно е да ги държите под контрол. И периодично да се консултирате с лекаря си, за да избегнете възможна венозна тромбоза – с други думи: кръвен съсирек в крака.

Както вече знаете разширените вени се образуват в резултат на лошо кръвообращение.Но понякога кръвта се концентрира, водейки до образуването на опасни съсиреци, които съществено нарушават правилния кръвопоток. Как можем да избегнем това състояние? Какви са симптомите, които обикновено се свързват с венозната тромбоза?

В днешната статия искаме да отговорим на тези въпроси в името на здравето и спокойния начин на живот.

Какво представлява венозната тромбоза или т нар. кръвен съсирек в крака ?

Този прост термин често буди страх: дълбока венозна тромбоза или ДВТ. Причината за този проблем винаги е кръвен съсирек в една от вените в човешкото тяло. Обикновено се намира надълбоко и най-често се локализира в зоните, където кръвопотокът е най-слаб, например прасците и бедрата.

Най-сериозният здравословен риск при това състояние е, че този кръвен съсирек може да се отдели и да започне да пътува в кръвообращението, достигайки до белодробната артерия. Така се прекъсва циркулацията на кръвта и се провокира белодробна емболия.

Вярно е, че този проблем най-често засяга хората на възраст между 50 и 60 години. Не са малко обаче и пациентите в по-ранна възраст. Особено застрашени са жените, тъй като те най-често стават жертва на разширени вени.

Лекарите ни казват, че е по-вероятно съсиреците и тромбозите да навлязат в кръвообращението, когато са локализирани в горната част на краката и бедрата.

Най-доброто нещо, което можете да направите, е да ходите редовно на профилактичен прегледи. Ранната превенция е ключова, за да се радвате на добро здраве.

Симптоми за венозна тромбоза в крака

Разширените вени трябва да бъдат наблюдавани, за да не се стигне до кръвен съсирек в крака.

За какви симптоми е препоръчително да се оглеждате, ако подозирате, че имате кръвен съсирек в крака? Първо, трябва да отбележим, че съществуват 2 типа венозна тромбоза: повърхностна и дълбока, която крие по-висок риск от усложнения.

Научете малко повече за симптомите, които характеризират двата типа венозна тромбоза:

Повърхностна венозна тромбоза: Този тип лесно може да бъде разпознат. Обикновено се забелязват уголемени вени, приличащи на шнур. Те са твърди, сини и болезнени при допир. Зоната, където вената се вижда, често се чувства по-топла и се съпровожда от почти непоносимо напрежение. Трябва да бъдете изключително внимателни с този тип тромбоза, тъй като представлява първа стъпка към по-опасния тип венозна тромбоза – дълбоката.Тя често е свързана с инфекция, позната още като флебит.

Дълбока венозна тромбоза: За нещастие, когато дълбоката венозна тромбоза се развие, тя често остава незабелязана. Въпреки това можете да я диагностициране по следните симптоми:

 • Чувство за силно напрежение в зоните с вече забележими и подути разширени вени.
 • Почти непоносимо усещане за топлина в засегнатата зона.
 • Изтръпване, което тръгва от крака и стига до слабините.
 • Кракът се усеща твърд и скован при допир.
 • Бъдете много внимателни, ако кожата започне да посинява или пък да става твърде бледа. Това означава, че артериалната кръв не успява да достигне до крака.

Възможно ли е венозната тромбоза да бъде предотвратена?

Почти всички проблеми, свързани с разширени вени, са генетично обусловени. Наследствените фактори, съчетани с нездравословен начин на живот, като лоши хранителни навици или пък затлъстяване, несъмнено водят до разширени вени.

Щом забележите, че започват да се появяват разширени вени, време е да положите нужните усилия, за да избегнете развитието на повърхностна венозна тромбоза:

 • Упражнявайте се ежедневно. Излезте навън и се поразходете за час и половина, например. Плувайте и карайте колело за разнообразие.
 • Взимайте студени душове.
 • Избягвайте консумацията на сол, както и захар, мазнини, снаксове, газирани напитки, бяло преработено брашно… и всякакви други храни, които допринасят за влошаване на кръвообращението.
 • Консумирайте много течности, включително натурални сокове и билкови отвари от хвощ, полски джоджен или розмарин.
 • Конският кестен е растение, което се използва за лечение на разширени вени. На основата на конски кестен се приготвят ефикасни кремове, които можете да откриете в аптеките. Те доказано повлияват благоприятно на това състояние.
 • Ако вените ви са силно видими и имат син цвят, консултирайте се лекар за възможността да се направи операция. Рискът от образуването на съсиреци е огромен, а както разбрахте, те на свой ред създават предпоставки за още по-голямо влошаване на здравословното ви състояние. Винаги следвайте препоръките на лекаря си.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.