Как да излекуваме афтите с натурални средства

Подсушете добре засегнатата зона с кърпа или хавлия, нанесете няколко капки мед и оставете да действа директно върху раната възможно най-дълго.
Как да излекуваме афтите с натурални средства

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Афтите са неприятни и болезнени при консумация на храни с пикантни съставки, както и  при миенето на зъбите.

Те се появяват от вътрешната страна на устните, устата и небцето, а понякога и по езика и предизвикват сериозен дискомфорт. Опитайте с природни средства да облекчите болката от афтите и да ускорите лечението им.

Днес ви предлагаме точно тази информация за лечение на афтите и раничките по устата с помощта на натурални средства.

Какво трябва да знаете за афтите и раничките по устата

Те могат да имат бял или жълт цвят и да са изключително болезнени. Формират “кратер” около себе си, образувайки червен пръстен. Образуват се от вътрешната страна на устата. Понякога е налице една афта, а друг може да става дума за цяла група.

Афтите и раничките по устата са по-често явление при жените, отколкото при мъжете. Те са характерни за хора на всякаква възраст.

Раничките по устата се характеризират с:

 • Болка
 • Щипане
 • Подобни на кратер образувания
 • Парене

Основните причини за образуването на афтите са:

 • Отслабена имунна система, провокирана от заболяване или хранителни проблеми.
 • Нараняване на устата в резултата от носене на протези, невнимателно чистене на зъбите, хапане на устните и т.н.
 • Хормонални промени (при жените обикновено е свързано с менструалния цикъл).
 • Алергични реакции към храна, например кисели храни, цитрусови плодове или подправки.
 • Непоносимост към глутен.
 • Стрес.

Афтите често изчезват от само себе си, макар да можете да ускорите излекуването им с помощта на натурални средства.

Ако не забележите подобрение след 3 седмици, препоръчително е да се обърнете за консултация към лекар.

Натурални средства за лечение на афти и ранички по устата

На първо място трябва да сте сигурни, че страдате от афта, а не от гъбична инфекция. След това можете да пристъпите към приготвянето на някое от следните натурални средства, които ще облекчат симптомите, характерни за афтите и раничките по устата:

Пчелен мед

От вас се изисква да подсушите добре зоната, засегната от афта, като използвате кърпа или хавлия. След това нанесете няколко капки мед. Оставете меда да действа директно върху раната възможно най-дълго време.

Това средство е много ефикасно, поради антимикробните свойства  на пчелния мед. Повтаряйте процедурата колкото пъти пожелаете. В идеалния случай пчелният мед трябва да е на кристали, а не течен.

Градински чай

Отвара от градински чай за третиране на афти.

Това растение често се използва за приготвянето на натурални лекарства с цел третиране на различни рани по кожата, включително афти. Нека да използваме отвара от градински чай.

Съставки:

 • 1 чаена лъжица сушен градински чай
 • 1 чаша вода

Начин на приготовление:

Кипнете водата, в която предварително сте потопили градинския чай. Варете няколко минути. Свалете съда от котлона и оставете отварата да се охлади за 10 минути. Прецедете. Използвайте отварата, докато е топла. Изплакнете с нея устата, не я консумирайте. Повтаряйте процедурата няколко пъти дневно.

Лечение на афтите с водороден пероксид

Разтворете 1 част от водородния пероксид в 2 части вода (съотношението може да бъде и 1:1). Изплакнете устата с получената смес. Повтаряйте процедурата 3 пъти дневно. Това натурално средство може да предизвика известен дискомфорт, но е ефикасно.

Някои хора предпочитат да използват памучен тампон, с помощта на който директно да нанасят средството върху раната. Може да усетите леко парене, но това не бива да ви разколебава. Ефикасността на това средство е доказана.

Солена вода

Солената вода е ефикасна при афти

Това средство може да провокира известно раздразване, но работи.

Съставки:

 • 1 чаша вода
 • 1 шепа едра сол

Начин на приготовление:

Кипнете водата със солта, докато последната се разтвори. Оставете получената смес да се охлади. След това я използвайте за изплакване на устата. Повтаряйте процедурата 3 пъти дневно.

Алое вера

Това средство е безопасно и ефикасно. То притежава ценните свойства на алое вера – растение, което можете да отглеждате у дома.

В този случай, за да третирате афтите, трябва да използвате стъбло алое вера. Нарежете го по дължина. Нанасете директно върху раната и оставете да действа няколко минути. Това средство облекчава и редуцира болката мигновено, като освен това се бори с инфекцията.

Бирена мая

Бирената ма е отлично средство за третиране на афтите.

Това средство е отлично за третиране на афти. То редуцира бактериите в устата.

Съставки:

Начин на приготовление:

Смесете двете съставки. Трябва да направите паста. Подсушете зоната, където е афтата. Нанесете натуралното средство. Оставете да действа възможно най-дълго, след това изплакнете с топла вода.

Семена от грейпфрут

Можете да откриете екстракт в магазините за здравословно хранене или да отделите семена от грейпфрут. Този плод притежава антисептични свойства и се бори ефикасно с афтите.

Съставки:

 • 1 шепа семе от грейпфрут
 • 1 чаша вода

Пригответе отвара от двете съставки. Оставете я да се охлади. Прецедете и консумирайте. Повтаряйте процедурата няколко пъти дневно.

Ако изберете да приложите екстракта, дозата е 6 капки към 1/2 чаша топла вода.

Сода бикарбонат

Сода бикарбонат се бори с бактериите.

Содата бикарбонат е продукт, който се използва от хилядолетия като средство за лечение. Тя притежава много ценни свойства, едно от които е да се бори с вирусите и бактериите.

Съставки:

 • 1 чаена лъжица сода бикарбонат
 • 1 чаша топла вода

Начин на приготовление:

Разтворете содата бикарбонат в чаша вода. Използвайте получения разтвор, за да изплакнете устата. Задръжте за известно време течността в устата си. Повтаряйте тази процедура няколко пъти дневно.

Ябълков оцет

Този оцет притежава сходни свойства с тези на содата бикарбонат. Той може бързо да излекува афтата. По време на лечението ще усетите леко парене.

Съставки:

Начин на приготовление:

Смесете съставките. Изплаквайте устата няколко пъти дневно, докато афтите изчезнат.

В дните, в които ви мъчат афти, можете да консумирате суров лук и чесън. Те притежават мощни антибактериални свойства.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Tuft, L., Girsh, L. S., & Ettelson, L. N. (1961). Canker Sores. JAMA: The Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.1961.03040100088027
 • Scully, C., & Porter, S. (2008). Oral mucosal disease: Recurrent aphthous stomatitis. British Journal of Oral and Maxillofacial Surgery. https://doi.org/10.1016/j.bjoms.2007.07.201
 • LAWRENCE C. SCHNEIDER AND ADINA E. SCHNEIDER. (1998). Diagnosis of Oral Ulcers. The Mount Sinai Journal of Medicine, New York.
 • Eisbruch, A., & Sapir, E. (2015). Supportive Care Editorial Touch MEdical MEdia Reducing Mucositis by Antiviral/Antibacterial/ Mucosal Coating Agents Mucositis—Supportive Care During Radiotherapy or Chemoradiotherapy of Head and Neck Cancer. Citation: Oncology & Hematology Review. https://doi.org/10.17925/OHR.2015.11.01.50

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.