Как да облекчим симптомите на тендинит по естествен начин

Тендинитът или възпалението и подуването на сухожилията може да спре физическата ви активност. Но има естествени лекове за този досаден здравословен проблем!
Как да облекчим симптомите на тендинит по естествен начин
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 11 август, 2023

Търсите начини за облекчаване на тендинит?

Тендинитът се проявява главно като възпаление или подуване на сухожилията, които са влакнести структури в телата ни, които свързват мускулите с костите. В тази статия ще ви дадем няколко съвета как да облекчите болката и проблемите при тендинит.

Този проблем може да попречи до голяма степен на ежедневната ни дейност. Въпреки че през по-голямата част от случаите е свързан с нараняване или натоварване, заболяването има тенденция да се развива с напредване на възрастта. Сухожилията губят първоначалната си еластичност и се появяват дегенерации, наричани още „тендиноза“. Лечението на тендинит не трябва да бъде сложно.

Къде се появява тендинит?

В нашето тяло има толкова много основни структури, които изпълняват важната функция за свързване на мускула с костта и тендинит може да се появи във всяка от тях. Трябва да се отбележи обаче, че това заболяване обикновено се появява в следните области:

 • Лакът
 • Пета (Ахилесов тендинит )
 • Китка на ръката
 • Рамене

Какви са причините?

Средства за облекчаване на тендинит
В нашето тяло има много основни структури, които изпълняват важната функция да свързват мускули с кости и тендинит може да се появи във всяка от тях.
 • Удари или наранявания, които пряко засягат сухожилието
 • Леки наранявания, които след това са последвани многократно от определена напрегната дейност, в крайна сметка причинявайки нараняване
 • Прекомерна работа върху определена част от тялото ни до степен, че тя да пострада от прекомерна употреба
 • Определени инфекции
 • Ревматични заболявания, включително диабет
 • Стареене, при което сухожилието вече няма необходимата еластичност.

Симптоми на тендинит

 • Болка и възпаление на засегнатата област, особено когато се опитвате да се разтегнете
 • Силна болка през нощта
 • Понякога тази болка може да се обърка с изкълчване или фрактура на костта.

Вашият лекар е този, които ще ви постави точна диагноза и ще ви назначи най-добрия курс на лечение. Има специфични тестове, за да се определи дали имате тендинит.

Все пак винаги е добре да знаем как да предотвратим определени заболявания или наранявания, които по-късно могат да се отразят неблагоприятно на качеството ни на живот. В следващия раздел ви предлагаме няколко прости средства, които да ви помогнат да се справите с тендинит.

Тези техники могат да осигурят облекчение от болката, както и някои начини за по-добро подхранване на тялото си с цел поддържане на сухожилията здрави и еластични, като ви помагат да се справите по-добре с това досадно страдание.

Болката в ставите може да бъде свързана с болка в сухожилията. Научете повече за намирането на облекчение тук: Желатинът е най-добрият приятел на ставите

Начини за облекчаване на тендинит външно

Начини за облекчаване на тендинит
Компресиращата превръзка върху цялото стъпало, освен обездвижване с почивка, е добър начин за почивка на тази става.

1. Дайте почивка на засегнатата област

Важно е да обездвижите възпалената част на тялото си – било то рамото, китката или петата – за няколко дни, така че движението да не нарушава засегнатото сухожилие.

Понякога лекарят може да постави гипс, но това не е необходимо, ако можете да продължите да почивате и да се въздържате от всякаква дейност, която може да причини повече щети.

2. Горещо и студено за облекчаване на тендинит

Торбичките с лед са чудесен начин за намаляване на възпалението – редувайте ги с топли компреси (без да изгаряте засегнатата област).

Можете също да си направите запарка от лайка и да си направите превръзка, напоена с течността, върху засегнатото място. Това е изключително полезно средство за намаляване на възпалението.

3. Алое Вера

Отличен регенератор, алоето успокоява възпаленията и е идеално за тези видове наранявания.

Вземете две-три листа от растението, изцедете сока и го разбъркайте с половин чаша гореща вода, докато се получи нещо като топло пюре. Направете компрес със сместа и нанесете върху зоната, където имате тендинит.

4. Бани със сол и оцет за облекчаване на тендинит

Загрейте водата и я поставете в съд с едра сол и чаша оцет и накиснете засегнатата област в нея за 15 или 20 минути. Можете да повтаряте това три пъти на ден. Малко по малко ще усетите подобрение.

5. Масажи със спирт и розмарин

Розмаринът е отлично средство за облекчаване на възпалението, а освен това притежава антиревматично, антисептично, кардиотонично действие.

Можете да направите тоник с 25 грама розмарин, смесен с 250 куб. см етилов спирт, като поставите сместа в тъмна бутилка с херметично затваряне.

Оставете да престои една седмица, след което прецедете течността. Така ще разполагате с отличен тоник за масаж на засегнатата област. Просто е.

Как да облекчим тендинита вътрешно

Върбова кора за облекчаване на тендинит

Кората от върба действа като аспирин. Можете да използвате два грама от изсушената кора в запарка с чаша вода. Една чаша на ден е достатъчна. (Не приемайте кора от върба, ако сте алергични към аспирин.)

Ехинацея

Ехинацеята е мощно противовъзпалително средство, което много умело помага при наранявания на мускулите и сухожилията. Може да се приема и под формата на инфузия. Опитайте една супена лъжица от изсушената билка с чаша вода. (До 2 чаши на ден!)

Храни, богати на магнезий и силиций

Магнезият и силицият са отлични помощници за регенерацията на мускулите и сухожилията. Те могат да бъдат открити в бадемите, соята, спанака, марулята, аспержите и др.

Ананас

И накрая, ананасът е чудесен плод за облекчаване на болката при тендинит и предотвратяване на възпалението в сухожилията. Обикновено се използва от спортисти за предотвратяване на наранявания и успокояване на мускулни болки.

Поради тази причина би било много полезно да го направите част от салатите си. Ако е възможно, опитайте да го смесите с парченца папая – тази комбинация ще ви помогне да облекчите неудобствата и усложненията при тендинит и ще ви върне към ежедневието ви!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.