Шест полезни съвета за предотвратяване на болката в бедрата

Въпреки че някои упражнения могат да бъдат много полезни за предотвратяване на болката в бедрата, трябва да вземете под внимание как реагира тялото ви на тях и да спрете да ги правите, когато усетите дискомфорт.
Шест полезни съвета за предотвратяване на болката в бедрата
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Solimar Cedeño

Последна актуализация: 09 август, 2022

Болката в бедрата е често срещано състояние, което може да бъде предизвикано от няколко фактора. Ако изпитвате дискомфорт или неразположение, разгледайте тези шест съвета за предотвратяване на болката в бедрата.

Преди всичко е важно да се знае, че точното място на болката в бедрата може да помогне да се открие причината за появата й. Тази болка може да бъде предизвикана от възпаление в тазобедрената става, което води до болка във вътрешната страна на бедрото или слабините.

Ако дискомфортът е разположен от външната страна на бедрото, горната част на бедрото или във външната страна на задните части, то тогава е свързан с мускулни проблеми. По принцип този тип неразположение е провокирано от възпаление на мускулите, сухожилията и други меки тъкани в областта на ставата.

Болката в бедрата може да бъде причинена и от някои заболявания и състояния в други части на тялото, като например кръста. Едно от най-честите е артрит или износване и разкъсване на ставите.

Бедрата са важна част от тялото, тъй като те съединяват торса на тялото с долните крайници и осигуряват стабилност при ходене. Ето защо, ако почувствате напрежение или прещракване в тази зона, може да приложите следните съвети за предотвратяване на болката в бедрата.

Съвети за облекчаване на болката в бедрата

1. Следвайте балансирана диета

Балансираната диета е важна за укрепване на костите и ставите. Консумирайте храни, които са богати на желязо и фосфор, като например риба, тъй като те помагат за подсилване на ставите.

Също така увеличете приема си на витамини A, C и D, защото те съдействат за синтеза на колаген.

По-долу са изброени някои от най-препоръчителните плодове и зеленчуци, които намаляват подуването на ставите:

 • Цитрусови плодове
 • Манго
 • Ананас
 • Моркови
 • Пъпеш
 • Ягоди
 • Артишок
 • Чесън

2. Приемайте магнезий и витаминни добавки

Магнезий за болката в бедрата

Магнезият е четвъртият най-разпространен минерал в клетките след калция, фосфора и калия. Той ви помага да произвеждате енергия и синтезира протеини и мазнини. Магнезият е необходим за съкращаване и отпускане на мускулите, за извършване на функциите на нервната система и за подпомагане на метаболизма ви.

Има и някои витаминни добавки, които са полезни при износване и разкъсване на бедрата, като например глюкозамин сулфат. Това е натурален начин за укрепване на тази част от тялото и на хрущяла като цяло.

Консултирайте се с лекаря си, преди да започнете прием.

3. Бъдете физически активни, за да предотвратите болката в бедрата

Упражнения за болката в бедрата

Тренировките са необходими за поддържане на тялото здраво и за предотвратяване на болката в бедрата.

Просто упражнение като правенето на мост сутрин, кара мускулите ви да работят и ги активира. Освен това може да ви помогне да поддържате правилна стойка през деня.

Ако страдате от артрит или бурсит, избягвайте да извършвате упражнения с високо натоварване. Тичането и скачането могат да влошат болката в бедрата, тъй като натискът ще предизвика подуване на ставите. При тези състояния ходенето е по-добрият вариант.

4. Укрепете мускулите на бедрата

Укрепването на бедрените мускули е важно за предотвратяване на болката в бедрата, тъй като те ще ви осигурят стабилност при ходене. Ако имате остеоартрит на бедрото, опитайте да подсилите мускулите от външната страна на бедрото, за да получите по-добра опора.

Мускулите от вътрешната страна на бедрото също оформят друга група мускули, която помага за поддържане на бедрата.

 • За целта легнете по гръб, поставете топка между коленете си и стиснете.
 • Използвайте футболна топка или друга подобна, която не е твърде еластична при натиск.
Укрепване на мускулите

5. Разтягащи упражнения за предотвратяване на болката в бедрата

Може да облекчите болката, предизвикана от бурсит, чрез разтягане на бедрените мускули, които се намират на върха на бурсата, която е част от тазобедрената става.

 • Застанете на едно коляно (на болезнения крак), хванете се за нещо стабилно, за да поддържате равновесие.
 • Наклонете таза напред, стягайки същевременно мускулите на задните части.
 • След това се наведете към засегнатата част на бедрото (например наляво, ако коленичите на десния си крак).
 • Трябва да усетите разтягане в горната част на тазобедрената става.
 • Задръжте в тази позиция в продължение на 30 секунди и повторете веднъж или два пъти.

6. Вслушайте се в тялото си

Ако имате артрит или бурсит, вероятно сте забелязали, че тренировките могат да ви помогнат за облекчаване на болката. Въпреки това, кога е нужно да погледнете на болката в бедрата като знак да прекратите упражненията или да извършвате някаква друга физическа активност?

Ако бедрото започне да ви боли по време на определено упражнение и болката остане в продължение на няколко часа или дори дни, значи ставите ви имат нужда от почивка. Нормално е да почувствате болка в деня след тренировката, но тази болка не бива да продължава по-дълго или да се влошава.

Лесно е да предотвратите болката в бедрата. Трябва единствено да обърнете внимание на тялото си и да заздравите мускулите и ставите си. Бедрата са опората на краката, така че освободете напрежението и следвайте тези прости съвети, за да се погрижите добре за бедрата си.

Независимо от това трябва задължително да се консултирате с лекаря си, ако болката е силна и не отшумява.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Enfermedades. Artrosis de Cadera. Sociedad Española de Reutamología. Fundación Española de Reumatología.
 • Dolor de cadera. [Online] Available at: www.smo.edu.mx/consulta/descargas/cadera02_dolor_cadera.pdf

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.