5 домашни средства за лечение на херпеси

Още щом забележите първи признаци за поява на херпес, ще бъдете подготвени да се справите с него. В крайна сметка вече разполагате в дома си с всички тези средства!
5 домашни средства за лечение на херпеси
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 25 август, 2022

Неприятните херпеси са непредсказуеми и смущаващи неразположения. За щастие, не представляват сериозен риск за здравето ви, но въпреки това никой не желае да бъде  с такава неприятна рана на устната.

Освен това, особено в началото на появата си, те причиняват парене и болка, които ви пречат да се храните и да говорите спокойно.

Като добавим и необходимостта от употребата на кремове и мехлеми, които понякога влошават състоянието им, става разбираемо как нещо толкова незначително и доброкачествено може да създаде такъв дискомфорт.

Водили са се много дебати за произхода на херпесите. За съжаление, истината е, че това е вирус, който ще имате до края на живота си.

Това не означава обаче, че ще страдате непрекъснато от херпеси. Може дори да имате вируса, без изобщо да са налице симптомите му.

Появят ли се веднъж обаче, най-вероятно ще ви притесняват повече от веднъж в живота ви. Това, което отключва появата на херпеси е:

 • Стрес
 • Отслабена имунна система
 • Внезапни температурни промени
 • Треска

В такива случаи повечето хора използват готови мехлеми за нанасяне върху засегнатите зони. Можете обаче да се възползвате от някои домашни средства, за да се справите с херпесите.

Най-добрите домашни средства срещу херпеси

1. Натъркайте херпеса с чесън

чесън като средство срещу херпеси

Може и да ви звучи странно, но в действителност е логичен вариант.

Чесънът притежава впечатляващи антибиотични и противовирусни свойства. По тази причина втриването на чесън върху херпеса е изключително ефикасно решение на проблема.

Не се притеснявайте, ако ви щипе в началото – това неудобство няма да трае дълго време и ще ви помогне да се отървете от неприятния херпес.

2. Мляко

Херпесите се появяват вследствие на херпес симплекс вирус. Един от факторите, които го отключват, е небалансираното хранене.

Трябва да знаете, че си набавяте две основни аминокиселини чрез храната, която консумирате: лизин и аргинин.

Лизинът предпазва от образуване на херпеси, докато аргининът подхранва вируса и довежда до повторното му активиране.

Млякото е богато на лизин, затова е изключително ефикасно средство за облекчаване на херпесите и за предотвратяване на появата им.

Какво трябва да направите?

 • За да се възползвате от свойствата на млякото, потопете парченце памук в него и нанесете върху засегнатата зона. Правете това редовно, докато премахнете херпеса.
 • Този метод за отстраняване на херпеси може да ви се стори по-приемлив, имайки в предвид, че не е придружен от остра миризма, както чесъна.

Въпреки това и двата метода са ефикасни.

3. Алое вера

алое вера срещу херпеси

Гелът от алое вера може да ви помогне да изсушите и излекувате херпеса. За да постигнете желания ефект, може да се възползвате от два варианта.

Може да си закупите алое от био магазина и да го нанесете с помощта на памучен тампон.

Ако обаче имате такова растение вкъщи, трябва само да разрежете едно листо и да наложите гела от вътрешността му върху херпеса.

За нула време тази лесна техника ще ви помогне да се отървете от херпеса без излишните химикали, миризми и болки.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да приготвим домашен гел от алое вера

4. Трапезна сол и вода

Този метод изисква малко повече усилия, но за сметка на това е изключително ефикасен. Както вероятно знаете, солта притежава необикновени лечебни свойства, така че не забравяйте за нея!

Какво трябва да направите?

 • Навлажнете пръста си и сложете щипка сол на върху му.
 • Поставете пръста си върху херпеса за две минути.
 • Намокрете парче памук с топла, подсолена вода и го притиснете върху устните си за няколко минути.
 • Правете процедурата до премахване на проблема.

5. Увеличете приема си на витамини С и Е

плодове с витамин С срещу херпеси

Комбинацията от пълноценно хранене и гореспоменатите средства е най-добрият ви вариант.

За да ускорите възстановяването си и да подсилите имунната си система, трябва да увеличите консумацията си на следните храни:

В специализираните магазини можете да си закупите и чист витамин Е, който да прилагате директно върху устните си.

Съветваме ви да спазвате режим на хранене, съдържащ изобилие от тези витамини, за да се предпазите от появата на херпеси, особено при смяната на сезоните.

С помощта на тези лесни съвети лекуването на херпеса ще бъде много по-безболезнен процес за тялото ви. Освен това няма да ви се налага да ходите до аптеката, за да започнете лечението.

Още щом забележите първи признаци за поява на херпес, ще бъдете подготвени да се справите с него. В крайна сметка вече разполагате в дома си с всички тези средства.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Weber, N. D., Andersen, D. O., North, J. A., Murray, B. K., Lawson, L. D., & Hughes, B. G. (1992). In vitro virucidal effects of Allium sativum (garlic) extract and compounds. Planta Medica. https://doi.org/10.1055/s-2006-961504
 • Snoussi, M., Trabelsi, N., Dehmeni, A., Benzekri, R., Bouslama, L., Hajlaoui, B., … Papetti, A. (2016). Phytochemical analysis, antimicrobial and antioxidant activities of Allium roseum var. odoratissimum (Desf.) Coss extracts. Industrial Crops and Products. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2016.05.048
 • Das, S. (2011). Exploitation of antiviral activity of traditionally used medicinal plants. Journal of Antivirals and Antiretrovirals.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.