10 съвета за красота за пациентите с лупус

Пациентите с лупус могат да използват грим като алтернатива, за да прикрият зачервяването на кожата си. Открийте други полезни трикове за красота, за да се справите с физическите последици от болестта тук.
10 съвета за красота за пациентите с лупус

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 26 август, 2022

Прикриването на физическите признаци на автоимунно състояние не винаги е лесно; зависи от вида и степента на заболяването. Например, пациентите със системен лупус еритематозус (SLE) могат да се възползват от трикове за красота, които прикриват признаците и допринасят за самочувствието. Днес ще ви дадем няколко съвета за красота за пациенти с лупус.

Алтернативата се нарича терапевтичен грим, подчертан в списанието Enfermería Dermatológica като помощно средство за покриване на грозни лезии с продукти, които благоприятстват медицинското лечение и предотвратяват несигурността на болния.

Данните на Американската фондация на болните от лупус показват, че 90% от диагностицираните са жени и че кожният лупус представлява 10% от всички случаи. Докато използването на козметика не лекува заболяването, прикриването на увреждането на кожата, причинено от състоянието, допринася за увереността.

Какво е лупус?

Лупусът е хронично заболяване, което причинява широко разпространено възпаление и увреждане на тъканите в засегнатите органи. Определението, предоставено от Lupus Research Alliance, гласи, че освен кожата, пациентите могат да получат увреждане на белите дробове, ставите, мозъка, бъбреците и кръвоносните съдове.

Произходът му може да бъде повлиян от следното:

  • Генетика
  • Фактори на околната среда
  • Вируси и инфекции
  • Епигенетика

Лупус на кожата

Хората с кожен лупус се съобразяват с лечение, което подобрява външния вид на дермата, облекчава белезите и предотвратява появата на нови. Обриви с форма на пеперуда, видими по бузите и носа, трябва да се пазят от слънце или изкуствена светлина.

Огнищата се появяват не само по кожата, но и по други части на тялото. Наблюдава се и тенденция на обезцветяване или хиперпигментация на засегнатите области. Поради тази причина много пациенти с лупус прибягват до козметика, която прикрива лезиите.

Съвети за красота за пациенти с лупус
Лупусът засяга качеството на живот и самочувствието на пациентите, така че е важно да се търсят алтернативи, които могат да подобрят тези аспекти.

Съвети за красота за пациенти с лупус

Според Испанската академия по дерматология и венерология (AEDV), дермокорекцията възстановява положителния образ на пациента и му позволява да общува с по-голяма сигурност.

Използването на всеки продукт трябва да има одобрението на лекуващия лекар. Освен това AEDV настоява, че е от съществено значение да се използват неплътни, хипоалергични, некомедогенни и прости формули.

Имайки предвид препоръките на експертите, нека да разгледаме най-добрите съвети за красота за пациенти с лупус.

1. Нанесете овлажнител

Овлажняването на кожата е от съществено значение. Правете това преди да нанесете слънцезащитен крем и друга козметика.

Има овлажнители с противовъзпалителни компоненти. По същия начин кожата на болните от лупус оценява простотата на аерозолните овлажнители.

2. Съвети за красота за пациенти с лупус – изберете най-добрия слънцезащитен крем

Козметиката няма да има ефект, ако кожата не се грижи правилно. Покрийте тена със слънцезащитен крем преди грим.

Широкоспектърните слънцезащитни продукти са най-добрият вариант и трябва да повтаряте дозите на всеки 80 минути с минерални пудри, съдържащи антиоксиданти и цинков оксид.

3. Потърсете дрехи от специална материя

Възможно е да намерите дрехи, които предпазват кожата и ви карат да изглеждате добре. Американската фондация на болните от лупус предлага плътно тъкани тъкани и ярки, живи цветове, защото те абсорбират повече UV радиация.

Същата институция казва, че такива дрехи често се продават в магазини за спортни стоки и компании за слънцезащитни облекла, които ги етикетират с акронима UPF или SPF, отнасящ се до ултравиолетовия защитен фактор.

В тези магазини можете да закупите и аксесоари като слънчеви очила и шапки.

4. Съвети за красота за пациенти с лупус – използвайте недразнещ грим

Покрива зачервяването, без да пречи на изпотяването на кожата. Потърсете грим с максимално покритие, което издържа възможно най-дълго, но не дразни кожата. Светлите композиции изглеждат по-добре на тена.

5. Комбинирайте основа и коректор

Основата и зеленият коректор прикриват зачервяванията. Първата е за цялото лице и минимизира размера на порите, докато вторият се нанася след основата и само на петната, които искате да прикриете.

6. Съвети за красота за пациенти с лупус – изберете правилната основа

Фон дьо тенът е ключов за прикриване на несъвършенствата. Ако дразненето не е силно, нормалните продукти ще ви свършат работа.

Въпреки това, сериозните обриви изискват продукт като този, използван за прикриване на татуировки, който е подходящ за кожата и всяка друга част на тялото.

7. Контурирайте лицето си

Част от лечението за контролиране на лупуса включва прием на кортикостероиди. Сред страничните ефекти на този вид лекарство е появата на закръгленост на лицето, типична за синдрома на Кушинг, както е посочено от Ендокринното общество.

Техниката за гримиране, за да изглеждате по-слабо лицето, е да контурирате линията на челюстта и страните с бронзант. Междувременно, като използвате руж и хайлайтър, можете да осигурите свежест на тена.

8. Съвети за красота за пациенти с лупус – изберете добра четка

Вместо каквато и да е четка, нанесете грим с четки, предназначени за коректор или четки за пълно покритие.

9. Възползвайте се от лентите за обезкосмяване

Стероидите също причиняват постоянен растеж на космите по лицето. Посъветвайте се с вашия специалист дали във вашия случай е подходящо да ги премахнете с депилаторни ленти или кремове. Не използвайте самобръсначки.

10. Съвети за красота за пациенти с лупус – лекувайте несъвършенствата по кожата си

Ако забележите петна по време на лечението, лосионите с хидрохинон вършат добра работа. Когато заболяването е в ремисия и винаги с одобрението на професионалист, можете да поискате и сесии за лазерна депигментация.

Автоимунните заболявания и красотата
В допълнение към прекия ефект на заболяването върху кожата, трябва да имате предвид, че някои лекарства също предизвикват промени в тена ви.

Самочувствие и красота при пациенти с лупус

Не е задължително да носите грим; правете го само ако това повишава вашето самочувствие и чувство за благополучие. Не забравяйте, че е нормално да изпитвате известна тъга или разочарование, особено поради появата на симптоми, които променят външния вид.

Работата по вашето самочувствие със специалисти улеснява възприемането на събитията, така че те да са по-малко стресиращи и да намаляват вашата уязвимост, както е обяснено в статия в Revista Cubana de Reumatología (Cuban Rheumatology Review).

Точно както съветите за красота за пациенти с лупус подобряват външния вид на кожата, наличието на система за подкрепа прави прехода поносим. Семейството, приятелите и домашните любимци могат да помогнат на болния.

Отделянето на време за приемане на болестта също е от полза за разбирането на диагнозата и отваря пътя към усещането за комфорт с помощта на козметичните алтернативи.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.