Симптоми и превенция на артрит

25.12.2015
Заболяването може да е израз на наследствено предразположение или просто резултат от живот, изпълнен с лоши навици

Артрит, наричан понякога и остеоартрит, е заболяване, което засяга ставите и при което хрущялът в края на костите се износва. То се проявява най-често при хора в напреднала възраст. Продължавайте да четете, за да научите повече за симптомите и методите за превенция на артрит.

Няколко фактора могат да повлияят върху настъпването на болестта, независимо от възрастта на човека. Всеки човек на възраст над 45 години е изложен на по-висок риск от развитие на артрит. Заболяването също така се повлиява от пола, защото въпреки че артрит се среща както при мъжете, така и при жените, често се проявява по-рано при жените. Но факторът, който най-силно влияе върху артрита, е наднорменото тегло. То може да увеличи до 4 пъти риска поради повишеното износване, което се оказва върху ставите. Повече за самото заболяване можете да научите от сайта rochemd.bg.

Проявление на артрита

Артритът предизвиква подуване, болка и загуба на движение в ставите. Това се получава чрез постоянно износване на хрущяла, който покрива края на ставните кости. Хрущялът ги предпазва от триене. В крайни случаи хрущялът изчезва и костта започва да се трие с друга кост, причинявайки сериозни болки в ставите. В дълъг период от време артритът, в крайна сметка, ще доведе до деформации на засегнатите места.

Артрит може да се появи във всяка става на тялото. Но най-често се проявява  в гърба – особено в шията и долната част на гърба, заедно с коленете, пръстите и ръцете.

Прочетете и: Страхотни натурални средства при болка в ставите

Симптоми на артрит

болката е сред симптомите на артрит

Артрит е заболяване, което се проявява бавно и първият симптом може да е болка в ставите по време на физическа дейност, която изисква много усилия. Артрит в ръцете може да се появи след 50-годишна възраст. Смята се, че е свързан с генетична обусловеност, така че може да бъде наследен от някои членове на семейството.

По време на първата фаза на артрит ще изпитвате болка в ставите след всяко движение на засегнатата област, която се облекчава, след като си починете. Във втората фаза ще откриете, че усещате болка по време на физическа активност, както и по време на почивка. Периодите на болка ще станат по-дълги и тя ще се превърне в по-постоянно неприятно усещане.

Друг симптом на артрит е скованост в ставите, която пречи да движите засегнатия участък нормално. С  течение на времето ще започнете да изпитвате по-силна болка.

Предотвратяване

Артрит е заболяване, което може да бъде избегнато, ако започнете да включвате по-здравословни хранителни навици в ежедневието си и спрете да водите заседнал начин на живот. Важно е също така да предотвратите или намалите всякакви дейности, които изискват прекомерно физическо натоварване на ставите. Като например вдигане на тежки предмети.

Хората, които вече имат артрит, трябва да избягват движенията, които предизвикват болка. И да се опитват да прехвърлят напрежението върху ставите, които не са засегнати. Но дори и когато имате артрит е важно да правите някои леки и кратки упражнения. Без да оказвате натиск (което би могло да навреди). За тези стави може евентуално да си помогнете с патерици или бастун за намаляване на натиска. И накрая, препоръчваме да прилагате топло и студено върху засегнатите участъци. Така ще облекчите болката и ще дадете възможност за свободно движение.

Препоръчваме ви да прочетете и: 5 укрепващи коленете упражнения в домашни условия

превенция на артрит

Артрит е заболяване, което обикновено се проявява при по-възрастните хора, въпреки че има случаи и на ранна поява. Той пречи на свободното движение и нормалната активност на тези, които страдат от него. Той засяга ежедневните дейности и движения, води до генериране на силна болка и изтощение поради увреждането на хрущяла между костите. Артритът може да е израз на наследствено предразположение или просто резултат от живот, изпълнен с лоши навици.

Мерки за предотвратяване на артрита

Поддържането на добра диета и извършването на редовна физическа активност ще гарантира здравословен начин на живот и в по-напреднала възраст. Тези два ключови фактора не само са от съществено значение за предотвратяването на артрит, но и на много други заболявания, които засягат различни части на тялото. Важно е да обръщате внимание на храната, която консумирате. Както и на хранителните вещества, важни за тялото.

Необходимо е да помислите и за телесното си тегло по отношение на височината си. Така ще може да контролирате дневния прием на храна. Яжте достатъчно, за да позволите на тялото си да функционира правилно. Но не прекалявайте – ако имате наднормено тегло или страдате от затлъстяване, ще имате много повече проблеми по-късно в живота.