Симптоми на бъбречните инфекции при жените

Най-честата причина е възпаление на пикочния мехур, което никога не е било излекувано правилно
Симптоми на бъбречните инфекции при жените

Последна актуализация: 12 март, 2019

Жените са по-склонни към развитие на бъбречните инфекции поради своята анатомия. Eдна обикновена инфекция на пикочните пътища може да стане сложна, да премине през един от бъбреците и да предизвика неприятни последици, които някои от нас са имали нещастието вече да познават.

1. Какво причинява бъбречните инфекции?

бъбречните инфекции

Симптомите вероятно се появяват внезапно, като се променят от един ден на следващия без предупреждение. Повечето жени са изненадани, когато ги диагностицират с бъбречна инфекция, но те всъщност се появяват по редица причини. Обърнете внимание на следното:

 • Най-честата причина е инфекция на пикочния мехур, която никога не е била излекувана правилно. Понякога това е така, защото не спазвате правилния курс на лечение. Много жени се опитват да се лекуват самостоятелно и това определено не е добра идея.

Съществуват подходящи антибиотици за всеки вид бактерия, която причинява възпаление. Важно е да се консултирате с вашия лекар, за да може да излекува напълно инфекцията на пикочния мехур, преди да има опасност да премине в бъбреците.

 • Поради анатомията си жените са по-податливи на бъбречните инфекции. Поради това е важно да се поддържа добра хигиена, за да се избегне максимално рискът. Но бъдете внимателни – прекалено много почистване в интимната зона може да елиминира полезните бактерии, които спомагат за поддържане на естествения баланс на организма. Излишно да казваме, трябва да внимавате по време на сексуална активност, за да предотвратите появата на инфекции.
 • Поликистозните бъбреци могат да бъдат източник на бъбречните инфекции.
 • Диабетът е друг фактор, който трябва да се има предвид.
 • Историята на камъни в бъбреците определено е предшественик на бъбречните инфекции.
 • Намалена защита или отслабена имунна система е друг рисков фактор.

2. Симптоми на бъбречните инфекции

болки в гърба

1. Необяснима умора

Умората идва бавно. Разбира се, нормално е да има дни, когато се чувстваме по-уморени от обикновено: по време на цикъла, при наличие на мигрена… Но ако страдате от бъбречна инфекция, ще откриете, че с течение на времето загубвате цялата си сила и намирате облекчение, само когато можете да седнете или легнете.

 • Умората ще бъде прогресивна, което означава, че ще се влошава с всеки ден и няма да има дни, в които изведнъж да започнете да се чувствате по-добре.
 • Умората не е свързана със стрес или физическата активност, която извършвате.
 • Никакви медикаменти не ви предлагат облекчение и е трудно да завършите задачите за деня.

2. Различни видове болка

Бъбречните инфекции обикновено причиняват различни видове дискомфорт, които трябва да се научите да разпознавате:

 • Болка от двете страни на корема.
 • Болка, която понякога се усеща и в слабините, като натискът върху мястото доставя временно облекчение.
 • Силна болка в кръста, обикновено от едната страна.
 • Временно, но интензивно главоболие.

3. Промени в урината

Един общ симптом на бъбречните инфекции е постоянно желание да отидете до тоалетната. Всеки път, когато свършите да уринирате обаче, продължавате да имате нужда да отидете отново.

Урината придобива различен цвят, подобен на кока-кола. Това е знак, че може да има кръв или гной в нея.

Самият акт на уриниране е доста болезнен.

4. Висока температура

Високата температура може да бъде предупреждение, че нещо се случва в тялото, например инфекция. Ако имате някой от горепосочените симптоми плюс висока температура, колкото по-бързо отидете при лекаря си, толкова по-добре. Това обикновено е ясен знак, че страдате от бъбречна инфекция.

5. Загуба на апетит

Много често прекалената умора е придружена от загуба на апетит. Нямате желание да консумирате нищо – дори една проста салата, но чувствате изключително силна жажда. Това е така, защото бъбречните инфекции изсушават тялото повече и ви карат да желаете повече течности.

6. Ускорен пулс

Ускорена сърдечна дейност или тахикардия е пряко следствие от повишена температура и инфекция. Тялото реагира бързо на атаката и това кара сърцето ви да работи по-бързо, което също допринася за умората.

7. Гадене и повръщане

Ако сте достигнали до етап, в който изпитвате гадене и повръщане, това е знак за по-напреднала бъбречна инфекция. Ще започнете да имате проблеми с храносмилането, като получите непоносимост към определени храни. Това може да доведе до слабост, треперене, умора.

Опитайте се да не допуснете да стигате толкова далеч. Обикновено можете да идентифицирате бъбречните инфекции доста рано, ако изпитвате треска, умора, болки в долната част на гърба и кръв в урината.

коремни болки

Винаги помнете, че вашият лекар е този, който ще предпише най-подходящия курс на лечение. Обикновено ще бъдат необходими антибиотици за излекуване на бъбречна инфекция, но независимо от това, винаги следвайте съветите на медицински специалист.

В същото време, не забравяйте да се храните правилно, да си почивате достатъчно и да не се поддавате на черни мисли.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.