Почистване на лицето - 5 грешки

Ако не измивате лицето си сутрин, когато ставате от сън, рискувате да се образуват бактерии и масни натрупвания по кожата.
Почистване на лицето - 5 грешки
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 28 април, 2023

Почистване на лицето – част от ежедневната грижа за кожата, която не бива да подценявате. Тази процедура ще ви гарантира млада и здрава кожа в продължение на години.

Възможно е да не обръщате достатъчно внимание на детайлите по почистване на лицето.

В тази статия искаме да насочим вашето внимание върху възможните грешки, които може би допускате. В следствие на тях, кожата би могла да изглежда състарена. Сега вече ще разберете защо бръчките и петната започват да се появяват, когато най-малко ги очаквате.

И така, готови ли сте?

1. Не се затормозявате излишно с процедури по почистване на лицето

Почистване на лицето - процедура, която трябва да е ежедневна рутина

Най-простата грешка е да не почиствате лицето си, когато това е наложително. Може би си мислите, че не е голям проблем да си легнете, така както сте се прибрали у дома – с грима. Така или иначе ще се изкъпете на сутринта. Тогава ще се отървете от замърсяванията, нали?

Проблемът обаче е, че докато спите с грим на лицето, натрупаните замърсявания постепенно запушват порите. Това улеснява появата на акне. Така започват да се появяват първите бръчки и несъвършенства.

Препоръчва се да почиствате кожата на лицето приблизително на всеки 10 часа. Най-подходящо е това да се случва сутрин и вечер.

Не е нужно всеки път това да е посредством сложна процедура. Просто трябва да си измиете лицето добре  с мек сапун и вода. Ако предпочитате нещо по-хидратиращо, опитайте този спрей:

Съставки

Как се използва

  • Смесете всички съставки и съхранявайте в шише с пулверизатор.
  • Когато почиствате лицето си, нанесете достатъчно количество от сместа, като използвате спрея. След това почистете с кръгови движения и с помощта на памучен тампон.
  • Изплакнете лицето добре с чиста вода. На следващата сутрин ще забележите по-гладка, по-здрава и перфектна кожа.

2. Никога не използвате ексфолиант при почистване на лицето

По-нагоре казахме, че най-често срещаната грешка е да не си сваляте грима преди лягане. Но, това е само първата грешка. Ексфолиантите проникват дълбоко в кожата и отстраняват токсините и замърсяванията от порите.

В идеалният случай използвайте ексфолиант според типа на вашата кожа. Така ще почистите кожата добре и ще предотвратите най-често срещаните кожни проблеми.

  • За чувствителна кожа, трябва да използвате нежни и хидратиращи ексфолианти.
  • Ако вашата кожа е мазна, трябва да използвате ексфолианти, които контролират този проблем, без да дехидратират кожата.

Добре е да използвате ексфолиант само веднъж седмично. Така, ще почистите добре кожата си, без тя да изгуби естественото си омазняване. В извънредни случаи можете да използвате ексфолиант и 2 пъти седмично.

Препоръчваме ви да се насочите към натурални ексфолианти при избор на продукти за почистване на лицето.

3. Миете лицето си само веднъж на ден

Почистване на лицето се прави през 10 часа

Дори, ако сте отстранили грима и сте си измили лицето преди лягане, трябва пак да го измиете на сутринта. Имайте предвид, че докато спите, бактериите по кожата на лицето ви се увеличават. Замърсяващите частици от леглото ви и от въздуха също допринасят за това.

За да не се превръща това в проблем, трябва да измиете лицето със сапун и вода. Използвайте и почистващия спрей за лице, за който споменахме по-горе.

Ако кожата ви е много мазна или сте ходили на фитнес, също трябва да измиете лицето си, за да отстраните замърсяванията.

Ако кожата ви е много суха, нанесете хидратиращ крем, вместо да миете лицето със сапун, защото така ще влошите още повече състоянието.

4. Често сменяте козметичните продукти за почистване на лицето

Ако сте разтревожени от факта, че нито един от продуктите, които използвате, не почиства добре и не разкрасява лицето ви, може би грешите.

За съжаление, обикновено сме отчаяни и искаме да изглеждаме перфектно, само след няколко минути. Въпреки това, и готовите, и домашно приготвените козметични продукти изискват поне няколко нанасяния и  по-честа употреба, преди да видите желаната промяна.

Най-краткият срок за нея е поне 4 седмици. Истинските резултати са видими след 6 седмици. Имайте предвид и, че трябва да бъдете постоянни.

Например, ако използвате гел за почистване на порите на лицето в продължение на една седмица и след това го замените с друг козметичен продукт, може никога да не видите резултата. Позволете на кожата да се адаптира към продукта. Само тогава наистина ще усетите ефекта му.

5. Използвате твърде много козметични продукти едновременно

почистване на лицето с памучен тампон

Как мислите, че се постига красива кожа на лицето? Може би си мислите, че ако почиствате лицето с няколко козметични средства, ще подобрите резултата? Всъщност това е грешка. Трябва да изберете по един козметичен продукт спрямо различните нужди на кожата ви.

Когато използвате различни продукти за едно и също нещо, ще я раздразните . Така дори може да усложните проблема. Например, ако сте избрали почистващ тоник, не използвайте сапун или почистваща пяна.

Също така, по този начин ще спестите пари. Това е така, защото ще трябва да купите само два до три продукта.

И сега, когато вече знаете, кажете ни кои са грешките, които правите, когато почиствате лицето си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.