7 средства за контролиране на лупуса

23.11.2017
Лупусът е изключително опасно заболяване. Затова изисква много грижи и внимание. Ако сте с тази диагноза трябва да спазвате препоръките на лекаря си.

Лупусът е автоимунно заболяване. За нещастие не знаем достатъчно за болестта. Това, което със сигурност ни е известно, че нанася сериозни щети на клетките. Затова е важно да знаем как можем да контролираме лупуса с натурални средства.

Един от малко известните факти е, че болестта атакува здравите клетки в организма. Приблизително 5 милиона души в света страдат от това заболяване.

Тази болест може да атакува всеки един орган или система в тялото ви. От ставите до мускулите, кожата, бъбреците, белите дробове и т.н.

Една от основните характеристики на болестта е, че тя е изключително хетерогенна. Това означава, че изключително рядко можете да откриете двама пациенти с едни и същи проблеми и оплаквания.

Лупусът води до образуването на антитела, които свръхстимулират производството на В-лимфоцити, вид бели кръвни телца. Освен предписаните ви от лекар лекарства, можете да опитате и тези средства:

1.Масажи

Масажите са страхотен помощник в борбата срещу лупуса
Масажите са страхотен помощник в борбата срещу лупуса. Те са един от най-старите и известни начини за справяне с болестта. Причината за това е, че те ви помагат да:

 • Детоксикирате организма си
 • Намалите нивото си на стрес
 • Повишите метаболитната си активност
 • Намалите възпаленията

Масажите са добър вариант са справяне с болестта в дългосрочен план. Достатъчно е да ходите веднъж седмично на масаж, но при специалист.

Може да е по-скъпо. Но сами ще откривате разликата ден след ден. Освен това можете да определите с масажиста си най-добрия начин за включване на масажите като помощна терапия към лечението ви.

2.Зехтин в борбата срещу лупуса

Зехтинът съдържа голямо количество омега 9. Този вид мазнини е идеален за контролиране или намаляване на възпаленията. Възпаленията са един от основните симптоми на лупуса.

Зехтинът ви осигурява и значително количество фитохранителни вещества. Те предпазват организма срещу хроничните заболявания.

Просто направете зехтина част от ежедневното ви меню.

 • Можете да го използвате като дресинг за салатите си. Или да готвите с него вместо с рапично или друг вид масло.
 • Освен добавянето на зехтина към менюто си е добре да ограничите приема на захар. Така ще се предпазите от пристъпите на лупуса.

Вижте още: Ползите от замразяване на пресни билки със зехтин

3.Ябълков оцет

Ябълковият оцет помага в борбата срещу лупуса.
Лупусът може да намали количеството на стомашните киселини, образувани от организма ви. Това е една от вторичните му прояви.

Промяната може да бъде овладяна с помощта на ябълковия оцет. Ябълковият оцет е един от най-добрите стимулатори за образуването на стомашни сокове.

Важно е запазването на баланса. Освен това този оцет има и страхотно детоксикиращо организма действие.

Можете да включите ябълковия оцет под различна форма в менюто си. Като дресинг към салатите си. Можете да си приготвите и кисели краставички и да ги хапвате като гарнитура към различни ястия.

Друг вариант е да изпивате по една чаша вода с ябълков оцет всеки ден.

Съставки

 • 1 чаена лъжичка (10 мл) ябълков оцет
 • 1 чаша (200 мл) вода

Разбъркайте добре съставките. Пийте напитката всяка сутрин след ставане.

4.Босилек

Лечебните средства на растителна основа са едни от най-добрите за лечението на хроничните заболявания. Босилекът е едно от най-подходящите растения за лечение на лупуса.

Тази билка помага на организма ви да се адаптира към стреса и дисбаланса на ензими. Това се дължи на натуралното му противовъзпалително и антиоксидантно действие.

Използвайте лилавия босилек, за да придадете повече аромат на ястията си. Същевременно се насладете на полезното му действие!

5.Пробиотици

Грижата за доброто стомашно здраве е от изключително важно значение в борбата срещу лупуса.

Често хората болни от лупус страдат от недостиг на хранителни вещества. Затова правилното усвояване и преработване на храната е много важно.

Поддържането на нивото на полезните бактерии в стомаха ви е добро начало. По този начин можете да предотвратите появата на редица възпаления. И ще улесните преноса на цитокини (протеините регулиращи функционирането на клетките) в организма си.

6.Кокосово масло

Добавянето на кокосовото масло към менюто ви има редица ползи. То балансира имунната ви система, подобрява храносмилането, контролира холестерола и намалява честотата на пристъпите.

Един от вариантите е да редувате използването на кокосовото масло със зехтин.

Знаем, че повечето хора са свикнали повече с употребата на зехтина. Но ще са ви необходими едва няколко дни, за да привикнете с вкуса на кокосовото масло.

Прочетете и това: 9 нови приложения на кокосовото масло

7.ДжинджифилДжинджифилът е полезен при лечение на лупуса

Джинджифилът се консумира обикновено от хора, които имат ставни болки или артрит. Качествата, които го правят полезен при тези болки, го правят приложим и при лупуса.

Един от първите и най-често срещани симптоми на лупуса са отоците и възпаленията. Свързани са с болка в ставите.

Облекчаването на тази болка може да е първата стъпка към постигане на по-добро качество на живот.

Вземете мерки за контролиране на лупуса

Лупусът е изключително опасно заболяване. Затова изисква много грижи и внимание. Ако сте с тази диагноза трябва да спазвате препоръките на лекаря си.

И можете да използвате тези натурални средства като допълнение към лечението си. Те също ще спомогнат овладяването на симптомите.

 • Vieira, S. M., Pagovich, O. E., & Kriegel, M. A. (2014). Diet, microbiota and autoimmune diseases. Lupus. https://doi.org/10.1177/0961203313501401
 • Leong, K. P., Pong, L. Y., & Chan, S. P. (2003). Why lupus patients use alternative medicine. Lupus. https://doi.org/10.1191/0961203303lu438oa
 • Santangelo, C., Vari, R., Scazzocchio, B., De Sanctis, P., Giovannini, C., D’Archivio, M., & Masella, R. (2017). Anti-inflammatory Activity of Extra Virgin Olive Oil Polyphenols: Which Role in the Prevention and Treatment of Immune-Mediated Inflammatory Diseases? Endocrine, Metabolic & Immune Disorders – Drug Targets. https://doi.org/10.2174/1871530317666171114114321
 • W.F., C., & A., P. (1994). Omega-3 fatty acid supplementation in clinical and experimental lupus nephritis. American Journal of Kidney Diseases.