Салвия и мед за лечение на порязвания и ожулвания

Комбинацията салвия и мед, за която ще ви разкажем в днешната статия, е антисептично средство, което можете да използвате за лечението на малки порязвания и ожулвания. Научете как да си приготвите това натурално средство у дома от следващите редове!
Салвия и мед за лечение на порязвания и ожулвания

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Използвате ли салвия и мед при порязвания?

Има различни методи за лечение на порязвания и ожулвания, в зависимост от това колко сериозни са нараняванията. Повечето пъти раните минават от само себе си, ако са повърхностни и кожата е почиствана. А можете да опитате и различни натурални средства за ускоряване на процеса

Някои натурални продукти, като салвия и мед, притежават антисептично и антимикробно действие, предпазващи кожата от инфекции. И двата продукта съдържат антиоксиданти и основни хранителни вещества, спомагащи зарастването.

Разберете как да ги използвате от следващите редове!

Салвия и мед за лечение на порязвания и ожулвания

Порязванията и ожулванията се появяват при нараняване на част от кожата. Често са съпроводени с кървене, зачервяване и болка. Могат да се възпалят и да доведат до поява на други симптоми като гной и подуване. Но, ако бъдат лекувани правилно, процесът на зарастване е бърз и обикновено не е свързан с усложнения.

За щастие днес има много опции за третиране предпазващи кожата при появата на такива повърхностни рани. Повечето от тези средства са фармакологични, но и има и редица полезни натурални продукти.

Като домашното средство със салвия и мед, за което ще ви разкажем днес. И двете съставки са известни с антисептичното си и лечебно действие. Тази комбинация е перфектната алтернатива за дезинфекциране на наранената кожа, намалявайки риска от инфекция. То спомага и успокояването на възпалението и облекчава подуването около раната.

Редица натурални средства спомагат предотвратяване възпалението на кожата.

Това средство със салвия и мед е натурален антисептик за лечение на повърхностни порязвания и ожулвания.

Полезните качества на салвията в лечението на порязвания и ожулвания

Салвията е едно от лечебните растения, което може да помогне в лечението на порязвания и ожулвания благодарение на антисептичните си и антимикробни качества. Използва се в натуралната медицина още от древността, заради способността си да предотвратява развитието на бактерии и други патогени.

Прилагано външно, растението не само намалява риска от инфекция на изложените места, но и спомага възстановяването на тъканите за оптималното им зарастване.

Полезните качества на меда в лечението на порязвания и ожулвания

Органичният мед е едно от най-използваните и добре познати алтернативни средства за лечение на порязвания и ожулвания. Заради антибиотичното си, противогъбично и антисептично действие, той е отлична опция за предпазване и лечение на инфекции.

От друга страна локалното му използване подобрява здравето на кожата, тъй като има овлажняващо действие и спомага възстановяването на увредените тъкани на раната. Медът има успокояващо действие и помага при изгаряния, сърбеж и болка.

Как да си приготвите това натурално средство със салвия и мед

Заради антибиотичното си и антимикробно действие, това домашно средство може да предотврати появата на инфекции при по-леките наранявания. А освен това има овлажняващо и лечебно действие.

Това натурално средство за лечение на порязвания и ожулвания се приготвя лесно. Освен това няма да откриете трудно необходимите ви съставки в повечето магазини и билкови аптеки. Най-важното е да се уверите, че ще си купите 100% органичен мед, тъй като другите видове мед не са със същите хранителни качества и действие.

Съставки

 • 2 супени лъжици изсушена салвия на прах (30 г)
 • 4 супени лъжици органичен мед (60 г)

Необходими пособия

 • Стерилно стъклено бурканче
 • Дървена лъжица

Препоръчваме ви да прочетете и: 6 лечебни свойства на меда

Начин на приготвяне

 • Първо натрошете няколко листа салвия на фин прах. Ако искате можете да си купите салвия на прах от билкова аптека.
 • Изсипете салвията на прах в стерилното бурканче.
 • След това добавете супените лъжици мед и разбъркайте сместа с дървената лъжица.
 • Когато сместа е готова, затворете бурканчето и го оставете на хладно, тъмно място за 24 часа.
 • След това можете вече да използвате готовото натурално средство.

Начин на използване

 • Почистете добре раната и след това нанесете от сместа със салвия и мед.
 • Нежно масажирайте мястото и оставете сместа да попие 20-30 минути.
 • След това се измийте с топла вода.
 • Нанасяйте сместа два-три пъти дневно, докато кожата зарасне напълно.

Внимание: Избягвайте използването на това средство върху отворени порезни рани и ожулвания. По-сериозните наранявания трябва да бъдат третирани от специалист възможно най-скоро. Затова, ако раните ви изглеждат по-сериозни, отидете веднага на лекар.

Присъства ли това натурално лекарство в аптечката ви за първа помощ? След като вече знаете как да си го приготвите, дръжте го подръка, за да го използвате за лечението на по-леки наранявания. Сместа може да бъде съхранявана в рамките на един до два месеца в хладилник или на хладно място.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Karimzadeh, S., & Farahpour, M. R. (2017). Topical application of Salvia officinalis hydroethanolic leaf extract improves wound healing process. Indian Journal of Experimental Biology55(2), 98–106.
 • McLoone P, Oluwadun A, Warnock M, Fyfe L. Honey: A Therapeutic Agent for Disorders of the Skin. Cent Asian J Glob Health. 2016;5(1):241. Published 2016 Aug 4. doi:10.5195/cajgh.2016.241
 • Yaghoobi R, Kazerouni A, Kazerouni O. Evidence for Clinical Use of Honey in Wound Healing as an Anti-bacterial, Anti-inflammatory Anti-oxidant and Anti-viral Agent: A Review. Jundishapur J Nat Pharm Prod. 2013;8(3):100–104.
 • Minden-Birkenmaier BA, Bowlin GL. Honey-Based Templates in Wound Healing and Tissue Engineering. Bioengineering (Basel). 2018;5(2):46. Published 2018 Jun 14. doi:10.3390/bioengineering5020046
 • Lordani TVA, de Lara CE, Ferreira FBP, et al. Therapeutic Effects of Medicinal Plants on Cutaneous Wound Healing in Humans: A Systematic Review. Mediators Inflamm. 2018;2018:7354250. Published 2018 Apr 1. doi:10.1155/2018/7354250

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.