5-те най-чести инфекции предавани чрез целувка

Знаете ли, че 95% от бактериите предавани чрез целувка се намират в слюнката и носния секрет? За щастие едва 20% засягат имунната система.
5-те най-чести инфекции предавани чрез целувка
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Дали целуването няма да се окаже опасно за здравето? Ще ви разкажем за най-честите инфекции предавани чрез целувка и какво можете да направите, за да ги избегнете.

Слюнката участва активно в целувките. С други думи, неизбежно е да не си предадем определени бактерии. Фактът, че много малко хора обръщат внимание на опасностите от целувките, не означава, че няма такива.

Предаването на болести и бактерии става чрез слюнката ни. Хубавото е, че предимствата на целувката са много повече от недостатъците й! Но въпреки това не е лоша идея да вземете определени предпазни мерки, за да избегнете „опасностите“.

Прочетете следващите редове, пълни с полезна информация по темата.

Инфекции предавани чрез целувка

1.Инфекциозна мононуклеоза
Инфекциозната мононуклеоза е сред заболяванията предавани чрез целувка.

Позната е като “болестта на целувката”, тъй като при нея се предава вирус намиращ се в слюнката.

 • Болестта се предава чрез вируса Епщайн-Бар и течностите в устната кухина.
 • Най-често вирусът се открива при юношите и младите хора. Но въпреки това всеки може да се разболее, независимо от възрастта си.
 • Сред симптомите на заболяването са висока температура, зачервено гърло и подути лимфни възли.

Начин на откриване на заболяването

След като установите споменатите симптоми, трябва да посетите лекар, който да ви изпрати да си направите кръвни изследвания. Така вирусът може да бъде открит и да ви бъде предписано подходящото лечение в зависимост от резултатите.

2.Цитомегаловирус

Следващата инфекция предавана чрез целувка е цитомегаловирусът. Този вирус се среща много по-често отколкото си мислите. След като се заразите веднъж, ставате носител на вируса за цял живот.

Цитомегаловирусът се предава при директен контакт между телесни течности, преливане на кръв или сексуален контакт.

 • Изненадващото е, че повечето хора, заразени с вируса, дори не подозират това. Причината за това е, че хората със силна имунна система нямат типичните за заболяването оплаквания.
 • Ако става въпрос за деца, трябва да действате много по-бързо и внимателно. Защото заразяването с вируса може да причини проблеми за цял живот.

Начин на откриване на заболяването

Както и при приходната инфекция, откриването и на този вирус изисква пускането на кръвни тестове. Повечето хора, носители на вируса, не се нуждаят от лечение. Лекарите предписват противовирусни средства само в определени случаи и разбира се – ще ви препоръчат да поддържате добро ниво на хигиена.

3.Гингивит
гингивит

Гингивитът е инфекция, засягаща най-често венците и водеща до постоянното образуване на бактерии в устната кухина. Плаката, натрупана по зъбите и венците, е причината за това заболяване. Част от симптомите на гингивита са кървене, както и зачервяване и възпаление на засегнатите области.

Начин на откриване на заболяването

Ако се сблъскате с някои от посочените симптоми, трябва да посетите лекар. Гингивитът може да доведе до образуването на дълбоки джобове между зъбите и венците, освен на характерния за заболяването лош дъх.

4.Стрептококов фарингит

Друга инфекция предавана чрез целувка е стрептококовият фарингит, който е изключително болезнено заболяване. Бактериите – в този случай стрептококи от група А и В – директно атакуват гърлото.

Инфекцията се разпространява, когато здрав човек влезе в контакт с болен. Предава се дори при кихане или издухване на носа.

Начин на откриване на заболяването

Сред характерните симптоми на заболяването са:

За да ви бъде поставена диагноза, трябва да ви бъде взет гърлен секрет. Ако резултатите са положителни ще ви бъде пусната и антибиограма.

5.Лабиален херпес
Лабиалният херпес е неприятна и болезнена инфекция.

Обикновено този вирус се предава чрез целувката. Херпесът е инфекция, която може да засегне устните, устната кухина или венците. Причината за това заболяване е силно заразен вирус наречен херпес (HSV).

Начин на откриване на заболяването

Обикновено симптомите се появяват 1-2 седмици след влизане в контакт с вируса. Херпесите водят до появата на болезнени афти, както и до появата на следните симптоми:

 • Висока температура, продължаваща повече от 3 дена
 • Зачервено гърло
 • Подути лимфни възли

Най-често симптомите изчезват след две седмици. Лекарят може да ви предпише антивирусни препарати, използване на локални кремове и поддържане на опредени хигиенни навици.

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 домашни средства против афти

Какво трябва да направите, преди да се целувате?

 • Хранете се здравословно, за да поддържате имунната си система в добро състояние.
 • Мийте зъбите си старателно.
 • Не подценявайте важността от използването на конци за зъби.
 • Посещавайте редовно лекар, поне веднъж годишно.
 • Сменявайте четката си за зъби на всеки три месеца.
 • Използвайте вода за уста, за да се справите с вирусите и бактериите.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.