5 съвета за приготвяне на перфектно печено говеждо месо

Ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете, за да приготвите перфектното печено говеждо месо. Ще бъдете изумени от постигнатите професионални резултати!
5 съвета за приготвяне на перфектно печено говеждо месо
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Печеното говеждо месо е вкусно ястие от органолептична гледна точка и е богато на висококачествени основни хранителни вещества. Може да се включи в контекста на разнообразна диета, тъй като се счита за здравословно ястие.

Преди да започнем, трябва да подчертаем, че яденето на червено месо не е вредно за здравето. Дълги години се твърдеше, че редовната му консумация може да увеличи риска от рак или сърдечно-съдови патологии, но това беше опровергано в последно време.

Съвети за приготвяне на перфектно печено говеждо месо

Сега ще ви разкажем за тайните на създаването на перфектно ястие с печено говеждо месо. Ще трябва да опитвате, за да постигнете най-добрия краен резултат. Но след като овладеете тънкостите, то със сигурност ще се превърне в едно от любимите ви ястия.

1. Изберете правилното парче говеждо месо

Не всички парчета месо имат еднакво количество мазнини. А това ще има значение за приготвянето на добро печено.

Важно е избраната част да има мазнини в средата на мускулната тъкан. По този начин месото ще стане сочно. Ако не е така, тогава може месото ви да стане сдухо и да се нуждаете от много сос, за да го овкусите.

Червено месо за приготвяне на печено говеждо месо.
Мазнините в месото му придават сочност, когато го готвите.

2. Изсушете месото преди печене

Важен момент при приготвянето на печено месо е да подсушите парчето месо с кухненска хартия, за да предотвратите прекомерната влажност. Ако не го направите, това може да причини пушене, което би попречило на желаната карамелизация.

Ако това се случи, ще загубите силния вкус, към който се стремите. От само себе си се разбира, че месото не трябва да се мие, преди да се постави във фурната.

3. Подправете обилно

Сол и черен пипер са двама от най-добрите приятели на печеното говеждо месо. Могат да се включат и други подправки, тъй като освен че подобряват вкуса, те ще осигурят и голям брой фитохимикали с антиоксидантен капацитет. Те са доказали, че могат да намалят риска от заболяване в средносрочен план.

4. Винаги използвайте зехтин за овкусяване на печеното говеждо месо

Екстра върджин зехтин е най-добрата мазнина за готвене на месо на скара. Добра идея е да използвате обилно тази мазнина, за да постигнете по-добър вкус, външно покафеняване и да предотвратите залепването на храната за скарата.

Препоръчваме ви винаги да използвате екстра върджин зехтин, тъй като той има по-високо качество и по-високо съдържание на витамин Е от по-евтините му версии.

5. Оставете месото да си почине

Когато приключите с готвенето, препоръчваме да оставите месото да си почине няколко минути , преди да го нарежете. По този начин всички сокове вътре в месото ще се запазят. Те са необходими, за да се насладите наистина на месото, тъй като му придават много по-интензивен вкус.

Вредно ли е говеждото месо за вас?

Както споменахме преди, имаше много дебати относно включването на червено месо в диетата. Понастоящем обаче не се препоръчва само консумацията на преработено червено месо, както се вижда от изследване, публикувано в European Journal of Cancer . Този тип храна може да увеличи риска от развитие на рак, но това се дължи на индустриална манипулация.

Много от добавките, които се използват често, като нитритите, са свързани с по-висока честота на онкологични патологии. Изследване, публикувано в списание Antioxidants, потвърждава това твърдение. Въпреки това, няма проблем с червеното месо, когато се консумира прясно и приготвено у дома.

Бихме искали да подчертаем колко е важно месото да не се пържи и да не се готви при високи температури. В тези случаи могат да се получат определени вредни съединения, като полициклични ароматни въглеводороди.

Колбаси
Доказано е, че преработеното червено месо е потенциално опасно и се свързва със случаи на рак.

Един такъв пример са колбасите, а те са вредни за здравето, тъй като съдържат излишни нитрити.

Пригответе перфектно печено говеждо месо като професионалист

Ако следвате съветите, които ви дадохме днес, тогава ще можете да приготвите печено говеждо месо като професионалист. Това е отлично ястие и за най-взискателните вкусове.

Не забравяйте, че това е ястие, което съдържа протеини с висока биологична стойност, с всички незаменими аминокиселини и добра смилаемост. Освен това е добър източник на микроелементи като желязо и цинк.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Hegazy, A. M., El-Sayed, E. M., Ibrahim, K. S., & Abdel-Azeem, A. S. (2019). Dietary antioxidant for disease prevention corroborated by the Nrf2 pathway. Journal of complementary & integrative medicine16(3), /j/jcim.2019.16.issue-3/jcim-2018-0161/jcim-2018-0161.xml. https://doi.org/10.1515/jcim-2018-0161
  • Anderson, J. J., Darwis, N., Mackay, D. F., Celis-Morales, C. A., Lyall, D. M., Sattar, N., Gill, J., & Pell, J. P. (2018). Red and processed meat consumption and breast cancer: UK Biobank cohort study and meta-analysis. European journal of cancer (Oxford, England : 1990)90, 73–82. https://doi.org/10.1016/j.ejca.2017.11.022
  • Karwowska, M., & Kononiuk, A. (2020). Nitrates/Nitrites in Food-Risk for Nitrosative Stress and Benefits. Antioxidants (Basel, Switzerland)9(3), 241. https://doi.org/10.3390/antiox9030241

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.