Висока пикочна киселина: 5 често срещани причини

Някои храни и определени навици могат да доведат до високи нива на пикочна киселина. Разберете какви могат да бъдат причините за това състояние в статията по-долу.
Висока пикочна киселина: 5 често срещани причини
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Знаете ли кои са причините за появата на висока пикочна киселина?

Високата пикочна киселина в кръвта се нарича хиперурикемия. За да поддържате нормални нива, трябва да намалите приема на определени храни, храни, богати на пурини. Излишъкът от тази киселина се отделя чрез урината или преминава през червата. В противен случай може да се натрупа в ставите и да образува кристали.

Нормалните нива на пикочна киселина са: 2,4 до 6,0 mg / dL за жените и между 3,4 и 7,0 mg / dL за мъжете. Високите нива на пикочна киселина могат да бъдат вредни за вашето здраве. Важно е да поддържате нормални нива или да ги намалите, ако са по-високи, отколкото би трябвало да бъдат.

Причините за висока пикочна киселина

Една трета от общата пикочна киселина, която съществува в човешкото тяло, идва от храната и напитките, които са богати на пурини. Другите две трети се произвеждат естествено от тялото. Ето защо е важно да знаете причините за наличието на твърде много от тази киселина.

1. Лоша диета – причина за висока пикочна киселина

лоша диета

Въпреки че това не е единствената причина, тя е много важен фактор за контролиране на това заболяване. Консумацията на храни, богати на пурини като месо, карантия, риба, колбаси или бургери, води до по-високи нива на пикочна киселина. Също така, консумацията на много сол не е препоръчителна.

2. Рафинирана захар

Яденето на много храни, богати на захар, като сладкиши, сладкарски изделия, напитки богати на захар, преработени плодови сокове или шоколадови бонбони, също могат да причинят този проблем.

Други храни, които са богати на захароза и фруктоза, също могат да повишат нивата на пикочната киселина. Затова най-добре е да ги избягваме. Опитайте се да се придържате към диета, базирана на плодове и зеленчуци.

3. Прием на алкохол – причина за висока пикочна киселина

алкохол, цигари и висока пикочна киселина

Пиенето на алкохолни напитки може да доведе до проблеми с чернодробната метаболизация на пикочната киселина, което води до натрупване на алкохол в организма и повишаване на нивата на пикочната киселина. Това може да повлияе негативно на чревната флора и да намали количеството на полезните бактерии, присъстващи в червата.

4. Диуретични лекарства

Тези лекарства увеличават производството на урина, за да контролират високото кръвно налягане. Трябва да знаем обаче,  че с него бъбреците елиминират повече вода, увеличавайки риска от хиперурикемия поради неспособността на бъбреците да я обработват.

5. Затлъстяването или наднорменото тегло

наднормено тегло

Теглото влияе върху риска от развитие на подагра – заболяване, което се появява, когато пикочната киселина се натрупва и образува кристали в ставите. Това е така, защото затлъстяването, хипертонията и диабетът увеличават производството на пикочна киселина в организма и затрудняват обработването и процеса, при който тя се отделя.

Препоръки за хранене

Ако нивата ви на тази киселина са само малко по-високи, можете лесно да ги контролирате с промени в диетата си. Например, храни, които съдържат много фибри, могат да намалят нивата на пикочната киселина в кръвта и да спомогнат абсорбцията и от червата.

Храни, богати на фибри:

 • Овес
 • Спанак
 • Броколи
 • Храни богати на антиоксиданти: горски плодове, домати, грозде, червено цвекло.
 • Пълнозърнести храни. Препоръчително е да ядете повече пълнозърнести храни и да избягвате въглехидрати, като бял хляб или сладки, тъй като те не съдържат много полезни хранителни вещества.

Избягвайте следните храни и напитки:

 • Трансмазнини: Мазнините увеличават триглицеридите, които се натрупват в артериите и могат да причинят инфаркт.
 • Захар. Сладкарските продукти също съдържат голямо количество наситени мазнини и не са полезни за вашето здраве.
 • Алкохол. Това е така, тъй като той засяга елиминирането на пикочната киселина от организма. Също така трябва да намалите консумацията на месо, пиле и риба, тъй като животинските протеини повишават нивото на пикочната киселина в организма.

Други съвети

Пийте много вода: Важно е да увеличите приема на течности, преди всичко приема на вода, за да спомогнете елиминирането на пикочната киселина чрез урината. Препоръчваме ви да пиете 2 до 3 литра вода на ден. Също:

 • Избягвайте твърде много сол, за да предотвратите задържане на течности.
 • Придържайте се към диета, базирана на плодове и зеленчуци.
 • Намалете консумацията на червено месо и колбаси.
 • Избягвайте алкохола.
 • Тренирайте редовно – за по-добро здраве и за да избегнете проблеми със ставите.
 • Опитайте се да поддържате здравословно тегло.
 • Увеличете приема на витамин С. Препоръчителното количество е 500 mg, за да се намали нивото на пикочната киселина.

И накрая, добавете чай или билкови отвари, например от хвощ или зелена коприва, които се препоръчват за подобряване на бъбречната функция.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Harris, M. D., Siegel, L. B., & Alloway, J. A. (1999). Gout and hyperuricemia. American Family Physician. http://doi.org/10.1177/089719009901200406
 • Villegas, R., Xiang, Y. B., Elasy, T., Xu, W. H., Cai, H., Cai, Q., … Shu, X. O. (2012). Purine-rich foods, protein intake, and the prevalence of hyperuricemia: The Shanghai Men’s Health Study. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases. http://doi.org/10.1016/j.numecd.2010.07.012
 • Bomback, A. S., Derebail, V. K., Shoham, D. A., Anderson, C. A., Steffen, L. M., Rosamond, W. D., & Kshirsagar, A. V. (2010). Sugar-sweetened soda consumption, hyperuricemia, and kidney disease. Kidney International. http://doi.org/10.1038/ki.2009.500

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.