Съвети за младежка кожа и на 40

В тази статия ще ви дадем няколко съвета за гладка и младежка кожа. Ако вече сте на 40 трябва да запомните, че не можете да се грижите за кожата си както преди десет години.
Съвети за младежка кожа и на 40
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 25 август, 2022

След 40 жените се сблъскват с редица промени, особено по отношение на кожата си, заради пониженото ниво на хормоните в организма. Ако вече сте на 40 или повече – не се тревожете. В следващите редове ще ви разкажем как да имате младежка кожа и след тази възраст.

Хормоните и кожата

Естрогенът и прогестеронът са хормоните отговорни за стегнатостта на кожата. Но с течение на времето нивата им се понижават, а това прави кожата по-тънка и дехидратирана.

Здравата кожа е първата стъпка към перфектното младежко лице. Ако вече сте на 40 трябва да запомните, че не можете да се грижите за кожата си както преди десет години. Тя се нуждае от по-специални грижи на тази възраст. Тя не е същата както, когато сте били на 20 и е била мека и гладка. На 40 бръчките и отпуснатостта започват да стават все по-видими.

Затова нека да разгледаме няколко съвета за младежка кожа и на 40.

Съвети за младежка кожа и на 40

1. Мийте лицето си всеки ден.

Ежедневна грижа за лицето

След като станете трябва да започнете с грижите за красотата си.

Не забравяйте да измивате лицето си с топла вода и сапун. След това почистете кожата с памучен тампон и почистващо средство за лице, за да сте сигурни, че сте отстранили замърсяванията напълно.

Правете тази процедура сутрин и вечер преди лягане. Изключително важно е да запазите кожата си младежка и блестяща.

2. Хидратацията.

Друг важен навик за младежка кожа след 40 е ежедневната грижа за хидратирането й.

Нощните кремове са идеални за целта, особено тези със специално действие против стареене. Например можете да заложите на продукт с колаген, хиалуронова киселина и витамин С.

3. Слънцезащитата е задължителна, ако искате младежка кожа след 40.

Петната по лицето стават все повече след навършването на 40, затова е важно да използвате слънцезащита всеки ден. Заложете на козметика с поне SPF 30, независимо дали навън е облачно или слънчево.

Нанасяйте продукта върху цялото си лице, шията и деколтето, тъй като там се появяват повече признаци на стареене. Освен това ви съветваме да използвате грим със слънцезащита.

4. Използвайте серуми.

Не всяка една жена използва серуми, но те са един от най-верните приятели, ако искате да се радвате на гладка и младежка кожа.

Използвайте серум след нанасянето на овлажнител и сами ще забележите как кожата ви ще бъде по-сияйна и здрава. Препоръчваме ви продуктите с възстановяващо действие, богати на витамини.

5. Не пропускайте ексфолиацията.

Ексфолирайте лицето си за младежка кожа

Ексфолирането на кожата спомага премахването на мъртвите кожни клетки. По този начин улеснявате подновяването на клетките на кожата и забавяте преждевременното стареене.

Не забравяйте и внимателно да подбирате продуктите си с грим. Както вече споменахме кожата става по-суха след 40. Избирайте продукти с масла или такива с формули за зряла кожа.

Още съвети за младежка кожа след 40

1. Контролирайте теглото си.

Метаболизмът се забавя с напредването на възрастта, особено след 30 години.

Ако не увеличите интензивността или честотата на тренировките си, можете да качите няколко килограма месечно. Това може да ви се случи дори и ако тренирате както преди.

След навършването на 40 това може да означава натрупването на 4-5 килограма и повече.

Затова имайте това предвид, когато планирате режима си на хранене и тренировки.

2. Повишете консумацията си на витамини C и E.

Повишете приема си на витамини за здрава кожа

Включването на източници на витамини C и E в менюто ви е важно, ако искате младежка кожа след 40. Въпреки че трябва да си набавяте тези витамини от детството, когато достигнете този етап от живота си, те са жизнено важни за предпазване на кожата от увреждане.

  • Витамин C притежава антиоксидантно действие, намаляващо вредното въздействие на свободните радикали върху кожата на лицето. Освен това насърчава синтеза на колаген и запазва кожата еластична и стегната.
  • Витамин E е натурален протектор срещу ултравиолетовите лъчи и токсините. Той стимулира кръвообращението и улеснява възстановяването на тъканите.

3. Изберете цвят на косата си, който подхожда на тена ви.

Когато станете на 40, най-вероятно вече имате сиви коси. Ако боядисвате косата си в тъмен цвят, трябва да посещавате фризьора си по-често, за да сте сигурни, че корените ви не са израснали.

По-светлият цвят на косата, както и кичурите стоят по-добре на побелялата коса. Но пък се поддържат по-трудно.

4. Носете лек грим.

Тежките фон дьо тен и пудра могат да влязат в бръчките и фините линии и да ви състарят.

По-нежните сенки и по-светлите нюанси на грима за устни ще прикрият несъвършенствата и няма да привлекат вниманието на околните върху проблемните зони на лицето ви. Овлажнете кожата си добре преди да нанесете фон дьо тен, за да хидратирате лицето си. Освен това бръчките ви ще бъдат по-незабележими по този начин.

5. За да запазите кожата си младежка, пийте много вода.

Във всеки един етап от живота си пиенето на достатъчно вода е важно за здравето. Но когато достигнете 40, трябва да пиете още повече.

Тази жизненоважна течност запазва кожата хидратирана и стегната.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ganceviciene R, Liakou AI, Theodoridis A, Makrantonaki E, Zouboulis CC. Skin anti-aging strategies. Dermatoendocrinol. 2012;4(3):308–319. doi:10.4161/derm.22804
  • Inoue, S. (2017). Skin Aging. In Cosmetic Science and Technology: Theoretical Principles and Applications. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-802005-0.00043-4
  • Tobin, D. J. (2017). Introduction to skin aging. Journal of Tissue Viability. https://doi.org/10.1016/j.jtv.2016.03.002
  • Draelos, Z. D. (2018). The science behind skin care: Moisturizers. Journal of Cosmetic Dermatology. https://doi.org/10.1111/jocd.12490
  • Garre A, Narda M, Valderas-Martinez P, Piquero J, Granger C. Antiaging effects of a novel facial serum containing L-Ascorbic acid, proteoglycans, and proteoglycan-stimulating tripeptide: ex vivo skin explant studies and in vivo clinical studies in women. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2018;11:253–263. Published 2018 May 29. doi:10.2147/CCID.S161352
  • Burke, K. E. (2007). Interaction of vitamins C and E as better cosmeceuticals. Dermatologic Therapy. https://doi.org/10.1111/j.1529-8019.2007.00145.x
  • Palma L, Marques LT, Bujan J, Rodrigues LM. Dietary water affects human skin hydration and biomechanics. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015;8:413–421. Published 2015 Aug 3. doi:10.2147/CCID.S86822

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.