Ще бъдете изненадани от тези 3 ползи на динята
Има някои храни, които наистина са дар на природата. Освен страхотния им вкус, те са полезни за нашето тяло с техните невероятни свойства и висока хранителна стойност. Динята е в тази категория. Открийте предимствата й в тази статия.
Динята има високо съдържание на антиоксиданти, хранителни вещества и витамини А и С. Ще ги откриете в сокове и като допълнение към ястия. Също така съдържа лиопин и бета каротин, две вещества, които спомагат за предотвратяването и лечението на рака.
Колкото по-узряла е, толкова повече ползи има за вашето здраве. Деветдесет процента от зрялата диня се състои от вода. Поради това тя е плод, който е полезен при лечението на състояния като тежка дехидратация, бъбречни проблеми и анемия.
В тази статия предлагаме 3 от многото предимства на този прекрасен плод.
Някои от невероятните предимства на динята
1. Укрепва сърцето
Динята съдържа цитрулин, който се превръща в аргинин. Тези две аминокиселини допринасят за състоянието на артериите, ефективния кръвен поток и общата сърдечно-съдова функция.
Аргининът и цитрулинът са необходими за производството на азотен оксид. Това допринася за еластичността на артериите и кръвоносните съдове.
Вижте още: Чеснова супа за здраво сърце
2. Подобрява еректилната дисфункция
Въпреки, че звучи изненадващо, динята има сходни свойства с тези на дилататорите на кръвоносните съдове. Те се използват за лечение на дисфункция на кръвоносните съдове.
Проблемът с този плод обаче е, че няма точни количества, които да се използват, за да се подобри това състояние.
Независимо от това, този потенциал на динята е обещаващ за тези, които се опитват да окажат влияние върху тази дисфункция.
3. Придава отлична хранителна стойност
Динята е добре известна като диуретик и за способността й да хидратира. Въпреки това, малко се знае за нейната изключителна хранителна стойност.
Освен невероятния си вкус, този плод съдържа големи количества множество хранителни вещества. Това му придава отлична хранителна стойност като на малко други плодове.
Само 100 гр. диня съдържат следните хранителни вещества:
- Въглехидрати 8 гр.
- Протеини 6 гр.
- Мазнини 2 гр.
- Калории 30 гр.
- Фибри 5 гр.
- Витамин А 570 IU
- Калий 112 мг.
- Магнезий 11 мг.
- Желязо 2 мг.
- Други витамини: B1, B2, B3 и B6
- Други минерали: манган и фосфор
Това не означава, че количествата, които консумираме, са много по-високи от тази малка част. Това количество показва ползата, която този екзотичен плод може да предложи на нашето тяло. Поради това динята се препоръчва и се консумира от спортисти, особено състезатели с висока производителност.
След като научихте невероятните предимства на динята, най-вероятно ще гледате на нея по различен начин. Ще започнете да я консумирате, като осъзнавате всички предимства, които може да ви предложи. Най-важното е да я включите в ежедневната си диета като много полезна храна.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Sadlon, A. E., & Lamson, D. W. (2010, April). Immune-modifying and antimicrobial effects of eucalyptus oil and simple inhalation devices. Alternative Medicine Review.
- Wang, H., Zhang, L., Jiang, N., Wang, Z., Chong, Y., & Fu, F. (2013). Anti-inflammatory effects of escin are correlated with the glucocorticoid receptor/NF-κB signaling pathway, but not the COX/PGF2α signaling pathway. Experimental and Therapeutic Medicine, 6(2), 419–422. https://doi.org/10.3892/etm.2013.1128
- Wang L, Yang R, Yuan B, Liu Y, Liu C. The antiviral and antimicrobial activities of licorice, a widely-used Chinese herb. Acta Pharm Sin B. 2015;5(4):310–315. doi:10.1016/j.apsb.2015.05.005
- Patrakar, R., Mansuriya, M., & Patil, P. (2012). Phytochemical and pharmacological review on Laurus Nobilis. INTERNATIONAL JOURNAL OF PHARMACEUTICAL AND CHEMICAL SCIENCES, 3(7), 255–258.
- Krup et al., J. Pharmacological Activities of Turmeric (Curcuma longa linn): A Review. Homeop Ayurv Med 2013; 2: 4. http://dx.doi.org/10.4172/2167-1206.1000133
- Chang-Mo O, In-Hwan O, Bong-Keun C, et al. Consuming green tea at least twice each day is associated with reduced odds of chronic obstructive lung disease in middle-aged and older korean adults. The Journal of Nutrition. 2018; 148(1): 70–76.