7 средства за контролиране на лупуса

Лупусът е изключително опасно заболяване. Затова изисква много грижи и внимание. Ако сте с тази диагноза трябва да спазвате препоръките на лекаря си.
7 средства за контролиране на лупуса
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Лупусът е автоимунно заболяване. За нещастие не знаем достатъчно за болестта. Това, което със сигурност ни е известно, че нанася сериозни щети на клетките. Затова е важно да знаем как можем да контролираме лупуса с натурални средства.

Един от малко известните факти е, че болестта атакува здравите клетки в организма. Приблизително 5 милиона души в света страдат от това заболяване.

Тази болест може да атакува всеки един орган или система в тялото ви. От ставите до мускулите, кожата, бъбреците, белите дробове и т.н.

Една от основните характеристики на болестта е, че тя е изключително хетерогенна. Това означава, че изключително рядко можете да откриете двама пациенти с едни и същи проблеми и оплаквания.

Лупусът води до образуването на антитела, които свръхстимулират производството на В-лимфоцити, вид бели кръвни телца. Освен предписаните ви от лекар лекарства, можете да опитате и тези средства:

1.Масажи

Масажите са страхотен помощник в борбата срещу лупуса
Масажите са страхотен помощник в борбата срещу лупуса. Те са един от най-старите и известни начини за справяне с болестта. Причината за това е, че те ви помагат да:
  • Детоксикирате организма си
  • Намалите нивото си на стрес
  • Повишите метаболитната си активност
  • Намалите възпаленията

Масажите са добър вариант са справяне с болестта в дългосрочен план. Достатъчно е да ходите веднъж седмично на масаж, но при специалист.

Може да е по-скъпо. Но сами ще откривате разликата ден след ден. Освен това можете да определите с масажиста си най-добрия начин за включване на масажите като помощна терапия към лечението ви.

2.Зехтин в борбата срещу лупуса

Зехтинът съдържа голямо количество омега 9. Този вид мазнини е идеален за контролиране или намаляване на възпаленията. Възпаленията са един от основните симптоми на лупуса.

Зехтинът ви осигурява и значително количество фитохранителни вещества. Те предпазват организма срещу хроничните заболявания.

Просто направете зехтина част от ежедневното ви меню.

  • Можете да го използвате като дресинг за салатите си. Или да готвите с него вместо с рапично или друг вид масло.
  • Освен добавянето на зехтина към менюто си е добре да ограничите приема на захар. Така ще се предпазите от пристъпите на лупуса.

3.Ябълков оцет

Ябълковият оцет помага в борбата срещу лупуса.
Лупусът може да намали количеството на стомашните киселини, образувани от организма ви. Това е една от вторичните му прояви.

Промяната може да бъде овладяна с помощта на ябълковия оцет. Ябълковият оцет е един от най-добрите стимулатори за образуването на стомашни сокове.

Важно е запазването на баланса. Освен това този оцет има и страхотно детоксикиращо организма действие.

Можете да включите ябълковия оцет под различна форма в менюто си. Като дресинг към салатите си. Можете да си приготвите и кисели краставички и да ги хапвате като гарнитура към различни ястия.

Друг вариант е да изпивате по една чаша вода с ябълков оцет всеки ден.

Съставки

  • 1 чаена лъжичка (10 мл) ябълков оцет
  • 1 чаша (200 мл) вода

Разбъркайте добре съставките. Пийте напитката всяка сутрин след ставане.

4.Босилек

Лечебните средства на растителна основа са едни от най-добрите за лечението на хроничните заболявания. Босилекът е едно от най-подходящите растения за лечение на лупуса.

Тази билка помага на организма ви да се адаптира към стреса и дисбаланса на ензими. Това се дължи на натуралното му противовъзпалително и антиоксидантно действие.

Използвайте лилавия босилек, за да придадете повече аромат на ястията си. Същевременно се насладете на полезното му действие!

5.Пробиотици

Грижата за доброто стомашно здраве е от изключително важно значение в борбата срещу лупуса.

Често хората болни от лупус страдат от недостиг на хранителни вещества. Затова правилното усвояване и преработване на храната е много важно.

Поддържането на нивото на полезните бактерии в стомаха ви е добро начало. По този начин можете да предотвратите появата на редица възпаления. И ще улесните преноса на цитокини (протеините регулиращи функционирането на клетките) в организма си.

6.Кокосово масло

Добавянето на кокосовото масло към менюто ви има редица ползи. То балансира имунната ви система, подобрява храносмилането, контролира холестерола и намалява честотата на пристъпите.

Един от вариантите е да редувате използването на кокосовото масло със зехтин.

Знаем, че повечето хора са свикнали повече с употребата на зехтина. Но ще са ви необходими едва няколко дни, за да привикнете с вкуса на кокосовото масло.

7.Джинджифил

Джинджифилът се консумира обикновено от хора, които имат ставни болки или артрит. Качествата, които го правят полезен при тези болки, го правят приложим и при лупуса.

Един от първите и най-често срещани симптоми на лупуса са отоците и възпаленията. Свързани са с болка в ставите.

Облекчаването на тази болка може да е първата стъпка към постигане на по-добро качество на живот.

Вземете мерки за контролиране на лупуса

Лупусът е изключително опасно заболяване. Затова изисква много грижи и внимание. Ако сте с тази диагноза трябва да спазвате препоръките на лекаря си.

И можете да използвате тези натурални средства като допълнение към лечението си. Те също ще спомогнат овладяването на симптомите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.