8 практически съвета за предпазване от киселинен рефлукс

За предпазване от киселинен рефлукс е добре да носите широки дрехи, които да не притискат стомаха, тъй като тесните могат да увеличат натиска върху тази част от тялото.
8 практически съвета за предпазване от киселинен рефлукс
Nelton Abdon Ramos Rojas

Прегледано и одобрено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Говорим за киселинен рефлукс, когато стомашните киселини се върнат към хранопровода и устата. Често се описва като усещане за парене в горната част на стомаха. Нерядко е придружен от болка в гърдите, киселини и затруднено преглъщане. Ето защо в тази статия искаме да ви дадем 8 практични съвета за предпазване от киселинен рефлукс.

Причината за появата му е отслабването или нарушеното функциониране на езофагеалния сфинктер, мускул, чиято основна задача е да задържа храната и течностите в стомаха.

Въпреки че рефлуксът не е типичното заболяване и може да се проявява периодично, трябва да се вземат определени мерки за предотвратяването на появата му.

Имайки в предвид, че много фактори могат да лежат в основата му, в тази статия искаме да споделим с вас осем съвета за предпазване от киселинен рефлукс.

Опитайте ги!

1.Предпазване от киселинен рефлукс: избягвайте дразнещи храни

За да се предпазите от киселинен рефлукс трябва да се замислите как и с какво се храните. Истината е, че вредните навици са основната причина за честите прояви на рефлукс.

Приемът на големи порции храна, както и комбинацията на неподходящи храни, често водят до появата на киселини и дразнят стомаха.

Ето защо най-добре ограничете приема си на следните храни:

 • Преработени меса
 • Бяло брашно
 • Сладкиши и тестени изделия
 • Пикантна храна
 • Консервирани продукти
 • Храни с високо съдържание на сол

2.Отслабнете

Хората с наднормено тегло са предразположени към по-чести прояви на киселинен рефлукс.

Причината за това са излишните килограми оказващи допълнителен натиск върху стомаха, което често води до връщането на киселини в хранопровода.

 • Поддържането на здравословно телесно тегло спомага храносмилането и така намалява риска от поява на рефлукс.

3.Спрете цигарите

Пушачите трябва да спрат цигарите, ако искат да контролират излишното количество киселини в стомаха и хранопровода.

Токсините в цигарите намаляват образуването на слюнкавещество, неутрализиращо стомашните киселини.

Освен това киселините дехидратират устата и гърлото, което би довело до още повече проблеми при евентуална поява на рефлукс.

4.Носете удобни дрехи

Въпреки че много хора не обръщат внимание на този проблем, носенето на тесни дрехи също може да се окаже фактор за хората страдащи от рефлукс.

Тесните дънки, колани и някои блузи повишават натиска върху корема и така карат стомашните сокове да се връщат обратно след хранене.

 • Носете по-широки дрехи и откопчавайте едно – две копчета след като се нахраните, за да избегнете появата на рефлукс.

5.Правилната стойка е важна за предпазване от киселинен рефлукс

Позицията на тялото ви след като се нахраните играе изключително важна роля за функционирането на храносмилателната система.

Правилната стойка улеснява придвижването на храната от устата към стомаха, а след това гравитацията запазва стомашните киселини на мястото им.

 • Лягането или заемането на неправилна поза след нахранване повишава свиването на стомаха и така увеличава вероятността от връщане на стомашните киселини.

6.Пийте чайове за предпазване от киселинен рефлукс

Много натурални съставки притежават антиацидно и подобряващо храносмилането действие, което спомага за предпазване от киселинен рефлукс.

Тези природни средства регулират рН нивото в стомаха и спомагат запазването на правилното функциониране на езофагеалния сфинктер.

Препоръчваме ви да си приготвяте чай от следните билки:

 • Мента
 • Кардамон
 • Копър
 • Канела
 • Джинджифил
 • Лимон
 • Синапено семе
 • Ленено семе

7.Избягвайте стреса

Честото попадане в стресови ситуации е една от основните причини за появата на киселинен рефлукс. Този фактор нерядко е пренебрегван от мнозина.

Хората си мислят, че стресът няма нищо общо с този проблем, но съвсем не е така.

 • Когато сме под стрес в тялото ни протичат нервни реакции, оказващи влияние върху функционирането на целия храносмилателен тракт.
 • Освен това в организма се отделят стимулиращи вещества като адреналин, който е свързан с по-обилното отделяне на стомашни киселини.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как правилно да контролирате стреса

8.Ограничете приема на алкохол

Ако прекалявате с алкохола, той може да раздразни лигавицата на стомаха и да доведе до появата на рефлукс и други неприятни симптоми.

Токсините в алкохола трудно се преработват от организма и блокират функционирането на езофагеалния сфинктер, спиращ връщането на киселините към устата.

Усещате силно парене в стомаха и гърлото? Ако често се оплаквате от подобни проблеми ви съветваме да спазвате съветите ни, за да контролирате положението.

Ако симптомите ви продължат или се появяват без видима причина трябва да се консултирате с лекар, който да се увери, че не става въпрос за нещо сериозно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Sethi S, Richter JE. Diet and gastroesophageal reflux disease: role in pathogenesis and management. Curr Opin Gastroenterol. 2017 Mar;33(2):107-111. doi: 10.1097/MOG.0000000000000337. PMID: 28146448.
 • Richter JE, Rubenstein JH. Presentation and Epidemiology of Gastroesophageal Reflux Disease. Gastroenterology. 2018 Jan;154(2):267-276. doi: 10.1053/j.gastro.2017.07.045. Epub 2017 Aug 3. PMID: 28780072; PMCID: PMC5797499.
 • Ness-Jensen E, Lagergren J. Tobacco smoking, alcohol consumption and gastro-oesophageal reflux disease. Best Pract Res Clin Gastroenterol. 2017 Oct;31(5):501-508. doi: 10.1016/j.bpg.2017.09.004. Epub 2017 Sep 7. PMID: 29195669.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.